Hlavní obsah

Lákají na Jágra, okradou vás znovu a znovu. Jak poznat investiční podvod?

Foto: Seznam Zprávy

Slibují zbohatnutí, ale okradou vás. S expertem podcastu Ve vatě Dominikem Stroukalem probíráme, jak poznat investiční podvodníky.

Reklama

Článek

Vycítí, že vám nic jiného nezbývá. Platí si lidi, aby z vás vytáhli co nejvíc peněz. A jakmile jednou uspějí, zkusí to znovu, říká o investičních podvodnících ekonom Dominik Stroukal. Investičních podvodů právě teď přibývá.

Ubránit peníze před vysokou inflací je stále těžší a právě to tlačí lidi k tomu, aby své peníze svěřili i rizikovějším projektům, které ale slibují zázračný výnos. „Kdybychom si na svém spořicím účtu přišli na 10 % a inflace byla 12 %, tak se na investiční podvody vykašleme,“ říká ekonom Dominik Stroukal v aktuálním dílu podcastu Ve vatě.

Jiné lidi dožene do náručí podvodníků vypjatá životní situace. Nezvladatelné faktury za elektřinu. Kupící se dluhy.

„Když se řítíme do problémů a máme možnost se z nich magicky dostat, dost možná podlehneme podvodníkovi, když na nás začne naléhat. Doba je špatná, chceme se postarat o své blízké,“ míní Stroukal, který ví o motivech podvedených klientů své.

Lákali na Jágra i miliardáře

Právě na jeho tvář a jméno totiž před časem nalákali podvodníci k investování minimálně stovku klientů. Obdobný inzerát jako v jeho případě teď koluje po internetu, jen s tváří miliardáře Radovana Vítka. Další lidi okradli podvodníci prostřednictvím reklam se jmény sportovních ikon Jaromíra Jágra a Petra Čecha. „Jakmile jim lidé vyplní telefonní číslo, jsou ztracení,“ říká ekonom.

Pochybné investice na nás přitom někdy už z dálky, jindy až při bližším pohledu, mávají varovnými rudými vlajkami. „Když nevidíš reálného člověka, který za tím je, nerozumíš tomu produktu a slibují ti 80 % ročně, to jsou tři vztyčené vlaječky,“ vypočítává hlavní varovné signály Stroukal.

Dominik Stroukal

  • ekonom
  • působí na Metropolitní univerzitě Praha
  • člen NERV
  • ekonomický poradce SatoshiLabs, tvůrce bitcoinové peněženky Trezor
  • autor knih Bitcoin a jiné kryptopeníze budoucnosti, Dark web: Sex, drogy a bitcoiny a Ekonomické bubliny
  • twitter: @stroukal

Abnormálně vysoké výnosy? Ale jistě

Stejně jako zpozorníme, když nám někdo slibuje zhubnout 30 kilo za měsíc, měli bychom zpozornět při slibovaných výnosech v řádech desítek procent ročně nebo i jednotek procent denně. „I u toho největšího lichváře na ulici by si ta firma vzala úvěr za míň než takhle od vás,“ řekl Stroukal. Pozor také na formulaci „garantované zisky“, žádné takové totiž v investicích neexistují.

Kdo má o serióznosti projektu pochyby, ať si je nenechá pro sebe, radí Stroukal: „Zeptejte se někoho dalšího. Manželky, souseda, dětí. Když to vidí druhé oči, které nejsou napumpované adrenalinem jako u člověka potopeného v penězích, tak je druhý pár očí schopný to zastavit včas.“

Poslechněte si předchozí díl podcastu Ve vatě

Podvodníci se naopak snaží  vzbudit dojem, že nabídka je exkluzivně pro vás. A tlačí na svou oběť s argumentem, že je časově omezená. Dojem serióznosti mají nabudit názvy projektů, které připomínají už zavedené instituce.

Často se ohání prospektem schváleným centrální bankou, který ale o bezpečnosti investice neříká vůbec nic, varuje Stroukal: „Když se to přehnaně akcentuje, tak to smrdí. Standardní fondy tohle dělat nemusejí.“

Podezřelé jsou i projekty, které vás nutí, abyste do nich verbovali další klienty. Může jít o podvodné „letadlo“ nebo „pyramidovou hru“.

Dalo se poznat, že Ondřej Janata považovaný za investičního génia je podvodník? Jak nenaletět?  A je v kryptosvětě víc podvodů než ve standardních financích?

Poslechněte si celý podcast Ve vatě v přehrávači.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované