Hlavní obsah

Odbornice varuje: Aplikace pro počítání kalorií mohou narušit vztah k jídlu

Foto: Shutterstock.com

Poznat správný kalorický příjem je těžké i pro odborníky. Ilustrační fotografie

Reklama

Článek

Češi jsou milovníci aplikací. Dávají do nich své útraty, naběhané kilometry, kalorickou hodnotu jídla, které právě dojedli. Často však při pohledu na výslednou hodnotu zhořkne poslední sousto v ústech. A to může být problém.

Přibrat kilogram tělesného tuku lze reálně za týden. Shodit ho trvá jednou tak dlouho. To říkají v číslech si libující statistiky. Tělo je však složitější systém, který nelze nacpat do vzorečků a rovnic. Přesto se o to pořád pokoušíme.

Snaha je to chvályhodná – vyladit si jídelníček tak, aby pokrýval potřeby organismu, případně s pomocí on-line kalorických tabulek nebo podobných aplikací shodit nějaké to kilo. Opravdu ale víte, jaké má vaše tělo potřeby?

„Pro mě jako odbornici, která se věnuje dietologii patnáct let, je velice těžké odhadnout energetickou potřebu člověka. Natož pak pro jedince, který se tím dlouhodobě nezabývá. Takže vstupní číslo, které zadáváte do aplikace, může být velice zkreslené. Další věc, zadáváte tam zkonzumované potraviny. Jenže vy je jinak upravíte a najednou mají úplně odlišnou hodnotu,“ říká v nové epizodě podcastu MUDr.ování nutriční terapeutka Zuzana Šafářová, která mimo jiné působí v rámci několika sportovních federací.

Podle odbornice není zdravé se ke konkrétním číslům upínat. „V našem západním světě máme tendenci všechno zvážit a změřit, ale tělo takhle nefunguje, není automat. Děje jsou složitější, jsme pod vlivem hormonů, hraje roli genetika a spousta dalších faktorů. Já nejsem příznivce výživových aplikací, podle mého mohou narušit vztah k jídlu.“

Nešťastné sportovkyně

Narušený vztah k jídlu může být i třeba zmatenost, co je vlastně správné jíst. Člověk řeší, aby toho nesnědl moc, nebo naopak málo. Vytrácí se radost a potěšení z dobrého sousta. „Řeším to se sportovkyněmi. Když přijedeme na soustředění a jsou tam jiné rozměry talíře, jsou nešťastné, nevědí, kolik jídla si nabrat,“ říká Zuzana Šafářová a doplňuje, že prevalence výskytu poruch příjmu potravy u vrcholových sportovkyň je desetkrát vyšší než v běžné populaci žen.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Nutriční terapeutka Zuzana Šafářová.

„To mi přijde šílené. Můj osobní názor je, že sport je velmi soutěživé prostředí, což je pro ženy nepřirozené. Na rozdíl od mužů, pro ně je to pořád gladiátorství. Důležitý vliv má tedy určitě prostředí, tlak na výkonnost. A pochopitelně i tlak na štíhlou linii, protože jeden z faktorů ekonomičnosti pohybu je právě nízká tělesná hostnost. Navíc vás sport žene k touze po dokonalosti, po perfekcionismu, což je jeden ze spouštěčů poruch příjmu potravy,“ říká v podcastu Šafářová.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

Celý rozhovor o vztahu k jídlu a hubnutí do plavek si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování. Proč muži hubnou snáze než ženy? Kolik porcí jídla denně bychom měli sníst? Jak se odbornice staví k půstu? A co je to RED syndrom, jenž ohrožuje především sportovce?

Mgr. Zuzana Šafářová působí jako nutriční specialistka u národních mužských a ženských reprezentací. Má terapeutické zkušenosti s poruchami příjmu potravy z vlastní praxe a Centra sportovní medicíny, kde byla součástí odborného týmu zaměřeného na léčbu poruch příjmu potravy u vrcholových sportovkyň.

Proč muži hubnou snáze než ženy? Kolik porcí jídla denně bychom měli sníst? Jak se odbornice staví k  půstu? A co je to RED syndrom, jenž ohrožuje především sportovce? Celý rozhovor s nutriční specialistkou najdete v podcastu MUDr.ování v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované