Hlavní obsah

Šťastný podcast: Okamura uspěl u soudu. Česko má svou první fašistickou stranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Poslechněte si Šťastný podcast natočený živě na Podcastovém maratonu v Ostravě.

Reklama

Článek

Proč je prohra u soudu pro SPD obří úspěch? A proč se Zemanovou kanceláří stal náhodný byt v Praze? Na to odpoví speciální vydání Šťastného podcastu ve složení Šídlo, Sulimenko, Povolná a Lasák.

V ostravském Domě kultury Poklad se celý tým Šťastného podcastu zamýšlel nad tím, jak se v necelé polovině volebního období daří politickým stranám a hnutím. A shodl se, že jednoznačným marketingovým vítězem posledních dní je Tomio Okamura.

Hnutí SPD totiž zaznamenalo mimořádný úspěch: prohrálo soud s týdeníkem Respekt a může se odteď oficiálně nazývat fašistické. Pro kontext: Respekt napsal, že jde o parlamentní fašistické hnutí, SPD jej zažalovalo, soud řekl, že to je v pořádku, a Okamurovo hnutí se neodvolalo.

„A nám trochu vrtalo hlavou, proč se neodvolali, ale pak nám to došlo: kdo jiný může prohlásit, že je autentický, soudem potvrzený fašista? To bude hrát v přímém souboji v Rajchlem významnou roli. Jasně, Rajchlovci zaútočili na Národní muzeum s ukrajinskou vlajkou, ale my máme papír na to, že jsme fašisti!“ komentuje výsledek sporu Jindřich Šídlo.

Pusťte si aktuální díl Šťastného pondělí

České sociální sítě žily posledních několik dní z fotografie Miloše Zemana v jeho nové „kanceláři“ v šesté pražské městské části. Uvozovky u kanceláře jsou namístě, doopravdy se totiž jedná o předělaný bariérový byt. A Tereza Povolná, která vybírá zajímavosti druhé části našeho podcastu věnované politice na sociálních sítích, si tuhle tragikomedii nemohla nechat ujít.

„Mě by upřímně zajímalo, jaký je pravý důvod toho, že je Zeman zrovna v tomhle bytě. Napadá mě, jestli v nějaké vedlejší spižírně, co tam k tomu náleží, nebude Mynář skladovat zbytek masa a trofeje, které nakradl v lánské oboře,“ spekuluje Povolná.

„Já bych jen chtěl připomenout, že poslední místnost, kam Zemana Mynář s Nejedlým narvali, byla prosklená krychle. Takže obyčejný pražský byt možná pořád není nejhorší varianta,“ reaguje na to Konstantin Sulimenko.

Šťastný podcast také spekuluje nad tím, proč preference Pirátů v průzkumech veřejného mínění neklesají, i když nikdo neví, co Piráti dělají. Nebo jak se stalo, že Karel Havlíček vyhrál nad Alenou Schillerovou bitvu o vedení hnutí ANO. A vyřeší i nejdůležitější otázku dneška: jak má Andrej Babiš správně říkat linkám pražského metra, které nedávno objevil.

Pusťte si celou epizodu natočenou živě s diváky ostravského Podcastového maratonu v přehrávači v úvodu článku.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované