Hlavní obsah

Válek hasí protest lékařů. Chce zrušit přesčasy navíc, i když už prošly

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ještě minulý týden ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) prohlásil, že nepředpokládá změnu zákoníku práce.

Reklama

aktualizováno •

Tisíce lékařů chtěly kvůli novele zákoníku práce přestat sloužit přesčas. Začala platit od 1. října. Teď ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ohlásil, že chce kontroverzní části novely změnit.

Článek

Ministr zdravotnictví Válek se snaží uklidnit tisíce lékařů, kteří protestují proti změně zákoníku práce.

Novela, která prošla před dvěma týdny Sněmovnou, umožňuje, aby lékaři mohli legálně pracovat 832 hodin přesčasů. Dosud to byla jen polovina, tedy 416 hodin. Nejen lékaři upozorňují, že to může vést k přepracování či odlivu zdravotníků do zahraničí.

Válek v neděli řekl, že tato pasáž, která je součástí dalších změn, ze zákoníku práce vypadne. Dodal, že je připraven po dohodě s ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) vrátit zákon - pokud jde o přesčasy lékařů - do původního stavu.

„Ukázalo se, že rizika skutečně byla tak velká, jak jsme se obávali,“ řekl ministr Válek v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Do výzvy politikům, aby novelu neschválili, se podle informací předsedy Sekce mladých lékařů České lékařské komory Jana Přády z minulého pondělí zapojily čtyři tisíce z dvaceti tisíc lékařů sloužících v nemocnicích. Chtěli v prosinci odmítnout další přesčasy sloužit.

Což by bylo pro nemocnice kritické, bez přesčasových lékařských služeb by nemohly fungovat tak jako dnes.

„To neznamená, že nebudeme držet služby. V nemocnicích, kde lékaři výpověď kvůli přesčasovým hodinám podají, nebude provoz úplně komfortní. Akutní režim poběží, pacienti nemusejí mít strach,“ prohlásil Zdeněk Mrozek, viceprezident České lékařské komory.

Kritici současného stavu upozorňují, že kvůli přesčasům jsou doktoři unavení – a to se může odrazit na jejich práci. A navíc jim nynější systém ničí rodinný život.

Sněmovna schválila novelu zákoníku práce 12. září. Ministr Válek tehdy řekl, že nepředpokládá, že by se v otázce přesčasů měla měnit.

„Nikdo je do toho nemůže nutit, nikdo je nemůže nutit, aby dělali přesčasy navíc,“ prohlásil na tiskové konferenci Jurečka. „Ale kromě těch, které jsou v dnešním zákoníku práce stanoveny obecně, tedy zaměstnavatel je může za určitých okolností některým skupinám zaměstnanců nařídit. Cokoliv nad je vždy dobrovolná dohoda,“ dodal.

Odpůrci novely s tím ale nesouhlasí, podle nich jsou k přesčasům nad tento rámec na pracovištích tlačeni, jsou dávány do souvislosti s jejich vzděláváním a odmítnout je prakticky není možné.

Válek také v neděli řekl, že se jedná o obnovení výroby penicilinu v  Česku - začít by prý mohla během roku či roku a půl. S nedostatkem některých antibiotik včetně penicilinu se lidé potýkají už několik měsíců.

Nová ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Kateřina Podrazilová má podle ministra Válka šest měsíců na to, aby se situace s dostupností léků zlepšila. „Budu nespokojený, pokud se po půl roce nic nezmění,“ řekl k tomu Válek.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme plány na obnovu výroby penicilinu v Česku.

Reklama

Doporučované