Hlavní obsah

Žádost o výsluhy pro lékaře? Myslel jsem, že je to fake, říká Stanjura

Foto: Tomáš Rubín, Seznam Zprávy

Hostem speciálního živého natáčení Ptám se já na VŠE v Praze byl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Reklama

Článek

Ústupek lékařům považuji za rozumný, řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který byl hostem Ptám se já v rámci speciálu Seznam Zpráv na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Do debaty pojmenované Zadlužené Česko k dalšímu vývoji naší ekonomiky přijal pozvání i hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

Vláda Petra Fialy (ODS) má za sebou klíčové letošní politické bitvy. Přes Sněmovnu protlačila konsolidační balíček i státní rozpočet. Čelí ale stále palbě kritiky, zejména z opozičních řad. Čelila také velkému protestu lékařů i škol, těm na rozdíl od zdravotníků nakonec zatím vstříc nevyšla.

Podle Stanjury byl ústupek lékařům rozumný. Dohoda mimo jiné zajistí navýšení odměn lékařů. Z peněz, které půjdou nemocnicím příští rok z veřejného zdravotního pojištění, vyčleňuje na růst odměňování zaměstnanců 9,8 miliardy korun. Požadavek o výsluhy, se kterým přišli zástupci České lékařské komory před podpisem dohody, ale označil šéf Ministerstva financí za přestřelený. „Nejdřív jsem si myslel, že to je fake, ale reakce veřejnosti byla natolik silná, že ti, co to říkali, poznali, že přestřelili,“ řekl Stanjura.

Ministr zároveň upozornil, že resort školství také nepřišel zkrátka, protože byl jednou ze čtyř kapitol, která dostane pro příští rok více peněz. „Což ukazuje, že to priorita je,“ řekl Stanjura. Více financí pro nepedagogické pracovníky by podle něj mohlo přinést zredukování počtu škol, které prosazuje. „Není lékem na problémy, které máme, že stát nasype víc peněz. Pravidla jsou nastavená neefektivně. Určitě je cesta, abychom ty obslužné profese slučovali,“ uvedl ministr.

Proč se vláda rozhodla pomoci firmám s energiemi raději, než aby zvýšila nízké platy podpůrných pracovníků ve školství? Proškrtala dotace, jak slíbila, nebo jde jen o účetní triky? A jak chce otočit nepopulární obrázek u veřejnosti?

Záznam celého rozhovoru si můžete pustit na webu Seznam Zpráv nebo ve svých oblíbených podcastových aplikacích už zítra.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované