Hlavní obsah

Šnobr: Premiér okolo ČEZ lže. I zrušená tiskovka ukazuje, jak je situace napjatá

Hostem Ptám se já byl zástupce menšinových akcionářů ČEZ Michal Šnobr.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Vláda před několika dny schválila návrh zákona o přeměnách obchodních společností a družstev, který otevírá cestu k zestátnění energetické skupiny ČEZ. Je plán na ovládnutí firmy státem správná cesta?

Hostem Ptám se já byl investor, poradce investiční skupiny J&T a zástupce menšinových akcionářů ČEZ Michal Šnobr.

Schválený návrh zákona mění poměr sil v akciových společnostech. Místo dosud potřebných 90 procent hlasů všech akcionářů by mělo nově pro rozdělení firem stačit 75 procent hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě. Pro její usnášeníschopnost by navíc stačilo jen zastoupení dvou třetin základního kapitálu.

Podle premiéra Petra Fialy to jsou hranice běžně používané v Evropě. „To, co bylo u nás dosud, je v Evropě naprosto neobvyklé a vlastně ojedinělé. Čili je to obecný předpis, který se obecně vztahuje na všechny, a ne pouze na jednu společnost,“ dodal.

Kvůli zprávám o záměrech vlády se akcie ČEZ okamžitě prudce propadly. Nervozita kolem situace s energetickým gigantem v minulém týdnu způsobila oslabení celé pražské burzy.

Je potřeba restrukturalizovat ČEZ kvůli energetické soběstačnosti státu? Jak by měl kabinet postupovat, aby sám netratil a zároveň nepoškodil desítky tisíc malých akcionářů? A je dobré ještě teď do akcií ČEZ investovat?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Má cenu teď kupovat akcie ČEZ? – To je velká spekulace, teď je otevřeno tolik cest do budoucna, že je dokonce ze dne na den těžké předpokládat, co se může odehrát. Jedna věc je jistá, že nás čeká historická dividenda, o které se rozhodne na valné hromadě za měsíc.

2:00 Co se vlastně kolem společnosti ČEZ děje? – Je to jednoduché, zákon o obchodních korporacích i zákon o přeměnách v tomto okamžiku platící říkají, že pokud majoritní akcionář chce udělat nějaké zásadní změny k vytěsnění akcionářů nebo větší části té firmy, musí mít 90 procent všech akcií. To je něco, co tady platí dlouhodobě, je to akceptováno firmami nejen v Česku, je to i EU legislativa. Vláda na podzim přišla s windfall daní, kdy speciálně ČEZ zdanila, a to tak, že má platit i v letech 2024 a 2025 71% daň. To je naprosto nepřiměřené vzhledem k tomu, kolik budou platit ostatní firmy. Navíc se ukazuje, že důvod, proč byla windfall daň zavedena, dnes postrádá smysl, protože v dalších letech stát nebude potřebovat peníze na umoření energetické krize. A v tento okamžik, kdy je krátkodobě podkopávána hodnota společnosti ČEZ, najednou přichází vláda a těch 90 procent mění na 75 procent. A to ještě nejen všech akcionářů, ale ještě přítomných na valné hromadě.

5:00 Současný vládní návrh je ještě horší než ten lednový, kde ta hranice byla stanovena na 85 procent. Ten návrh je úplně mimo jakoukoliv realitu legislativy EU, dokonce v tomto případě by ohrožoval i kapitálový trh v České republice a uvádí do rozporu i naše vnitřní zákony.

6:00 Když premiér Petr Fiala říká, že ten zákon jeho vláda mění právě proto, aby uvedla tu normu do souladu s evropskými předpisy, tak lže? To není pravda? – Lže, nebo využívá takové lsti, protože to, co říká, platí pro rozdělení společnosti, ale rovnoměrným poměrem. Když společnost rozdělíte na dvě, akcionářům dáte stejné podíly. Ale to, o čem přímo tato změna mluví, je přeměna společnosti v odštěpení s nerovnoměrným výměnným poměrem. To znamená, že z jedné části společnosti jsou akcionáři úplně vytěsněni.

7:00 Akcionáři se bojí, dá se to říct velmi tvrdě, že je stát okrade. Jemněji se to dá vyjádřit, že mají obavu, že pokud je někdo má vytěsnit, tak má přijít férové vyrovnání, a to, co vláda dělá, navyšuje ta rizika a nejistoty menšinových spoluvlastníků. Zahání je doslova do kouta a vytváří si situaci, kdy by je mohla donutit prodat ty akcie mnohem levněji, než by si žádalo férové vypořádání, nějaký morální postup vlády v této věci.

8:30 ČEZ jako akciová společnost bude pravděpodobně celou následující dekádu vydělávat úplně jiné peníze, než vydělávala tu poslední dekádu. To znamená, že v té společnosti je dostatek peněz na to, aby si je vláda vzala a vypořádala se s minoritními akcionáři.

11:30 Vy spolu s ostatními investory na sociálních sítích opakovaně spekulujete, že stát úmyslně sráží cenu akcií, proč? Snaží se nakoupit levněji? – Stát určitě v tuto chvíli nenakupuje. Nicméně není žádnou náhodou, že tady minulý týden zazněl návrh vlády, od té doby se nic neděje, paragrafové znění toho zákona neexistuje, neznáme detaily. Ta reakce byla poměrně rychlá, cena akcie se zhroutila, tržní kapitalizace ČEZ spadla téměř o 100 miliard korun, a to samozřejmě může vytvářet příznivou cenovou hladinu pro nějaký návrh, který by mohl ze strany státu přijít.

13:00 Pátek je den, kdy bude oficiálně zveřejněn program valné hromady. Je to zhruba měsíc před valnou hromadou. Vláda tedy nemá moc času, aby něco s tou legislativou udělala. Pokud se něco nestane tento týden, tak příští vlna spekulací bude až na podzim. – Takže nás čeká pár napjatých dní. – Ano, je vidět, že se něco děje. Včera měla být tisková konference Ministerstva financí a managementu v Temelíně, nakonec byla zrušena. Agentura Bloomberg uvedla, že je možné, že se něco dozvíme o transformaci ČEZ. Ministr financí zrušení zdůvodnil tím, že je časově zaneprázdněn. I to ukazuje, jak jsou věci okolo ČEZ aktuálně citlivé a napjaté.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované