Hlavní obsah

Svědectví z místa: Jestli Ukrajině dojde munice, bude to katastrofa

Foto: Profimedia.cz

Hostem Ptám se já byl reportér ČRo Martin Dorazín (Ilustrační foto).

Reklama

Článek

Ruské síly ve čtvrtek brzy ráno napadly hranici Ukrajiny z Ruska i Běloruska po tom, co prezident Putin vyhlásil „speciální vojenskou operaci“. Jaká je aktuální situace v zemi?

V Ptám se já odpovídal zpravodaj ČRo na Ukrajině Martin Dorazín.

Podle prvních informací ruské rakety v prvních hodinách zasáhly města na Donbasu, jako jsou Kramatorsk, Slovjansk a Mariupol. Cílem je i druhé největší město Charkov, města Dnipro, Oděsa a další. A právě v Mariupolu je i reportér Dorazín.

Poslechněte si celý rozhovor v úvodním audiu, nebo v podcastových aplikacích.

Co v rozhovoru zaznělo?

0:40 - Lidé zde snášejí situaci s rozvahou. Tady bylo ostřelování časté i dřív. Lidé se s tím naučili žít, ale i tady proběhla starost, co bude za pár hodin, nebo zítra. Lidé vyrazili k bankomatům, tam se tvoří velké fronty. Vyrazili do obchodů, nakupují sůl, cukr, vodu, svíčky, zápalky, základní věci, které budou potřebovat pro přežití v krytech po dobu několika dnů. Nikdo neví, jak se to bude vyvíjet dál. Vystoupí také starosta, aby upřesnil, jak se mají lidé chovat.

1:43 - Z města se teď prakticky nedá odjet. Oblast je ostřelovaná. U mariupolského letiště jsou i kontrolní stanoviště ukrajinských sil, která se stala terčem ostřelování. Situace nevypadá příliš dobře, mluvilo se o tom, že se tu provedl výsadek ruských vojáků, to se zatím nepotvrdilo. Někteří lidé šli ještě ráno do práce, ale úřady je vyzvaly, aby zůstali doma a sledovali vysílání rozhlasu a televize.

2:50 - Úder není jen na východě Ukrajiny, ale po celé zemi. Nejnebezpečnější situace je teď asi v Charkově, to byl také jeden z předpokládaných cílů. Tam rakety zasáhly opravdu několik důležitých objektů. Dopadly i na sídliště, po celé zemi jsou mrtví a zranění a nikdo si zatím nedovoluje odhadnout jejich přesný počet. Byli to i náhodní lidé na ulicích, cyklisté, lidé v autech, samozřejmě vojáci mají ztráty na frontách.

3:45 - V Charkově došlo k pozemnímu vpádu na tancích, které už jsou v okolí města. Podařilo se zničit čtyři ruské tanky, podobná situace může nastat i ve městech na jihu, kam míří ruské tanky z Krymu. Ani úplný západ není bezpečný, hlášené jsou i útoky ve Lvově, kde mají být lidé v krytu. Na hranicích se Slovenskem jsou velké kolony lidí prchajících odtud na Slovensko.

5:00 - Ukrajinští představitelé zatím říkají, že je situace pod kontrolou, podařilo se jim sestřelit několik ruských letadel. Ruská strana ale tyhle zprávy popírá. Je to hra nervů, informací a dezinformací. Zatím Rusové nedobyli žádné strategické město nebo místo, ale to se může během hodin, minut změnit. Zapojit se ale mají i jednotky územní domobrany, byli povoláni i záložníci a rezervy. Válečný stav znamená, že budou povolání asi úplně všichni, ale je otázkou, aby měli k dispozici účinné zbraně. Holýma rukama se ruské přesile neubrání.

7:00 - Ukrajina není součástí žádného bezpečnostního společenství, takže nemůže počítat, že by začal fungovat jakýkoliv paragraf kolektivní obrany, jak to je v NATO. Teď si musí v první vlně pomoci sama, ale potřebuje především techniku. Po celé zemi vylétávají do vzduchu muniční sklady, takže může brzy mít nedostatek munice, což může vést k obrovské katastrofě. Je otázka, kde se Putin zastaví, když údajně nechce okupovat Ukrajinu, ale „jen“ Donbas. To tak ale nevypadá. Vypadá to, že chce spíše ochromit celou Ukrajinu a donutit ke kapitulaci.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované