Hlavní obsah

Bez požehnání Číny by se Putin do války nepustil, říká expertka

Hostem Ptám se já byla analytička Sinopsis Kateřina Procházková.Video: Veronika Sedláčková , Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Čína je údajně připravená zprostředkovat mír mezi Ukrajinou a Ruskem, alespoň to tvrdí její ministr zahraničí. Jakou roli může hrát velmoc v řešení ruské agrese vůči Ukrajině?

Hostem Ptám se já byla analytička Sinopsis Kateřina Procházková.

Podle čínského ministra zahraničí Wang I je Čína ochotná v ukrajinské krizi sehrát nezávislého prostředníka. Prohlásil to na Národním lidovém kongresu v Pekingu. Zároveň ale nezpochybňuje, jak silné přátelství mezi Čínou a Ruskem přetrvává. Zapojit Čínu do vyjednávání jako jednu z možností vidí i šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Ukrajinští a ruští představitelé za sebou mají už několik kol jednání. Svět šokovala především situace, kdy ruská armáda opakovaně nedodržela klid zbraní podél únikových cest z dobývaných měst pro civilisty, které si Kyjev s Moskvou vyjednal. Putin navíc trvá na tom, že boje ustanou, jen když se Ukrajinci přestanou bránit a splní požadavky Moskvy.

Čína si prozatím drží pozici vyváženou na obě strany. Na jednu stranu odmítla odsoudit kroky svého ruského přítele jako invazi, na straně druhé vyjádřila respekt suverenitě Ukrajiny. Mimo to ale nesouhlasí se sankcemi uvalenými na Rusko a dál se zemí obchoduje.

Jakou roli může ruský soused přinést v současné válce? A lze dosavadní přístup Číny považovat opravdu za neutrální?

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu, audiopřehrávači nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:23 - Myšlenka, že by Čína měla být tím mediátorem, mi přijde lehce absurdní, přestože opravdu ty čínské zájmy být tím mírotvůrcem, tady jsou už od počátku. Čína chce být vnímána jako silný, neutrální stát, supervelmoc, která je nad celou tou věcí. Ale my víme, že už od počátku byla Čína tou, která podporovala Moskvu. Čína teď lavíruje mezi tím, aby se udržela jako spojenec Ruska, na druhou stranu, aby právě před tím mezinárodním spojenectvím vypadala jako někdo, kdo opravdu je schopen vyjednávat. Přijde mi to absurdní, je to kozel zahradníkem. Hledáme někoho, kdo byl a je spoluzodpovědný a podporoval Putina.

5:21 - Spojenectví Rusko-Čína je velice silné. Pokud by nebylo požehnání čínského prezidenta před olympiádou, tak by se Vladimir Putin do takovéto akce nepustil. Ale určitě ani jeden z nich neočekával, že ten konflikt bude tak dlouhý, že se Ukrajina postaví tak neohroženě proti Rusku a že západní svět bude takto reagovat, takže to si myslím, že oba dva překvapilo.

6:30 - Nese Čína spoluzodpovědnost za invazi na Ukrajině? Věděla předem od Ruska, že se toto stane? Ano, jsou to informace, které získala média od tajných služeb, generální tajemník Si Ťin-pching údajně věděl o těch plánech Ruska obsadit Ukrajinu. Údajně vloni v prosinci Peking slíbil Moskvě, že se nebude snažit bránit plánům a akcím.

8:20 - Vyplatí se mezinárodnímu společenství vsadit na Čínu jako mediátora? Určitě. Pro mír je možná potřeba se upsat i ďáblu. Čína může být tím mediátorem, chce jím být evidentně. Když už se do toho pustí, tak bude chtít dosáhnout nějakého pozitivního cíle, aby neztratila tvář. Na druhou stranu Čína má ekonomické zájmy a evidentně to bude právě Čína, která bude profitovat, jestliže válka bude pokračovat. Takže otázkou je, jestli tam zvítězí ta snaha dokázat, že Čína je velmoc, nebo ten ekonomický profit.

10:08 - Čína by ten velký profit měla a má už teď, protože řada transakcí, které už teď Rusko není schopné dělat se světem, bude muset dělat přes Čínu. Jestliže Rusko bude nakupovat, tak bude muset nakupovat západní zboží přes nějakého prostředníka, protože svět mu západní zboží nebude prodávat. A právě tím prostředníkem by mohla být Čína, takže by to významně posílilo čínskou ekonomiku.

19:11 - Byznysových kontraktů mezi Ruskem a Čínou je řada, navíc je evidentní, že to partnerství v současné době je silnější než kdykoliv jindy, říká se, že je silnější než za studené války. Nevím, co by muselo přijít, aby došlo k nějakého významnému rozkolu.

20:03 - Rusko zařadilo Tchaj-wan mezi nepřátelské země, čímž mimochodem uznalo jeho nezávislost, což se Číně nemusí líbit, protože ho stále oficiálně považuje za své území. Sílí teď v tuto dobu nebezpečí čínské invaze na tento ostrov? Jestli se nepletu, byl to seznam zemí a oblastí, takže to nebylo tak, že by Rusko uznalo Tchaj-wan jako samostatný stát, ale je zvláštní, jestliže se Tchaj-wan chová jinak než celá Čína, nepodporuje Rusko, naopak podporuje významně ukrajinskou stranu. To je pro Peking zneklidňující. A co se týče útoku, tam jsou ty šance mnohem nižší než byly na začátku, v těch prvních dnech války.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované