Hlavní obsah

Šťastný podcast: Kniha jako zbraň politiků. Které otřásly Českem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Šťastný podcast o politických knihách a hádkách.

Reklama

Článek

Jaké cíle mají knihy (ex)politiků a proč se koaliční politici začínají hádat mezi sebou, to jsou témata pro dnešní Šťastný podcast ve složení Jindřich Šídlo, Konstantin Sulimenko, Tereza Povolná a Ondřej Lasák.

Již tento týden by měla vyjít dlouho očekávaná kniha Spiknutí – pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR, která bude pojednávat o spiknutí lékařů, médií, politiků, Sorose, jater a dalších proti Miloši Zemanovi po sněmovních volbách v roce 2021.

Tento zaručený bestseller aspirující na cenu Magnesia Litera (v kategorii humoristická kniha) ale není zdaleka prvním literárním počinem exprezidenta Zemana a jeho následovatelů. A není ani jedinou zajímavou politickou knihou, která na českém trhu vznikla. Proto jsme se tentokrát rozhodli zaměřit na to, co se v průběhu let prodávalo u knihkupců.

„A abychom to pojali nějak systematicky, tak si knihy rozdělíme podle toho, jaké funkce mají ty knihy, které jako politik napíšete nebo aspoň vydáte. V případě Miloše Zemana to není zas tak složité, tam je to vždycky pomsta,“ uvádí do tématu producent Šťastného pondělí Ondřej Lasák.

„Ano, třeba taková kniha Jak jsem se mýlil v politice, která vyšla v roce 2005. Já jsem ji četl a musím vám říct, že to je opravdu jen hnůj. Třeba směrem k Petře Buzkové, protože on do té knihy v podstatě přepsal diskreditační materiál z kauzy Olovo. Ale bylo to sprosté i vůči mnoha dalším lidem, protože cílem nebylo nic jiného než si vyřídit účty,“ přidává Jindřich Šídlo.

Pusťte si také Šťastné pondělí o nové Zemanově knize

Jedním z dalších úspěšných autorů-politiků, kteří se rozhodli svoje vzpomínky svěřit papíru, byl Jiří Paroubek. V jeho případě, jak vysvětluje Šťastný podcast, je ovšem úspěch trochu zavádějící slovo.

„Paroubek vydal knihu Plnou parou vpřed. A bylo to, upozorňuju, až v roce 2011, kdy už založil svou další stranu a vůbec nikoho nezajímal. No a kdyby ten honorář, který za knihu tehdy přiznával, seděl, tak by to odpovídalo zhruba 5,5 milionu prodaných výtisků. Dokonce se objevovaly zprávy, že se to skupuje ve velkém od vydavatelů, každopádně to žádný bestseller nebyl,“ říká Šídlo a dodává: „já jsem ji jako jeden z mála četl a není to ani sprosté jako Zeman, je to prostě jen banální blbost.“

Nejen tyto slavné knihy jsme dnes probírali. Vybrané pasáže i komentáře k nim uslyšíte v první části Šťastného podcastu.

Koalice v plamenech

Jak už to v naší zábavné talk show většinou bývá, druhou část jsme i tentokrát věnovali peprným výrokům politiků na sociálních sítích. Tentokrát to ale není jeden výrok, za kterým bychom se ohlédli, ale celá plejáda – vzhledem k blížícím se evropským volbám do sebe ve velkém navzájem začínají šít představitelé koaličních stran.

„Hodně se do sebe pustili Piráti a STAN. Třeba lídryně STAN Danuše Nerudová napíše něco o debatách bez cenzury a Zuzana Klusová, kandidátka Pirátů, napíše něco ve smyslu ‚marketing vám jde, ale co jste pro lidi v regionech konkrétně udělala?‘, protože Piráti Starostům velmi vyčítají, že si STAN uzurpoval nálepku těch jediných, kteří jezdí za lidmi do regionů. A v jiném případě se pirátský europoslanec Mikuláš Peksa ptal, jak by někdo mohl po ministrech z ODS požadovat nějaké výsledky. A dočkal se odpovědi od kandidáta ODS Ondřeje Krutílka, že z Pirátů tryská neuvěřitelná povýšenecká arogance,“ shrnuje Tereza Povolná.

„Moment, ODS protestuje proti neuvěřitelné povýšenecké aroganci? To je úplně nová doba, co se to děje?“ poznamenává Šídlo.

„To by se za Jana Zahradila nestalo!“ dodává Konstantin Sulimenko.

Které další fronty se na koaličním bojišti otevřely? A jaké „stěry“ se politikům nejvíc povedly a nepovedly? Na to všechno odpovíme ve druhé části Šťastného podcastu.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované