Hlavní obsah

Šťastný podcast: Parkoviště na Pražském hradě? Nový plán primátora Svobody

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Šťastný podcast tentokrát přichází se spoustou dobrých rad Petru Pavlovi a Bohuslavu Svobodovi.

Reklama

Článek

Jak bude doopravdy vypadat prvních 100 dnů prezidenta Pavla? A kde udělat v Praze nová parkovací místa? To poradí dnešní Šťastný podcast ve složení Šídlo, Sulimenko, Povolná a Lasák.

Prezident Petr Pavel zveřejnil plán, co chce udělat za prvních sto dní v úřadu. Po Milošovi Zemanovi je Pavlův akční plán sice příjemnou změnou, ale zároveň – přiznejme si to – je vágní, neurčitý a pro běžného čtenáře nicneříkající.

Naštěstí tu je Šťastný podcast, aby ho rozklíčoval a přeložil vám do srozumitelného jazyka, co jednotlivými body Petr Pavel myslel.

„Třeba bod 2: Transparentní a pravidelná komunikace znamená v podstatě Nebudeme to dělat jako Zeman s Ovčáčkem, Mynářem a Nejedlým. Zdá se, že Hrad začne normálně komunikovat. Třeba – a na to se hodně těším – když zavoláš mluvčí, tak ti odpoví,“ analyzuje Jindřich Šídlo.

A dodává i některé další překlady: Dodržování pravidel v kanceláři prezidenta je ve srozumitelné češtině Zkusíme nekrást a třeba Představím transparentní tým poradců je vlastně takové prohlášení o znovuobnovení Masarykovské tradice setkávání Pátečníků.

Změny čekají také Prahu. Primátor Bohuslav Svoboda minulý týden vyhlásil svatou válku proti tramvajím, protože – jak zcela logicky říká – tramvaje jsou super, ale kde jsou koleje, je méně místa na silnici. A kde není místo na silnici, tam není dost automobilistů.

Pusťte si aktuální díl Šťastného pondělí

A protože dobrých rad není nikdy dost, i my jsme se rozhodli přihodit pár nápadů, jak řidičům ulehčit život.

„Na Pražském hradě jsou hned tři nádvoří. A pak je tu Stromovka, Letná nebo Ladronka,“ vypočítává Šídlo potenciálně vhodné prostory pro nová parkovací stání.

„Teď máme v Praze zavřenou jednu stanici metra, Jiřího z Poděbrad, a zjišťujeme, že to vlastně není žádný problém. Stačí dojet o stanici dál, vystoupit a ten kousek dojít. Takhle bychom tedy mohli v každé druhé stanici metra postavit podzemní garáž a na metro bychom se prošli,“ přihazuje svůj tip Konstantin Sulimenko.

„Můj nápad je spojit tři ostrovy na Vltavě, mezi kterými stejně už teď neprojede ani šlapadlo, natož loď, do jedné velké plochy. Stejně jsou to taková pochybná místa, kam nikdo nechodí, tak by se místo nich postavily osmipatrové parkovací domy,“ uvažuje Tereza Povolná.

Těšíme se na další rozhovor Bohuslava Svobody, kde tentokrát prohlásí: „Vltava je super, ale kde je voda, tam je méně místa pro auta.“

Poslechněte si celý díl v přehrávači v úvodu článku.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované