Hlavní obsah

Rozhodl jsem se zaplatit dluhy po předchůdcích, říká šéf SOCDEM

Hostem Ptám se já je předseda SOCDEM Michal Šmarda. Video: Seznam Zprávy

 
Článek

Sociální demokracie se pokouší o návrat na politické výsluní a úspěch v evropských volbách. Průzkumy jí ale moc šancí nedávají, strana na sebe nedokáže poutat pozornost, navíc si nechala vzít své staré logo a značku. Co s ní bude?

Hostem Ptám se já je předseda Sociální demokracie (SOCDEM) Michal Šmarda.

Nejstarší tuzemská politická strana se před rokem rozhodla udělat totální restart značky a odrazit se po debaklu v posledních sněmovních volbách ode dna. Z České strany sociálně demokratické (ČSSD) se stala Sociální demokracie (SOCDEM), kromě názvu partaj změnila také logo, barvy a slogan. A její představitelé v čele s Michalem Šmardou hovořili o velké politické obrodě.

Volby do Evropského parlamentu 2024

Volby do Evropského parlamentu se konají každých pět let, první Česko zažilo po vstupu do Evropské unie v roce 2004. Letošní eurovolby se konaly 7.–8. června 2024. Dění v Česku jsme sledovali ONLINE.

Vyhrálo hnutí ANO, získalo 26,14 % hlasů a 7 mandátů. Druhá byla koalice Spolu s 22,27 % a 6 mandáty, třetí Přísaha a Motoristé s 10,26 % a 2 mandáty. Do EP se dostali také Stačilo!, STAN, Piráti, SPD a Trikolora.

Podle předvolebních průzkumů ale ani modernizace strany voliče zpátky příliš netáhne. Podle posledního volebního modelu agentury Kantar pro Českou televizi by se SOCDEM zpět do Sněmovny nedostala. Zůstává pod pětiprocentní hranicí spolu s lidovci, Přísahou, komunisty nebo Zelenými. Průzkumy straně nedávají velké šance ani v blížících se evropských volbách.

Není navíc vyloučené, že SOCDEM ubere hlasy i někdejší předseda Jiří Paroubek, jehož strana Česká suverenita sociální demokracie jde spolu s hnutím Směr Česká republika a stranou Domov do eurovoleb v koalici pod zavedenou zkratkou ČSSD. Sociální demokracie napadla registraci koalice k volbám u soudu, ale neuspěla.

Proč se restart Sociální demokracii nedaří? A co bude dál, pokud neuspěje v eurovolbách?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Jak jde dohromady s restartem Sociální demokracie to, že lídrem kandidátky v evropských volbách je někdo jako Lubomír Zaorálek? Muž, který je v politice tři desítky let, byl poslancem, prošel možná desítkami politických funkcí. - Výsledkem toho restartu musí být to, že se Sociální demokracie vrátí do Poslanecké sněmovny, ze které vypadla právě před více než dvěma a půl lety. Příští rok se musíme do Poslanecké sněmovny vrátit. Česká republika to potřebuje.

2:00 A to, že lídrem do evropských voleb je Lubomír Zaorálek, s tím docela dobře souvisí. Protože Sociální demokracie v těch minulých dobách samozřejmě nadělala hodně chyb, ale na druhou stranu má poměrně dobré jméno v tom, že se vždy snažila pomáhat lidem, kteří žijí v České republice. A my jsme museli z těch politiků, kteří Sociální demokracii v minulosti reprezentovali, vybrat ty, kteří skutečně neselhali.

2:30 My máme za Lubomírem Zaorálkem v první pětce čtyři ženy. A je tam spousta dalších sociální demokratů, kteří mají hodně energie do těch příštích bojů. Ale dopředu jsme chtěli dát člověka, který je skutečně zkušeným bojovníkem za české zájmy a který může svým životem prokázat, že nikdy, ať už byl v jakékoliv funkci, neselhal, nenechal se koupit, nepodlehl miliardářům.

4:00 Když neuspěje v evropských volbách, je to poslední štace Lubomíra Zaorálka, nebo ho máme čekat jinde? - Lubomír Zaorálek by klidně mohl zkusit senátní volby. Kandidátů je ale víc. Třeba Jana Maláčová by mohla kandidovat v senátních volbách. Teď není čas sedět někde za bukem, teď je skutečně čas na to, aby ti lidé zabojovali. My se musíme pokusit vrátit zpět. Ale těch lidí je víc, které bych o to rád požádal. Pevně věřím, že Sociální demokracie v České republice strašně chybí.

7:00 Jak je možné, že jste si nechali sebrat někým jiným tu vaši starou značku strany, staré logo ČSSD, jak jste to mohli dopustit? - Úplně stejně jako když hnutí ANO dopustilo, že se nějaká obskurní formace jmenuje ANO – lepší EU bez mimozemšťanů. Tak holt tady někdo vymyslel, že si napíše ČSSD – česká sranda nebo něco podobného. Je to pořád dokola se opakující stejný fígl.

9:00 Vy to ale dost zlehčujete. Vy jste se kvůli tomu obrátili na soud. Akorát že špatně. - Samozřejmě ty soudy trvají dlouho, je to prostě dlouhá cesta. - Nejvyšší správní soud už stihnout rozhodl. - Bude to muset řešit celá soustava soudů, já se do toho právníkům úplně motat nechci. Ale je zjevné, že takovéhle soudy mohou trvat i roky.

12:00 My jsme o tu značku nepřišli. My jsme se rozhodli pro modernizaci názvu, jsme Sociální demokraté. (…) Prostě takoví paraziti, kteří tohle budou zkoušet, se budou pořád vyskytovat. Stává se to různým stranám a stalo se to i Sociální demokracii.

21:00 Jak si vysvětlujete při té snaze o nějaký restart sociální demokracie, že to zatím ty 2,5 roku od sněmovních voleb nefunguje? - Má to několik příčin. Tou první je, že se chystáme na klíčové volby, a to jsou ty volby v příštím roce. My prostě si musíme připravit prostředky, lidi, energii i peníze na tu poslední fázi. Není úplně dobrou zprávou, když vyvrcholíte příliš brzy s kampaní. Je to něco, co prostě rozhodně nikoho nepotěší. Není ani dobrou zprávu, když si uděláte rozpočet takový, aby vám peníze došly třeba tři čtyři pět měsíců před volbami.

22:00 Mohl jsem polepit celou republiku svými billboardy. Myslím si, že v minulosti byli předsedové sociální demokracie, kteří by to nepochybně udělali. Mohl jsem polepit celou republiku svými billboardy, abych ukojil svoje ego, a mohl jsem se na sebe všude dívat zrovna v období, kdy nejsou žádné volby. Nicméně to mi nepřipadalo příliš chytré a rozhodl jsem se raději zaplatit dluhy po svých předchůdcích, což nebylo nic snadného dát do pořádku organizační strukturu, která byla v troskách. A připravit se na ten volební maraton, který nás čeká teď, evropské volby, krajské volby a volby do Poslanecké sněmovny. Sociální demokracie je více, než byla vidět v minulých dvou letech, vidět v posledních dvou měsících.

23:00 Jak jste na tom v tuhle chvíli po finanční stránce, utáhnete to? - Utáhneme to, utáhneme to, zvládneme to. Proto musím pořád poslouchat ty řeči o tom, proč jsme nebyli dva roky vidět. Prostě jsme tvrdým způsobem šetřili, museli jsme zaplatit dluhy. A nesnáším dluhy, nesnáším závazky, které není z čeho splácet. (…) Původně to bylo tak, že jsme bohužel dlužili více než čtvrt miliardy korun cizím subjektům, to jsme fakticky zaplatili. Máme běžné provozní financování a žádný dluh nemáme.

25:00 Proč prodáváte nemovitosti napříč republikou s tím, že je to na politickou činnost? - Prodáváme ty nemovitosti, které bohužel v předchozím období byly tak špatně spravovány, že nevynášely žádné peníze, naopak nám způsobovaly další náklady.

27:00 Jak vám dneska funguje Lidový dům? Vynáší něco? Nebo je to pořád takový potemnělý šedý dům, kde se toho zase tolik neděje, jako to v poslední době bývalo? - Je to tak napůl, říkám to zcela na rovinu, je to výrazně lepší, než to bylo. Teď se rekonstruuje celá ta spodní část Lidového domu, bude tam nová italská restaurace. Takže v červenci v září můžeme dělat Ptám se já odtamtud. Přední část Lidového domu je prakticky celá pronajatá, opravuje se, jsou tam seriózní firmy. My jsme se přestěhovali do zadní části tak, abychom se uskromnili, takže jsme pouze v těch menších prostorech vzadu. Sundali jsme ze stěn takové ty ošklivé cedule. Je to historický dům, je tradiční, zaslouží si péči, takže jsme opravili fasádu, začíná vypadat lépe než v minulosti.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované