Hlavní obsah

Šťastný podcast: Jak vydělat v krizi? Investujte do drahých potravin

Foto: Profimedia.cz

Šťastný podcast v netradičním složení radí: Investuje do Jesenky a Pikaa!

Reklama

Článek

Jak vyřešit vysokou cenu potravin a do jakých jídel investovat, když chcete na krizi vydělat, to vám řekneme v aktuálním Šťastném podcastu ve speciálním složení Konstantin Sulimenko, Ondřej Lasák a Markéta Bidrmanová.

Jak vysvětluje Jindřich Šídlo v aktuálním dílu Šťastného pondělí, potraviny v Česku dál zdražují i přesto, že celosvětový index cen potravin setrvale klesá. A to je prostor pro Šťastný podcast, který nabízí hned několik způsobů, jak tohle cenové šílenství zastavit.

Třeba náš speciální host, moderátorka investičního podcastu Markéta Bidrmanová, se inspirovala ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou a jeho radou, aby lidé využívali slevové akce.

„Na základě zkušeností z covidu bych před obchody nasadila hlídky s obušky,“ navrhuje Bidrmanová, „které by hlídaly, jestli lidé nakupovali pouze zboží ve slevě. A zároveň by obchody našly nové využití pro slevové kartičky, kam by se zákazníkům nahrávaly body za to, že nahlásí někoho, kdo koupil nezlevněné zboží.“

Konstantin Sulimenko zase poukazuje na to, že možná existuje možnost jezdit nakupovat do Polska, kde je mnohem levněji – což nedávno udělal dokonce zvolený prezident Petr Pavel.

„Zrušme antimonopolní úřad a za ušetřené peníze postavme novou dálnici do Polska. Nevím sice, kolik nás stojí antimonopolní úřad, ale pořád je to lepší nápad než celý ekonomický program SPD,“ argumentuje Sulimenko.

Pusťte si aktuální Šťastné pondělí

Jenže politická odvaha k těmto opatřením současným elitám nejspíš bude chybět a každý musí myslet sám na sebe. Proto se nabízí otázka, pokud potraviny zdražují, není to investiční příležitost? A koho jiného se na to zeptat než našeho hosta-ekonomické novinářky Markéty Bidrmanové.

„Tento typ komodit je investičně složitý, je to taková vyšší dívčí. Třeba cukrová třtina hodně závisí na počasí, stejně tak káva nebo kakao, a musíte se už v tomhle světě umět trochu orientovat. Ale pokud se bavíme o tom, že teď něco nakoupíme ve velkém, někde uskladníme a pak prodáme se ziskem, tak mě napadají třeba Jesenky – jsou trvanlivé a obsahují čím dál dražší potraviny – cukr a mléko,“ odpovídá Bidrmanová.

Jaké další investiční tipy jsme dostali? A jak zařídit, aby bylo Česko potravinově soběstačné. To si poslechněte v aktuálním díle Šťastného podcastu ve speciální složení bez nemocného Jindřicha Šídla a Terezy Povolné.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované