Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Zdravotnictví, jak ho znáte, končí. Změny pocítí každý

Šťastné pondělí o českém zdravotnickém systému.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Profimedia.cz, Shutterstock.com, ČTK, Youtube.com

 

Reklama

Od začátku října mohou lékaři díky novele zákoníku práce pracovat až pět týdnů čistého času přesčasů. A ti se proti tomu bouří. Moment, co se jim jako nelíbí? To si snad myslí, že se po 72hodinové směně nedá operovat?

Článek

Ovšem poté, co asi 5000 lékařů oznámilo, že v případě platnosti takového opatření skončí, začali ministr zdravotnictví Vlastimil Válek i předkladatel oné novely Vít Kaňkovský couvat. Takže se – v nejlepší tradici českého způsobu vládnutí – nyní připravuje novela novely, která původní novelu zruší, jako kdyby nebyla nikdy žádná novela. Vyřešeno, moc gratulujeme.

Jenže problém českého zdravotnictví, které je v mezinárodním srovnání velmi kvalitní a velmi dostupné, nenastal až po této sněmovní eskapádě. Už 30 let je veřejným tajemstvím, že celý systém je založený na mimořádné přetíženosti všeho nemocničního personálu. A už 30 let se to tak nějak politicky toleruje a nikdo s tím není schopný ani ochotný nic udělat.

Právě teď se ale Vlastimil Válek rozhodl, že to bude on, kdo přijde s komplexním řešením a situaci zlepší. Bojíte se? Měli byste.

Máme pro vás všechny možná jednu dobrou radu: Zkuste v následujících dvou letech nebýt nemocní.
Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí

Nový zákon má předkládat už na jaře a našemu analytickému oddělení Šťastného pondělí se podařilo zjistit, jaké novinky mají už brzy do zdravotnictví přijít. Co všechno se mění a jaký bude život doktorů a pacientů po nástupu nového systému? Dozvíte se od Jindřicha Šídla ve videu v úvodu článku.

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, XinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Reklama

Doporučované