Hlavní obsah

Vyčítali mi optimismus, ale inflaci jsme porazili, říká Fialův poradce

Hostem Ptám se já byl ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček.Video: Marie Bastlová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Lidé po mnoha měsících začali více utrácet a ekonomická nálada v zemi se pomalu začíná zotavovat. Vidět je to i na výrazném nárůstu důvěry v další vývoj. Skutečně máme to nejhorší za sebou? A budou ještě dál zlevňovat potraviny?

Hostem Ptám se já byl ekonomický poradce premiéra a hlavní ekonom ve společnosti BH Securities Štěpán Křeček.

Česká ekonomika začíná po mnoha měsících pesimistického vývoje snad konečně ožívat. Nálada domácností i firem se v březnu začala obracet k lepšímu a opět mají větší chuť utrácet. Naznačují to data Českého statistického úřadu (ČSÚ), podle kterých po dvou měsících poklesu důvěra v českou ekonomiku v březnu stoupla a je nejvyšší od loňského května. Zatímco podnikatelé jsou opatrnější, důvěra samotných spotřebitelů se zvýšila už třetí měsíc za sebou.

„My jsme se tady (v Ptám se já, pozn. red.) o tom bavili v závěru loňského roku a tehdy mi mnoho lidí vyčítalo, že jsem přílišný optimista. Nyní se ukazuje, že jsem nebyl optimista, ale realista. Když jsem hovořil o tom, že porazíme inflaci, tak se tak stalo, inflace je zpátky na cíli (na dvou procentech, pozn. red.),“ prohlásil ekonom Štěpán Křeček.

A upozornil, že potraviny v Česku zlevňují nejrychleji v celé Evropské unii. „Lze očekávat, že si prvenství v tomto udržíme i nadále, ceny potravin by měly ještě lehce zlevňovat. Každý, kdo se připravuje na Velikonoce, si v obchodech všiml, že například ceny vajec výrazně klesly, mouka, mléčné produkty… takže to pocítí i obyčejní lidé.“

Za co teď Češi budou utrácet nejvíce? Není chyba, když ministr práce a sociálních věcí začal couvat od výpovědi bez udání důvodu? A jaké zásadnější reformní kroky vláda ještě stihne?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Jak byste popsal aktuální kondici české ekonomiky? – My jsme se tady (v Ptám se já, pozn. red.) o tom bavili v závěru loňského roku a tehdy mi mnoho lidí vyčítalo, že jsem přílišný optimista. Jsem rád, že nyní se ukazuje, že jsem nebyl optimista, ale realista. Že když jsem hovořil o tom, že porazíme inflaci, tak se tak stalo, inflace je zpátky na cíli. Cena elektrické energie na burze stojí třikrát méně než v době, kdy se přebírala vláda po Andreji Babišovi.

2:00 Zároveň vidíme, že se daří pomalu nastartovat ekonomiku. Tržby obchodníků po roce a půl konečně začaly růst a celkově bych řekl, že ta nálada se začíná zlepšovat. Letos porostou reálné mzdy, takže věřím, že i lidé budou mít vyšší životní úroveň a bude se ta nálada zlepšovat i nadále.

3:00 Nejpozději v příštím roce bude hospodářský růst ještě výraznější než v letošním roce. A tím, že jsme porazili inflaci a dál vidíme pnutí na trhu práce, tak je zřejmé, že porostou reálné mzdy.

4:00 A jak to bude s cenami potravin?  V tuto chvíli ceny potravin v České republice zlevňují nejrychleji ze všech zemí Evropské unie, a to již od prosince, takže čtvrt roku – prosinec, leden, únor. A lze očekávat, že si prvenství v tomto udržíme i nadále. Takže ceny potravin by měly ještě lehce zlevňovat. A já myslím, že každý, kdo už se připravuje na Velikonoce, si v obchodech všiml, že například ceny vajec výrazně klesly, mouka, mléčné produkty… takže to pocítí i obyčejní lidé.

6:00 A co ceny ve službách, je tam nějaká vidina zlepšení? – Máte pravdu, že tady vidíme velký rozdíl ve vývoji výrobků a služeb. Zatímco u mnohých výrobků se dokonce bavíme o zlevňování, dochází tam vlastně k deflaci v mnoha sortimentech, tak u těch služeb jsou inflační tlaky relativně silné. Dohromady výrobky a služby tedy vychází přesně nad cíl, v tuto chvíli na dvě procenta. Ale neznamená to, že bychom měli ve všem vyhráno. A na ty služby se musíme zaměřit.

7:00 Ukazuje se, že mnozí lidé možná i trošku změnili za covidu své preference, více se zaměřují ne na konzum, ale na ty zážitky. Poptávka po službách je velice silná. Lidé, i když nebyly ekonomicky nejsnazší časy, často vykoupili všechny dovolené a tak dále. Přece jenom u těch služeb máme i vztah k tomu konkrétnímu člověku, od koho tu službu čerpáme. Třeba ke svému kadeřníkovi. A i když ten kadeřník dál zdražuje, tak ho jen tak nevyměníme.

7:45 Příjmy obyvatel se zvyšují, v lednu nastala další valorizace penzí, mzdy rostou, reálné mzdy tedy v letošním roce porostou. Takže to, že jsou tam některé položky, které vlastně musí vyrovnat, aby se ty relativní ceny mezi službami a výrobky srovnaly, to je prostě fakt. – Jak dlouho ceny služeb porostou? – Vyrovnávání proběhne v průběhu letošního roku, takže příští rok už tento problém řešit nebudeme.

8:00 A kde byste očekával největší inflační tlaky ve službách?  Mění se preference Čechů. Je zřejmé, že po té sérii negativních zpráv, které jsme tady zažívali roky – začaly tou pandemií, pokračovalo to energetickou krizí, válkou na Ukrajině, inflační epizodou –, se nejvíce soustředí právě na zážitky. A už nejsou ochotni si ledasco odepřít. Možná mnozí zjistili, že když si budou pořád něco odpírat, tak se toho nakonec nemusí nikdy dočkat. Takže já v tom vidím psychologický zlom.

8:40 V zahraničí často vidíme, že ty služby, konkrétně v Německu, mají úplně jinou cenovou hladinu. Takže tady i trošku doháníme to, co je na Západě obvyklé.

9:00 A pokračuje nebo existuje ještě trend jezdit nakupovat do ciziny, zejména do Polska, čehož jste sám byl velkým propagátorem? – Tak to je něco, co mě proslavilo. Musím říct, že mě chybí to poklepávání po ramenou. Myslím si, že bych si zasloužil víc pochvaly. Jestliže nějaká slovní intervence opravdu pomohla krotit tu inflaci, tak to byla právě tahle. Kdyby lidé pořád akceptovali ty přehnané ceny, obchodníci by nezačali zlevňovat. To, že lidé ukázali obchodníkům, že také mají možnosti jinde, donutilo obchodníky k tomu zlevňování.

9:30 Nákupy v Polsku už se nevyplatí. Ty cenové hladiny se hodně vyrovnávají. Samozřejmě jestliže někdo bydlí v Českém Těšíně, tak si do toho Polska třeba ještě skočí pořád. Tam se vyplatí třeba cigarety, ale že by lidé z daleka jezdili nakupovat do Polska, to už se nevyplácí, to už není rozumné.

12:00 Je z vašeho pohledu na místě, aby Česká národní banka zrychlila se snižováním úrokových sazeb, anebo to pozvolné tempo, které bankéři nastavili, je podle vás v pořádku? – Já jsem už od začátku – a bylo to velice nepopulární, přesto jsem to dělal – hájil postup nové bankovní rady, kdy jsme se vydali cestou úrokové stability. A poté, co jsme vyhráli boj nad inflací, tak jsme začali snižovat ty úrokové sazby.

13:00 To je lepší řešení, to, co jsme zvolili, protože náklady pro celou ekonomiku by byly ohromné. Myslím, že bylo v pořádku. Přesto jsme velice rychle zvládli porazit inflaci, ale nyní je potřeba pokračovat v tomto režimu, abychom tu úrokovou sazbu snižovali opatrně, postupně.

15:00 Jak to bude s dostupností bydlení? Vloží se do toho vláda víc? Podle odborníků je to jedna ze zásadních cest, jak se zajistit na stáří. – Je to podle mě extrémně palčivá otázka ze všech možných úhlů pohledu. Já jsem přesvědčen, že nejlepší možné zajištění se na stáří je pořízení vlastní nemovitosti. A tomu teď bráníme u mladé generace. Jsem přesvědčen, že to je dáno především nedostatečnou výstavbou. Nám v tom brání všelijaké regulace. Podíváme-li se pravdě do očí, tak zkrátka to, že povolovací procesy třeba v Praze trvají deset let, ten byt extrémně prodraží.

18:00 Samotné snižování úrokových sazeb je dvousečné. Hypotéky zvýší poptávku po nákupu bydlení, vysoká poptávka narazí právě na tu omezenou nabídku a zase se tak výrazně zvýší ceny nemovitostí. Takže dostupnost bydlení zase klesne. Není to prostě dlouhodobé řešení. My potřebujeme, aby se více stavělo.

18:30 Jak hodnotíte polský nápad dotovat hypotéky? – Je to nesmysl. Jsem radikálně proti. Takto nemůžeme do trhu zasahovat.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované