Hlavní obsah

Prošel si peklem. Teď je Panák hvězdou Sparty a Letná je pro něj ráj

Foto: Archiv AC Sparta Praha

Sparťanský obránce Filip Panák je zdráv a válí ve velkém stylu.

Reklama

Článek

Filip Panák vyklenul velký fotbalový příběh. Od obrovských zdravotních problémů přes velmi dlouhou pauzu a vleklou rekonvalescenci až po slastné vítězství a postup přes Dinamo Záhřeb v klíčovém utkání, kterému na hřišti kraloval.

Mimořádný talent se pro fotbal podařilo zachránit takřka zázrakem. Po operaci kolene, která s sebou nesla vážné komplikace, to v jednu chvíli vypadalo, že je s vrcholovou kariérou amen. Přetrvávající problémy s kloubem mu komplikovaly i běžný život, natož ten fotbalový. Ale vše se v dobré obrátilo. Pomohla víra, že se koleno může dát ještě do pořádku. A trpělivost.

Nosiči vody se jednohlasně shodují, že se právě Filip Panák stal minulý týden klíčovým strůjcem sparťanského obratu s Dinamem Záhřeb. „Jeho unikátní přínos pro tým nejlépe ilustruje úvodní akce z druhé minuty, kdy se namísto rutinní přihrávky do strany rozhodl zaseknout balon a odvážnou kolmicí na Lukáše Haraslína vdechl život gólové akci,“ vybavuje si důležitou situaci z letenské odvety Karel Tvaroh, bývalý spoluhráč Filipa Panáka.

Guardiola by měl radost

„Tím, že jsem jeho rekonvalescenci s kolenem zažil zblízka v kádru sparťanského béčka, mám z  jeho návratu snad trojnásobnou radost. Filip si procházel sportovním peklem, zápasil s tolika překážkami… Těžko se to popisuje. Nepřestával věřit, že se mu jednoho dne restart kariéry podaří. Vybudoval si opravdu vzácnou mentální odolnost, která ho od té doby doprovází. Proti Záhřebu byl rozdílovým hráčem. Stejně jako tehdy v béčku všechny kolem sebe převyšoval,“ rozplývá se Karel Tvaroh.

Podle Luďka Mádla se dá v souvislosti s návratem 27letého stopera hovořit takřka o zázraku. „Už samotná skutečnost, že hraje vrcholový fotbal, je skvělá. Vzhledem k tomu, v jakém stavu jeho koleno a organismus celkově po operaci byly. Pro oko diváka je to skvělé dvojnásob, protože Panák je opravdu mimořádně nadaný hráč, který svou technikou vyniká nejen mezi obránci,“ všímá si dlouholetý fotbalový novinář.

„V mládí hrával podhrot nebo střed zálohy. Pak ho stáhli na stopera. To až Brian Priske z něj prakticky udělal invertovaného záložníka, čímž mu ušil na tělo velmi vzácnou roli, a to i na poměry světového fotbalu,“ chválí krok sparťanského trenéra Jaromír Bosák, moderátor podcastu.

„Radost by z něj musel mít i Pep Guardiola. Současný manažer Manchesteru City a možná nejuznávanější trenér na světě totiž podobným způsobem využívá anglického elegána Johna Stonese. Stačí si vybavit povedené finále Ligy mistrů, kdy Stones z podobné pozice zaznamenal nejvíc driblinků z celého týmu,“ dodává Karel Tvaroh.

Salah do Saúdské Arábie?

V podcastu toho uslyšíte mnohem víc. Proč se Spartě podařilo v domácím prostředí doslova přejet favorizovaný Záhřeb? Co proběhlo mezi Janem Kuchtou a sparťanským vedením? A jak náročný program vyhlíží Letenští po reprezentační přestávce?

Nosiči vody představili i nejnovější posily pražských „S“ na pozice krajních obránců. Na jaké reprezentační akvizice se může těšit Fortuna liga? Nechybí ani reakce na vystoupení českých zástupců v pohárové Evropě, vzestup Viktorie Plzeň anebo glosy k reprezentační nominaci na kvalifikační duel s Albánií.

Karel Tvaroh se navíc právě vrátil z reportérské cesty z Premier League, takže prozradil, o čem se bavil s Bukayem Sakou po výhře Arsenalu nad Manchesterem United. A to není vše. V čem tkví kouzlo Brightonu? A přestoupí podle britských novinářů Mohamed Salah do Saúdské Arábie?

Také o tom se více dozvíte v nové epizodě podcastu Nosiči vody. Poslechnout si ji můžete v přehrávači v úvodu článku.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované