Hlavní obsah

Nový Warren Buffett pohořel. Proč padla jedna z největších kryptoměnových burz

Foto: Profimedia.cz

Jedna z největších kryptoměnových burz zkrachovala. Na ilustračním snímku druhý zprava je Sam Bankman-Fried.

Reklama

Sam Bankman-Fried byl jedním z nejbohatších lidí v kryptoměnovém průmyslu, než se jeho impérium FTX před pár dny zcela zhroutilo. Kdo byl mladý podnikatel, jehož mnozí označovali za nového Warrena Buffetta?

Článek

Ještě před několika týdny byl Sam Bankman-Fried považován za jednu z nejvlivnějších postav kryptoměnového průmyslu. Byznysový magazín Fortune tohoto investora dokonce umístil na titulní stranu svého srpnového vydání s možná dost odvážnou otázkou: „Další Warren Buffett?“

Bankman-Fried totiž během poměrně krátké doby vybudoval díky kryptoměnám mnohamiliardové jmění, které index Bloombergu ještě zhruba před týdnem odhadoval na 16 miliard dolarů (asi 375 miliard Kč). Dlouho nic nenasvědčovalo tomu, že by v úspěšné cestě třicetiletý kryptomagnát nepokračoval dál.

Stačilo ale pár dnů, aby se magická aura kolem Sama Bankmana-Frieda kompletně rozplynula. FTX, jedna z největších kryptoměnových burz, kterou založil, v pátek vyhlásila bankrot. Skandál otřásl celým odvětvím kryptoměn, bitcoin se zotavuje z poklesu na dvouleté minimum. Konec spolupráce s kryptoburzou FTX ohlásila společnost Visa. Šéf největší kryptoburzy Binance pak vyzval k okamžité regulaci odvětví.

Z MIT na výsluní

Sam Bankman-Fried se narodil v březnu 1992 ve Stanfordu v Kalifornii. Po absolvování studia fyziky na Massachusettském technologickém institutu (MIT) zahájil svou kariéru jako arbitrážní obchodník ve společnosti Jane Street Capital.

U arbitrážních obchodů se využívají různé strategie. Například jedna z nich vydělává na cenových rozdílech u stejných nebo podobných finančních nástrojů na různých trzích či burzách. V roce 2017, tři roky po nástupu do Jane Street Capital, objevil Bankman-Fried kryptoměny a začal na trhu svou specializaci na arbitráže úspěšně uplatňovat.

Konkrétně začal nakupovat bitcoiny v USA a prodávat je v Japonsku. A právě na tomto někdy i desetiprocentnímu tržnímu cenovému rozdílu profitoval, popisuje byznysový portál Capital.com. Objem jeho transakcí s bitcoiny dosahoval až 25 milionů dolarů (přibližně 587 milionů Kč) denně.

Budování impéria

Když Bankman-Fried začal vydělávat velké peníze, rozhodl se posunout ještě o úroveň výš. V květnu roku 2019 tak začal budovat kryptoměnové impérium a založil burzu FTX pro digitální aktiva s heslem „obchodníci obchodníkům“. Burza se stala doslova „architektonickým dílem“ ve světě kryptoměn právě díky její velikosti a významnosti.

V květnu letošního roku předstihla dokonce i takové velikány jako jsou burzy Coinbase či OKX, když podle agentury Bloomberg činily její denní objemy obchodů kolem 89 miliard dolarů. Ještě 9. listopadu byla FTX podle serveru CoinMarketCap čtvrtou největší kryptoměnovou burzou.

Sam Bankman-Fried byl na roztrhání. Zatímco rozdával jeden rozhovor za druhým, někde pod povrchem již ale začala pomalu bublat horká voda, ve které byl ponořen dost velký problém pro celé odvětví kryptoměn.

Velkou roli v tom sehrála společnost Alameda Research a její nepříliš zkušená osmadvacetiletá generální ředitelka Caroline Ellisonová, na kterou byly operace s miliardami dolarů možná velké sousto. Její jedinou pracovní zkušeností byla do té doby pozice juniorního obchodníka v Jane Street Capital, tedy ve firmě, kde začínal také Bankman-Fried.

Pomoc nepřišla

Specializovaný kryptoměnový server CoinDesk přišel před několika týdny s informací, že velká část bilanční rozvahy Alameda Research, které FTX půjčila 10 miliard dolarů od svých klientů, je uložena v kryptoměně FTT, tedy ve vlastní kryptoměně burzy FTX.

A protože společnost používala kryptoměny FTT jako zástavu pro půjčky, výraznější pokles ceny této kryptoměny mohl celkem jednoduše odstartovat kolaps celé skupiny FTX. Olej do ohně pak přilil šéf Binance Čchang-pcheng Čao (v anglickém přepisu Changpeng Zhao).

Ten na twitteru totiž uvedl, že se na základě jeho informací o pochybném financování FTX zbaví všech kryptoměn FTT. Jenže ty měly v tu dobu hodnotu kolem 500 milionů dolarů. Bylo tak jen otázkou času, kdy časovaná bomba vybuchne.

Dům z karet

Důsledkem vyjádření šéfa Binance byla obrovská panika. Zákazníci burzy FTX během 72 hodin vybrali z platformy šest miliard dolarů.

Z dokumentu, který Bankman-Fried minulý čtvrtek poskytl investorům a do kterého nahlédla agentura Reuters, vyplývá, že FTX má závazky ve výši 13,86 miliardy dolarů a aktiva ve výši 14,6 miliardy dolarů. Z těchto aktiv však bylo likvidních pouze 900 milionů dolarů, což vedlo k nedostatku hotovosti.

Dům z karet se tak začal pomalu, ale jistě hroutit. Firma FTX nutně potřebovala finanční injekci, protože jí začala docházet likvidita (hotovost), když její zákazníci začali překotně vybírat investované peníze. Do hry se tak opět vrací Čchang-pcheng Čao z konkurenční Binance.

Možnosti o poskytnuté pomoci vyjednával Bankman-Fried právě s ním. Jenže největší kryptoměnová burza Binance nakonec od myšlenky ustoupila. Bylo tak na FTX, aby si pomoc na svou záchranu zajistila od investorů a konkurentů sama.

Minulý pátek ale už bylo jasno, že to nedokáže. FTX, která se ocitla v obrovských finančních potížích, uvedla, že ona, její přidružený fond pro obchodování s kryptoměnami Alameda Research a přibližně 130 dalších společností zahájily dobrovolné konkurzní řízení. Kyperská komise pro cenné papíry krátce nato potvrdila zprávy médií, že firmě pozastavila licenci pro působení v Evropské unii, aby ochránila investory.

Podle agentury Bloomberg se Bankman-Friedův majetek během několika dnů snížil o téměř 94 procent - z necelých 16 miliard dolarů na méně než jednu miliardu dolarů. Přirovnání k Buffettovi, jednomu z nejúspěšnějších investorů všech dob, se tak může zcela jistě odložit.

Není to poprvé, kdy byla řada investičních „hvězd“ přirovnávána právě k Warrenu Buffettovi, který však je odpůrcem kryptoměn, aby nakonec velkolepě pohořela. A nejnovějším příkladem je pro tuto chvíli právě mladý vystudovaný fyzik Sam Bankman-Fried.

Reklama

Doporučované