Hlavní obsah

Moment, kdy Jurečka mohl rezignovat, je už za námi, říká poslankyně

Hostem Ptám se já je poslankyně Marie Jílková (KDU-ČSL).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

U lidovců to vře. Strana je nespokojená s předsedou Marianem Jurečkou, sílí hlasy po jeho konci. Spouštěčem byly jeho vytáčky ohledně vánočního večírku na ministerstvu po střelbě na filozofické fakultě. Co bude s KDU-ČSL dál?

Hostem Ptám se já je poslankyně Marie Jílková (KDU-ČSL).

Mezi lidovci sílí tlak na konec stranického předsedy Mariana Jurečky. Důvodem je zejména jeho přešlap s večírkem na Ministerstvu práce a sociálních věcí v den střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, který Jurečka po tragické události nejenže neukončil, ale následně okolo něj dlouho mlžil.

Není to ale jediný důvod. Po změně lidovci volají už delší dobu. Straně se propadají preference, podle některých členů je v krizi a je potřeba ji očistit. Podle informací Seznam Zpráv ze širšího vedení lidovců je ve hře i možnost, že by Jurečka, který je současně místopředsedou vlády a ministrem práce, některou z funkcí složil sám.

Situace ve straně bude tématem pro celostátní konferenci svolanou na pátek 26. ledna. Členové konference mimo jiné posoudí, zda se podzimní volební sjezd nepřesune na dřívější termín.

Skončí Marian Jurečka v čele lidovců? Jaký by to mohlo mít dopad na stabilitu vládní koalice? A jaké jsou podmínky ve vysoké politice pro ženy s dětmi?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

3:00 Co se to teď u lidovců děje? – Myslím, že vybublala určitá nějaká nespokojenost, protože všichni to vidí v průzkumech, nemáme úplně moc procent. A ta situace po večírku na MPSV byla asi takovým spouštěčem toho, že nějaké ty hlasy, které se zatím odehrávaly uvnitř, nějakým způsobem vybublaly ven. Za mě to je úplně legitimní debata. Jsme v polovině volebního období a letos nás čeká sjezd, zatím ještě nevíme, kdy bude. A je asi namístě říkat si, jakým směrem tedy jít. Jestli ta cesta, kterou prezentujeme voličům, je ta správná, protože nemá odezvu v těch preferencích. Tudíž si myslím, že to je vlastně asi logický krok, který následoval a byl trošičku urychlený tím, co se stalo před Vánoci.

5:00 Jaký je váš osobní postoj na otázku, jestli Marian Jurečka má skončit v čele KDU-ČSL, nebo ne, jestli se má přesunout podzimní sjezd na jaro? – Na tohle ještě nemám úplně jasnou odpověď. Co se týče třeba přesunu toho sjezdu, my budeme mít příští pátek celostátní konferenci a tam o tom budeme mluvit. (…) Je tam spousta pro i proti, pro obě varianty. Marian, nevím, zatím se ještě nevyslovil oficiálně, ale asi se předpokládá, že obhajovat nebude. Proto se teď v médiích v posledních dnech vyrojili i adepti, kteří jsou připraveni naskočit do té kandidatury.

6:00 Je ta situace tak daleko, že by měl Marian Jurečka sám rezignovat na ten post? – Myslím si, že ten moment, kdy mohl rezignovat, už je za námi. V tuhle chvilku to od něj neočekávám a myslím si, že na to ani tlak není. – A jaká jsou tedy ta pro a proti? – Je ministrem, který má pod sebou ministerstvo, které je velmi náročné, proto si myslím, že ta předsednická funkce v tomhle ohledu je pro něj důležitým vyjednávacím momentem. To je něco, co bychom museli zvážit. A to je vlastně to, proč by tím předsedou asi měl být co nejdéle, aby mohl dotáhnout věci, které má na tom ministerstvu rozdělané. To proti je, že celá situace po tom večírku byla problematická v tom, že od nás voliči očekávají asi víc než od jiných. Že budeme naplňovat něco, o čem často mluvíme, to jsou hodnoty, nějaká morálka. A vlastně to vypadá, jako kdybychom se těm hodnotám zpronevěřili. Měli bychom se k tomu postavit, byl to pro mě moment, kdy jsem si říkala: „My přestáváme být důvěryhodní v tom, co říkáme, protože ani sami to neumíme aplikovat na sebe.“

7:00 Co bude s lidovci dál? Kdo by mohl Mariana Jurečku nahradit? V rozhovorech v médiích se tomu nebránili například ministři Petr Hladík nebo Marek Výborný. – Je to důkaz toho, že strana má lidi, kteří to mohou dělat. Vlastně dochází k nějaké přirozené obměně nebo k tomu, že existuje demokracie uvnitř té strany. Je to úplně v pořádku. A oba dva kandidáty si umím představit jako kvalitní předsedy KDU-ČSL. – A typově by to měl být kdo? Mohla by to být žena? Kolegové z podcastu Vlevo dole zmiňovali přímo vás. – Ještě jsem to neslyšela, ale už mi chodí různé esemesky s gratulacemi, jestli to tedy vezmu. – A vezmete? – Tyhle ambice nemám. Mohu uklidnit všechny kolegy v KDU-ČSL, nebudu aspirovat na předsedkyni. Myslím si, že potřebujeme trošku víc reflektovat, co se děje ve společnosti. Za mě by bylo určitě žádoucí, kdyby to byl člověk, který je schopný umět křesťanskou demokratickou politiku formulovat moderně tak, aby konvenovala trošku se západní Evropou. (…) Pro mě je předobrazem Skaut, má jasné hodnoty, nějakou poctivost, vztah k okolí, k vlasti. Myslím, že témata, která jsou spojena s kulturními válkami typu manželství pro všechny, Istanbulská úmluva, nejsou to hlavní.

14:00 Čí je chyba, že tuto tvář u veřejnosti nemáte? Že reálně je s vámi spojena skutečně ta ultrakonzervativní tvář, jsou s vámi prostě spojeny výroky „kuřecí je kuřecí, hovězí je hovězí“. – Je to hrozně chytlavé v tom, jak je to skandální. Já úplně neumím asi odpovědět na to, čí je to chyba, to je zodpovědnost každého jednoho politika, ke komu mluví. – Ta otázka míří k tomu, jestli to je třeba chyba Mariana Jurečky a jeho předsednictví, že třeba nedokázal to politické vyznění KDU-ČSL formovat trochu jinak, že třeba neměl sílu i k nějaké větší autoritě směrem k poslancům nebo představitelům KDU-ČSL?  Myslím, že tohle jsou témata, o kterých se budeme právě bavit i na tom sjezdu, jak to udělat jinak, abychom do těchto jako kdyby našich vlastních vnitřních pastí nepadali.

16:00 Jakými cestami, jakými metodami by měla KDU-ČSL posílit to své postavení na politické scéně? - Jedním z důvodů, proč máme malé preference, je to, že někdy komunikujeme věci, které bychom neměli komunikovat. Naši lidovečtí voliči od nás neočekávají, že budeme komunikovat věci, které se týkají úspor a škrtů. Jsme v koaliční vládě a rozdělení toho, co kdo říká, by mělo odpovídat voličskému segmentu, ke kterému mluví. Tohle je jedna z věcí, které by se mohly změnit. Já bych ještě uvítala nějakou empatii, teď budu mluvit o Spolu jako takovém, empatii k voličům SPOLU a snaha s nimi víc komunikovat, víc jim ty věci vysvětlovat. Někdy mám pocit, že ten tón, který volíme, není úplně vstřícný a chápající. Naproti sobě máme inteligentního voliče, který od nás očekával nějaké kroky. My je děláme, ale vlastně předpokládáme, že je nějak automaticky akceptuje, že nás zvolil, tak v tuhle chvilku nám do toho nemá mluvit a má se rozhodnout za čtyři roky znovu. Myslím si, že současní voliči Spolu na tohle připraveni nejsou a očekávají mnohem intenzivnější komunikaci a třeba i debaty a možná i nesouhlas.

19:00 Měla by KDU-ČSL podle vás rozhodně v koalici zůstat? - Beru to jako projekt, který měl velký smysl v těch minulých volbách a my si uvnitř KDU-ČSL budeme muset vyhodnotit, jakým způsobem budeme pokračovat ve Spolu dál. (…) Jestli bude pokračovat projekt Spolu v parlamentních volbách? Ono to hodně bude asi záležet i na tom, jaké bude sestavení vedení jednotlivých stran, protože vnímám velkou synergii mezi Petrem Fialou, Markétou Pekarovou Adamovou a Marianem Jurečkou, kteří byli schopni se na těch věcech dohodnout, a to není úplně samozřejmé. - Tam míří ty moje otázky, jestli vaše účast na projektu Spolu není prostě pevně spojena s Marianem Jurečkou, jestli s ním nestojí a nepadá? - To si úplně nemyslím, spíš pokud bychom neměli být součástí Spolu v dalších volbách, tak to bude muset mít předseda nebo předsedkyně velkou odvahu, protože to nebude úplně snadné vystoupit ze stínu většího bratra, když to tak řeknu, a znovu obhajovat samostatnou pozici. Asi bude záležet na tom, jak bude navolené vedení, jak výrazná osobnost bude předsedou nebo předsedkyní, jaký bude mít sestavený tým kolem sebe. Podle toho, jaké budou preference, když to bude vypadat, že to bude dobré, může být prostor pro to jít klidně sami.

22:00 Vy jste to zmínila jako jedno z témat, které je téma spojené s KDU-ČSL, je to manželství pro všechny, nemělo už by se tohle téma nějak rozseknout a posunout? - Já jsem určitě přítel toho, aby se to rozhodlo v tomhle půlroce, který nás čeká, nejlépe ještě před evropskými volbami, aby se to nestalo tématem do evropských voleb. Takže jsem rozhodně pro, abychom to ve Sněmovně měli co nejdříve.

23:00 A vy patříte v tomto směru k liberálnějším křesťanským demokratům a tuším, že jste pro i za situace, kdyby se to jmenovalo manželství? Nebo jste pro za situace, že to bude svazek se stejnými právy, ale jiným názvem? - Debaty ve výborech a v komisích jsou už uzavřené, čeká nás druhé čtení. V tuhle chvíli se zdá, že ten původní návrh manželství v občanském zákoníku, tedy se všemi právy, není aktuální a asi nemá šanci na úspěch. Vznikl tam alternativní návrh, který mluví o partnerství v občanském zákoníku. A tohle je něco, co jsem podpořila a podpořila bych to i ve Sněmovně.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované