Hlavní obsah

Padá burza, něco si přejte. Pokračování příběhu kryptoměnové FTX

Foto: Shutterstock.com

Problémy druhé největší kryptoburzy se prohlubují.

Reklama

Druhá největší kryptoměnová burza FTX.com mele z posledního. K tomu, aby byla firma nadále schopná splácet své závazky, by podle zakladatele potřebovala 98 miliard korun. Případem se zabývají i americké úřady.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dopady krize kolem druhé největší burzy kryptoměn na světě se prohlubují. FTX.com, kterou založil mladý americký podnikatel Sam Bankman-Fried, varuje před bankrotem. Aby zůstala firma solventní, potřebuje 4 miliardy dolarů (98 miliard korun). Celkový schodek ale nyní podle zakladatele činí až 8 miliard dolarů (196 miliard korun), informuje agentura Bloomberg.

Bankman-Fried o tom informoval investory ve středu, krátce předtím, než konkurenční burza Binance náhle stáhla nabídku na odkoupení FTX.

Podělal jsem to.
Sam Bankman-Fried, zakladatel a CEO FTX

Vyhlídky na úspěch jsou mizivé

Podle osoby přímo obeznámené se záležitostí se Bankman-Fried, známý pod zkratkou SBF, snaží získat záchranné financování buď ve formě dluhu, vlastního kapitálu, nebo kombinace obojího. „Podělal jsem to,“ řekl prý Bankman-Fried investorům v telefonátu. Zároveň řekl, že by byl „neuvěřitelně, neuvěřitelně vděčný“, kdyby mu investoři pomohli.

Zástupci FTX se odmítli vyjádřit. Přiznání prohlubujících se problémů jeho firmy a omezených možností, jak z toho ven, je pro Bankmana-Frieda, jehož jmění kdysi dosahovalo 26 miliard dolarů (637 miliard korun), nečekaným zlomem.

Kromě toho ale také ještě podtrhuje nejistotu, která visí nad FTX, jejími klienty i celými kryptoměnovými trhy. FTX vyšetřují americké úřady, drtivá většina Bankman-Friedova majetku se vypařila a z jeho potíží těží konkurenti.

Aplikace pro obchodování s akciemi a kryptem Robinhood zaznamenala v posledních dvou dnech největší příliv kryptoměn v historii, uvedl ve čtvrtek výkonný ředitel Vlad Tenev. Velký příliv zaznamenaly také společnosti Binance a Coinbase, vyplývá z údajů společnosti CryptoQuant.

Mezitím investiční společnost Sequoia Capital odepsala plnou hodnotu svých podílů ve společnostech FTX.com a FTX.us, což naznačuje, že firma nevidí žádnou jasnou cestu ke zpětnému získání své investice.

Investoři z nejvyšších pater

Na vážkách visí nejen osud investorů a věřitelů burzy, ale především jejích zákazníků. Ti si totiž od začátku týdne nemohou vybrat své vklady poté, co burza zastavila některé výběry. V čerstvé paměti jsou selhání dvou velkých krypto firem Celsius a Voyager, ve kterých byly miliardy klientských peněz vázány v konkurzním řízení.

FTX má významný seznam podporovatelů, jako jsou Sequoia Capital, BlackRock Inc, Tiger Global Management a SoftBank Group Corp.

V době vrcholících problémů FTX se objevila informace, že ji převezme konkurenční burza Binance. Následně se ale vyrojily jiné zprávy, že Binance od plánu odstoupila.

Během konferenčního hovoru ve středu odpoledne Bankman-Fried investorům opakovaně řekl, že zkrátka není pravda, že Changpeng Zhao, CEO Binance, od akvizice odstupuje, cituje Bloomberg osobu obeznámenou s hovorem.

Asi o hodinu později Binance oficiálně uvedla, že skutečně od převzetí odstupuje. „Doufali jsme, že budeme schopni podpořit zákazníky FTX a zajistit likviditu, ale problémy jsou mimo naši kontrolu nebo schopnost pomoci,“ uvedla Binance ve svém prohlášení.

Společná historie

Obchodní vztahy mezi majiteli Binance a FTX začaly v roce 2019. Šest měsíců po spuštění FTX koupil Zhao 20 procent burzy za přibližně 100 milionů dolarů. Společnost Binance tehdy uvedla, že cílem investice je „společný růst kryptoekonomiky“.

Během následujícího roku a půl se však jejich vztahy zhoršily. FTX rychle rostla a Zhao ji považoval za skutečného konkurenta s globálními aspiracemi.

Když FTX v květnu 2021 požádala o licenci na Gibraltaru pro dceřinou společnost, musela předložit informace o svých hlavních akcionářích. Binance ale tuto žádost FTX o pomoc lidově řečeno „zazdila“, jak vyplývá ze zpráv a e-mailů mezi burzami, které viděla agentura Reuters.

V červenci téhož roku už Bankmana-Frieda čekání na dokumenty přestalo bavit. Odkoupil zpět Zhaův podíl ve společnosti FTX za zhruba 2 miliardy dolarů. O dva měsíce později, když už Binance nebyla zapojena, gibraltarský regulátor udělil FTX licenci.

Tato částka byla Binance vyplacena částečně ve vlastní minci FTX, takzvané FTT, uvedl Zhao minulou neděli. Takto nabytý podíl později nařídil Binance prodat, což urychlilo krizi burzy FTX.

Případem se budou zabývat i úřady

Kromě finančních potíží přitahuje FTX pozornost i amerických úřadů. Komise pro cenné papíry (SEC) a Komise pro termínované obchody s komoditami vyšetřují, zda firma řádně nakládala s prostředky svých zákazníků, a také její vztahy s dalšími částmi Bankman-Friedova kryptoimpéria, včetně jeho hedgeového fondu Alameda Research, uvedla ve středu agentura Bloomberg News.

Zhao, majitel Binance, dříve ve středu ve zprávě uvedl, že neexistuje žádný „tajný plán“ na převzetí FTX a že „důvěra uživatelů je vážně otřesena“. Obnovené obavy z rizika a nejistoty na trzích s kryptoměnami se ale přesto již projevují, především na ceně těchto aktiv.

Bitcoin se po oznámení Binance propadl pod 16 000 dolarů (392 tisíc korun), nejníže za poslední dva roky. Výkonný ředitel Coinbase Brian Armstrong v úterý v rozhovoru pro televizi Bloomberg uvedl, že pokud by dohoda s Binance padla, znamenalo by to pravděpodobně ztráty pro zákazníky FTX. „To není dobrá věc pro nikoho,“ řekl.

Reklama

Doporučované