Hlavní obsah

Trenér Šilhavý nestíhá reprezentační tempo. Kde hledat náhradu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý se ocitl pod palbou kritiky.

Reklama

Článek

Domácí remíza s Albánií 1:1 znamená pro českou fotbalovou reprezentaci v kvalifikaci o Euro 2024 komplikaci. A nejen to. Nečitelná zápasová taktika, nevydařená střídání i komunikační klopýtání poodhalily řadu problémů k řešení.

Zdálo se, že situace už ani nemůže být růžovější. Na první pohled snadný los skupiny totiž doplnila i vstupní velkolepá výhra nad Polskem. „Až příliš jsme se všichni nechali ošálit pocitem, že na Euro už se nějak dojede jen pouhou setrvačností,“ konstatuje v nové epizodě podcastu Nosiči vody fotbalový novinář Luděk Mádl.

„Přístup českého výběru k zápasu s Albánií byl jednoduše tristní. Nedokážu pochopit tak špatné nastavení týmu, totální absenci odvážné kombinace a hlavně ta nepovedená střídání,“ přemítá Jaromír Bosák, moderátor podcastu. „Když jsem sledoval utkání mezi Slovenskem a Portugalskem, nabídlo mi ve srovnání s tím pražským opravdu kontrastní obrázek - jak v herní kvalitě, tak i v přístupu hvězd nebo nasazení v presinku.“

Co všechno bylo proti Albánii na hřišti špatně? Proč česká fotbalová reprezentace nemá charakteristickou herní tvář? Co všechno odhalil následný, už povedenější přípravný zápas v Maďarsku? Musí Tomáš Souček opravdu odehrát úplně všechno? Víc se dozvíte v podcastu.

Když komunikace vázne

Nosiči vody se věnovali i problémům reprezentace mimo trávník. Zajímali se o to, proč se vztah českých fanoušků vůči národnímu týmu dlouhodobě ochlazuje, proč příznivci dávají větší a větší důraz na klubový fotbal. A reprezentační přestávky už mnohým začínají vysloveně vadit. Zdá se, že v Česku intenzivněji než v zahraničí.

„Podle mě spousta problémů současného nároďáku souvisí se špatnou komunikací realizačního týmu, v čele s Jaroslavem Šilhavým. Neznám ho osobně, nicméně vím, že jde o férového chlapa. Jenomže to samo o sobě nemusí stačit. Je zapotřebí, aby reprezentační trenér dobře komunikoval své tahy, taktické požadavky nebo obecnou vizi. A to se všemi - s hráči, s médii, s veřejností,“ zamýšlí se Karel Tvaroh, bývalý fotbalista pražské Sparty. „Když jsem viděl na YouTube video „S repre za kulisy“ po zápase s Poláky, bral jsem to jako špatný vtip,“ dodává.

Anketa

Měl by být trenér Šilhavý odvolán z funkce trenéra fotbalové reprezentace?
Ano
90,6 %
Ne
9,4 %
Celkem hlasovalo 4095 čtenářů.

„U té komunikace směrem ven bych se ještě zastavil. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale když šéf českého fotbalu Petr Fousek spláchne veškerou kritiku po Albánii skandálním výrokem o hraběcích radách od pseudoexpertů, je to arogantní komunikační ústřel jako z úst Vlastimila Košťála a vrací to český fotbal někam o 20 let zpátky,“ glosuje situaci Mádl.

I v Anglii mají svého Šilhavého

Co s pozicí trenéra české fotbalové reprezentace do budoucna? Inspiraci možná nabízejí příklady ze Slovenska či z Maďarska, kde vsadili na cizince a jejich kroky se jim začínají vyplácet.

poslechněte si předchozí epizodu podcastu:

Řeč přišla i na vyhazov Hansiho Flicka od německé reprezentace. Předcházela mu série neúspěchů, která vyvrcholila „vyškolením“ od japonského týmu. Proč Němci ztratili glanc? A to necelý rok před Eurem, které sami uspořádají?

Nosiči vody našli až překvapivě velké množství podobných aspektů mezi kritikou, která se snáší na Jaroslava Šilhavého a na jeho anglického kolegu Garetha Southgatea.

Do nové epizody Nosičů vody se vešlo i pár poznámek o Cristianu Ronaldovi a jeho nepovedeném vystoupení na Slovensku nebo o nové sparťanské posile, která na hřišti čelila Lionelu Messimu. Poslechněte si celý podcast!

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované