Hlavní obsah

Obelhal investory svou pozitivní energií. Příběh pádu krypto „miliardáře“

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel zhroucené kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried.

Reklama

Článek

Prezentoval se jako dobroděj, vylákal z investorů stamiliony dolarů, sponzoroval politické strany, volal po regulaci vlastního průmyslu. Fascinující příběh pádu mladé investiční superstar probíráme v podcastu Stopáž.

Z „Mirka Dušína“ kryptoměnového světa se mladý excentrický investor Sam Bankman-Fried stal během pár týdnů pomalu největším padouchem. Jaký podíl na tom měla americká byznysová média, která jej prezentovala jako nového Warrena Buffetta?

„Média takové příběhy milují, ale psát o byznysových aktivitách je něco jiného než o politice. Byznys vás k sobě tolik nepustí a neexistuje ani tolik lidí, kteří by o něm dokázali zasvěceně mluvit, takže vždy kolem něj bude nějaká rouška. Důležité poučení ale je, že podobným rychle zářícím a hlasitým hvězdám, kterou byl Sam Bankman-Fried, většinou nejde o spasení světa, ale skutečně jen o byznys,“ říká v podcastu Stopáž Filip Zelenka, technologický reportér deníku E15.

Co je kryptoburza FTX vlastně za službu?

FTX byla, respektive stále ještě je, kryptoměnová burza, kde se dalo obchodovat s kryptoměnami i jejich deriváty. V roce 2019 ji založil jistý Sam Bankman-Fried, který už předtím provozoval vlastní tradingovou společnost Alameda Research.

V posledních týdnech se ukázalo, že na tom tato společnost není tak dobře, jak se zvenku zdálo. Byla to kometa pandemických let, která kopírovala raketový vzrůst celého kryptoprůmyslu. FTX byla jedna z nejviditelnějších společností, její hodnota dosáhla až k 32 miliardám dolarů, což je na tři roky starou firmu úctyhodné číslo. V posledních týdnech se ale ukázalo, že Sam Bankman-Fried se svými společníky FTX neřídil tak dobře, jak se mohlo zdát například z titulních stran časopisu Forbes, které ho prezentovaly jako dalšího Warrena Buffetta.

Jak si tedy Sam Bankman-Fried tak rychle vybudoval takové renomé?

Je mu pouhých 30 let, vystudoval prestižní MIT a donedávna byl miláčkem médií, protože měl za sebou krásný příběh. Stylizoval se do podnikatele, který by se nejradši rozdal. Prosazoval filozofii efektivního altruismu, se kterou přišel do styku právě během studií. Což ve zkratce znamená, že člověk by měl dělat co nejvíce dobrého pro ostatní ve smyslu, že pokud vydělá hodně peněz, tak by je efektivně rozdával slabším. Tím se veřejně prezentoval a média ho proto milovala. V době svého největšího úspěchu byla hodnota jeho aktiv 26 miliard dolarů.

A jak se mu podařilo z burzy FTX udělat tak obří fenomén, že si mohl dovolit sponzorovat americké sportovní stadiony nebo finančně podporovat Demokratickou stranu?

Demokratům věnoval snad 40 milionů dolarů a byl také jedním z největších sponzorů kandidáta Joe Bidena. Sam Bankman-Fried v roce 2017 založil tradingovou společnost Alameda Research, kde vydělal peníze díky tomu, že si všiml rozdílu cen na japonské a americké burze. Zpočátku vydělával jeden a půl milionu dolarů denně, jenom tím, že přesouval kryptoaktiva z jednoho trhu na druhý. Tím nakumuloval spoustu hotovosti, ze které poté financoval vznik kryptoburzy FTX.

Co se tedy dělo uvnitř FTX a jak Sam Bankman-Fried firmu vedl?

SBF (Sam Bankman-Fried, pozn. red.) celou firmu přesunul na Bahamy, které jsou k tomuto typu byznysu velmi přívětivé. S kolegy si koupili penthouse, kde společně žili, pracovali a řídili celou společnost. Teď se ovšem ukazuje, že přestože šlo o technologický startup, neměli ani data o tom, kolik mají uživatelů – Sam Bankman-Fried přitom tvrdil, že FTX obsluhuje miliony uživatelů.

Navíc vychází na povrch, že ani neměl moc přehled o svých zaměstnancích – část peněz někdo buď ukradl, nebo zmizela, což se u tak velkého typu byznysu těžko chápe.

Jak je tedy možné, že ta burza s tak obřím objemem peněz začala najednou krachovat?

Hlavním problémem bylo propojení původní tradingové společnosti Alameda Research s FTX. V jeden moment vyšlo najevo, že většina aktiv, která držela Alameda Research, byla právě v tokenu FTT, který vydávala právě burze FTX. Začaly spekulace, jestli tedy tokeny mají nějakou hodnotu, když většinu z nich drží spřízněná společnost – konkurenční kryptoburza Binance následně oznámila, že své tokeny FTT prodá, což důvěru v FTX neposílilo, naopak. Lidé, kteří v těchto aktivech drželi své peníze, je začali masově vybírat, což znamenalo, že kryptoburza FTX neměla dostatek peněz na vyplacení všech klientů. A celý byznys se začal sunout.

Pokračování příběhu Sama Bankmana-Frieda si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Pokud radši posloucháte na cestách, zkuste aplikaci Seznamu, ve které najdete ty nejlepší české podcasty. Nebo si přihlaste odběr ve vaší oblíbené podcastové aplikaci.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované