Hlavní obsah

Šťastný podcast: Exodus lékařů za lepším. Nejen na západ, také na Slovensko

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Šťastný podcast (nejen) o českém zdravotnictví.

Reklama

Článek

V čem tkví problém českého zdravotního systému a jestli je načase zrušit Velkou pardubickou, to vám řekne Šťastný podcast ve složení Jindřich Šídlo, Tereza Povolná, Ondřej Lasák a speciální host Martin Čaban.

Když se před několika týdny přijímala novela zákoníku práce, která umožňovala lékařům sloužit dvakrát tolik přesčasů než dřív, tisíce jich oznámily, že za takových podmínek raději skončí. To u politiků vyvolalo celkem překvapenou reakci, kdy například předkladatel zmíněné novely Vít Kaňkovský prohlásil, že „neodhadli atmosféru ve zdravotnictví“.

„Jako pacient mám tu zkušenost, že jsou Češi zvyklí, že naše zdravotnictví je velmi kvalitní, velmi dostupné a ještě je nic nestojí. Ale když tohle někde pochvalně řeknu nebo napíšu, ozve se x doktorů, že to je sice fajn, ale že to všechno je jen za cenu jejich absolutního vyčerpání,“ poznamenává Jindřich Šídlo.

Otázkou ovšem je, proč vůbec musíme naše lékaře tak moc přepínat, když – jak říká náš dnešní host, komentátor Seznam Zpráv a odborník na zdravotnictví Martin Čaban – máme vyšší počet doktorů na počet obyvatel, než je průměr EU.

„Problém je s organizací práce v nemocnicích – lékaři toho dělají spoustu, protože jejich práce je relativně levná. Jestli máte někoho, kdo dělá za tři stovky na hodinu, tak vám nevadí, když vyplňuje papíry. Kdyby ten někdo pracoval za tisícovku, pak by měl management nemocnice konečně motivaci sehnat někoho přímo na papírování,“ poznamenává Čaban.

Foto: Seznam Zprávy

Martin Čaban, komentátor SZ a speciální host dnešního Šťastného podcastu.

Jak tedy zlepšit postavení lékařů? Je to vůbec možné? A jak do toho celého zapadá David Rath? To vám řekne první část Šťastného podcastu.

Velká pardubická? Nebudou dotace, nebude problém

Ve druhé části se jako obvykle věnujeme ohlasům na aktuální dění. A tak jsme dnes řešili téma, které na sociálních sítích vyvolalo velkou odezvu – Velkou pardubickou. A spolu se slavným závodem i jednoho politika, který se stal možná trochu nečekaným spojencem zvířat.

„Miroslav Kalousek se ve své nové roli ochránce koní výrazně vymezil proti Taxisu,“ popisuje Tereza Povolná a cituje tweet, kde se politik pohoršuje nad „odsouzeníhodným týráním“ koní:

A co na to Jindřich Šídlo? „Velká pardubická je fakt masakr. Ale samozřejmě že by existovala jedna cesta, jak to celé zrušit, která je v Česku vyzkoušená a funguje absolutně. Stačí zrušit dotace všem chovům a závodišti – a je to. Jen si na to asi žádná vláda netroufne,“ krčí rameny. A samozřejmě ve druhé části dodá i několik dalších historek a vzpomínek na dostihy v 90. letech.

Pokud vás baví Šťastný podcast, nezapomeňte hlasovat pro Šťastné pondělí v ceně popularity a online videu v Křišťálové lupě. A pokud vám nestačí video a audio, přichází Šťastný tým se zcela novým newsletterem Šťastný oběžník, který nabídne ještě více štiplavé satiry i politického vzpomínání. Zaregistrujte se co nejdřív, ať nepřijdete o jeho premiérové vydání.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované