Hlavní obsah

Křečkovi nevěřím, zvažuji rezignaci, říká žena, které ombudsman sebral práci

Hostem Ptám se já byla zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Na úřadu ombudsmana se rozhořel konflikt. Vyvolal jej sám ombudsman Stanislav Křeček, když své zástupkyni Monice Šimůnkové odebral v podstatě všechny pravomoci včetně podpisových práv. Prý selhává lidsky i manažersky. Šimůnková si ale zásah ombudsmana, jehož práci kritizují mnozí odborníci i mnohé organizace, nechce nechat líbit. Jak se bude bránit? A jak podle ní funguje Křeček jako ombudsman?

Hostem Ptám se já byla zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková.

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček, který v úřadu působí od roku 2020, odebral nedávno své zástupkyni Monice Šimůnkové všechny agendy. Důvodem podle něj je, že její práci provázejí lidské i manažerské komplikace, což ovšem Šimůnková odmítá a uvažuje, že se obrátí na soud i Poslaneckou sněmovnu, i když ombudsman jako takový ze zákona odvolatelný není.

Předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová (TOP 09) každopádně chce, aby jí Křeček vysvětlil, proč Šimůnkovou zbavil pravomocí. A jako bezprecedentní vnímá chování ombudsmana i Senát, který ho nedávno vyzval, aby přestal se svými xenofobními a rasistickými výroky, jimiž podle senátorů poškozuje postavení veřejného ochránce práv.

Jaké zkušeností s prací Křečka má Šimůnková? A jak bude bez důležitých pravomocí pracovat?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 - Není to dobrá situace. Mrzí mě to, protože neprospívá renomé celé instituce. Nerada bych, aby instituce ztratila důvěru lidí, ale na druhou stranu se musím bránit, proto tomu, co se děje. Protože pan Křeček tím, že mi odebral veškerou agendu a já neměla, co na práci, udělal bezprecedentní krok, který se nikdy dřív nestal.

2:10 - To jeho gesto si vykládám různě. Došlo k tomu poté, co Senát přijal usnesení, ve kterém panu Křečkovi vytýká některé výroky, označuje je za předsudečné, xenofobní, a vyzývá ho, aby jich zanechal, a plnil poslání ombudsmana. Protože je rozdíl mezi tím, když je někdo v pozici ombudsmana, a když je například populistický politik.

3:35 - Pan ombudsman mi řekl, že bych se neměla stýkat s kolegy, kteří se mnou na mých agendách spolupracovali. Neměla bych chodit ani na pravidelné právní porady. Takže se domnívám, že má pozice byla zcela vykostěna.

4:30 - Na základě zákona to prakticky udělat může, protože zákon říká, že ombudsman může část své agendy svěřit svému zástupci a tak se dělo od doby prvního ombudsmana pana Motejla. Takže zhruba půlka agendy vždy patřila zástupci bez ohledu na rozdílné názory, mezi ombudsmany a jejich zástupci, které samozřejmě také byly. Ale nikdy nebyla odebrána.

5:10 - Pan ombudsman odebrání zdůvodnil tím, že máme rozdílné názory. Moji práci nekritizoval, řekl, že ji dělám dobře. Ale zdůvodnil to tím, že si nerozumíme, že máme rozdílné názory a že instituce musí mluvit jedním hlasem, což se podle něj nedělo. V tomto směru ale bylo jediné, co jsem udělala, že jsem se po začátku války na Ukrajině distancovala od jeho výroků, které znevažovaly pozici ukrajinského prezidenta Zelenského.

6:20 - Pan Křeček se domnívá, že já stojím za tím zmiňovaným kritickým usnesením Senátu. A také se snaží odvést pozornost od toho, že on svoji práci nevykonává dobře.

7:45 - Jeho obvinění, na moji adresu, že moji práci provázejí lidské i manažerské kontroverze, jsou lživá a křivá. I proto zvažuji žalobu na ochranu osobnosti.

12:50 - Ráda bych, aby důvěra lidí, kteří se na nás obracejí, zůstala zachována. Máme tam skvělý tým právníků, který se podaným stížnostem věnuje. Takže prosím lidi, aby nám dál důvěřovali a obraceli se na nás. Byť se obávám, že pro jednoho člověka je té agendy příliš a pan Křeček ji nebude dělat tak kvalitně, jak by měl.

14:50 - Chování pana Křečka fatálně narušuje především důvěru v pana Křečka.

15:40 - Na podzim 2020 mě pan Křeček dokonce dehonestoval na svém Facebooku, kde zveřejnil dopis stěžovatele, který psal nehezká slova na moji adresu. Dal si tam tento dopis a k tomu napsal „Lidé mi rozumí…“

17:00 - Zvažuji rezignaci, protože pro mě je otázka, jestli by spolupráce s panem Křečkem ještě vůbec byla možná. Já tomu člověku prostě nevěřím na základě mnoha situací, kdy něco řekl, a pak bylo všechno jinak. Nechci pouze zůstat ve veřejné funkci, které si vážím, abych ještě přispívala tomu, že instituce bude dál ztrácet důvěru.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované