Hlavní obsah

Kysela: Zeman pošpinil vše, co mohl. Není většího nepřítele úřadu prezidenta

Prezident Zeman udělil milost šéfovi Lánské obory. Jaký je to vzkaz? Hostem Ptám se já byl ústavní právník Jan Kysela.Video: Veronika Sedláčková , Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Současný prezident udělil další milost, a znovu tak posunul hranice představivosti veřejnosti i ostatních politiků, alespoň podle jejich ohromených a podrážděných reakcí. Jaký vzkaz posílá prezident soudcům, žalobcům i policistům?

Hostem Ptám se já byl ústavní právník Jan Kysela.

Do vězení na tři roky, díky prezidentskému pardonu, nepůjde šéf Lesní správy Lány Miloš Balák. Vyhne se i placení pokuty ve výši téměř dvou milionů korun a zákazu činnosti. Za mříže ho přitom soud poslal kvůli ovlivňování veřejné zakázky v hodnotě 200 milionů korun.

Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka vzal Miloš Zeman v úvahu Balákovu pracovitost a dosavadní bezúhonnost. Faktem je, že tak znovu sám popřel podmínky pro udělení milosti, které popsal ještě před nástupem do úřadu – tedy že pomůže jen lidem ve velmi špatném zdravotním stavu, kteří nespáchali závažný trestný čin. A silnými slovy na hlavu prezidenta nešetří ani parlamentní politici.

Mohou ale chování Miloše Zemana nějak ovlivnit? A je právně vše v pořádku?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 – Rozhodnutí vnímám jako pohoršující a šokující a navzdory tomu, co o Miloši Zemanovi víme, i překvapující. Měl jsem pocit, že jsme si už vyzkoušeli lecjaký způsob výkonu pravomocí. Zdálo se mi, že téma milostí jsme vyřešili u pana Kajínka a že nic horšího nepřijde, ale přišlo. Pan Kajínek alespoň nepatří k vnitřnímu světu okolo prezidenta republiky. V tomhle případě jde o to, že se prezidentovo okolí staví nad zákon. Prezident dává najevo, že ať děláte, co děláte, je pro něj důležitá loajalita vůči němu. Pakliže jsou pan Balák nebo pan kancléř Mynář podezřelí z protiprávní činnosti, tak kdyby byla prokázána nějakým rozhodnutím, prezident dává najevo, že bude-li to v jeho silách, je vše v pořádku.

2:00 – Je to součást řetězce událostí. Některé z nich byly symbolické – třeba když se prezident loučí se svými spolupracovníky tak, že se líbají. Dosud jsem to měl spojené s tím, že se líbají lidé typu Leonida Brežněva, nebo s filmem Kmotr. Vypovídá to o tom, jak celé to hradní prostředí funguje.

4:00 – Prezident vystupuje tak, že tím, že byl zvolen, dostává nějaký kus státu a s tímhle údělem, pašalikem, si udělá, co chce. Neplatí v něm pravidla státu, ale ta, která si stanovují. Součástí toho je i celá Lánská obora a jednou někdo zjistí, jak to tam celé vypadá. Tak pak zjistíme, co tam zůstalo a nezůstalo. Součástí toho pašaliku je i to, že kdo mi slouží, slouží dobře státu, a kdo mi neslouží, slouží špatně státu. A byly to i kulisy návštěvy čínského prezidenta v Praze, kdy policie nebránila čínským aktivistům, ale spíše zatlačovala ty s tibetskými vlajkami. Tyhle věci vytváří obrázek mentálního světa, kde my, co jsme „in“, nepodléháme spravedlnosti, ale svým vlastním pravidlům.

5:30 – Díval jsem se na diskuse, z nichž plyne, že leckomu přijde milost pro pana Baláka ostentativním vyjádřením, že mohu, co si umanu. Ale jsou tam i zastánci, kteří říkají, že má právo udělovat milost a proč by toho nevyužil.

6:30 – Dalším rozměrem je, že se prezident Zeman stal největším nepřítelem institutu prezidenta republiky. Ať myslíte na cokoliv, co s institucí souvisí, tak lze snadno říct, že to bylo pošpiněno, znehodnoceno.

8:00 – S rozhodnutím se mnoho dělat nedá. Pravomocným odsouzením skončilo stíhání a pan Balák se dostal mimo dosah trestního řádu. Kdybychom byli třeba po rozhodnutí první instance a v tuto chvíli zasáhla prezidentská milost, dalo by se ještě využít Nejvyššího soudu, aby vyjasnil, zda takováto milost udělená osobě blízké, která byla souzena za něco, co připomíná úřední zločiny, se vejde do mezí toho ústavního institutu. V případě pana Baláka se ale už na ústavní soud obrátit nelze.

13:00 – Je to nepřijatelné, nepřípustné a nemá se to dít, ale co to udělá s veřejností, říct nelze. Povaha veřejnosti ve vztahu k Zemanovi je stabilizovaná a jsou i lidé, kteří by řekli, kdyby Miloš Zeman někoho v přímém přenosu zabil, že se to nestalo nebo že si to ten člověk zasloužil.

15:00 – Abolice je vázaná na souhlas předsedy vlády. Je to oprávnění nařídit, aby trestní řízení nebylo zahájeno nebo bylo zastaveno. Ty druhé dva druhy milosti jsou na prezidentovi. Agraciace a rehabilitace – což je zmírnění nebo zrušení trestu, zahlazení odsouzení nebo obojí. A to je to, co se stalo.

18:30 – Kdybychom měli hledět na kompetence prezidenta prizmatem zkušenosti s Milošem Zemanem, museli bychom zrušit všechny kompetence, protože je zneužil nebo zneužít mohl. Ale měli bychom se s ohledem na posledních třicet let zamýšlet nad tím, jaké má být postavení a role prezidenta republiky, a testovat ty jednotlivé kompetence. Pokud v rámci toho dojdeme k tomu, že milosti nemají existovat nebo mají být kontrasignované, je to legitimní diskuse. Ale jestli je teď třeba jedním škrtem pera něco z ústavy vyhodit, to bych odpovídal nerad.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované