Hlavní obsah

Z jedné stodolarovky k miliardám. Jak napodobit úspěch nejbohatších?

Foto: Seznam Zprávy

Waren Buffett vrazil do podnikání jen sto dolarů. Jak jmění znásobit? V podcastu Ve vatě hledáme recept s investorem Danielem Gladišem.

Reklama

Článek

Internet je plný instantních rad, jak rychle zbohatnout. Nejlepší je ale bohatnout pomalu, člověk naseká nejméně chyb, říká investor Daniel Gladiš. A přes akcie, jinde takového výnosu nedosáhnete.

V aktuálním díle investičního podcastu Ve vatě jsme mapovali cestu nejslavnějších miliardářů k bohatství. Na světě žije celkem 46,8 milionu dolarových milionářů. Drtivá většina z nich pochází ze Spojených států. Elon Musk, majitel Tesly,  Jeff Bezos, zakladatel Amazonu, Bill Gates nebo Warren Buffett.

„Svůj majetek získalo 48 z nich díky vlastnictví akcií nebo podílu ve firmách. Zbylí dva vlastnili firmy, které podnikaly v nemovitostech,“ zjistil Daniel Gladiš, zakladatel hedgeového fondu Vltava Fund SICAV, který studoval, na čem padesátka nejbohatších lidí světa z žebříčku časopisu Forbes zbohatla.

V top padesátce nebyl nikdo, kdo své jmění vybudoval na hromadění zlata, nemovitostí a dluhopisů. Jak to? Bohatství podle Gladiše vzniká jako součet lidského faktoru a podstoupeného rizika, které se násobí naakumulovaným kapitálem.

Lidská práce je gros bohatství

„Každá firma je živý organismus, kde lidé prací vytvářejí hodnoty. U hotovosti nebo zlata se lidský faktor neprojevuje. Akcie jsou nejvýnosnější. Kapitál, který firmy vyrábějí, mohou dál reinvestovat do podnikání a ten výnos je mnohem vyšší než třeba u pozemků nebo dluhopisů,“ vysvětluje investor. Proto by měl člověk hledat investice, kde je vliv lidského faktoru vysoký a kde je riziko kompenzované vyšší výnosem.

Kdo má na začátku vyšší kapitál, násobí ho samozřejmě rychleji. Ale třeba sám majitel koncernu Berkshire Hathaway Warren Buffett investoval do podnikání  za celý svůj život jen 100 dolarů. Dnes vlastní Geico, Clayton Homes a Dairy Queen a má podíl v Coca-Cole a American Express.

Daniel Gladiš

  • 1993–1999 ředitel a zakladatel Atlantik finanční trhy, a. s.
  • 1999–2004 ředitel a předseda představenstva ABN AMRO Asset Management (Czech)
  • 2004 založil hedgeový fond Vltava Fund SICAV, je jeho hlavním portfoliomanažerem
  • autor knih „Naučte se investovat“ a „Akciové investice“
  • twitter: @danielgladis

Kouzlo je ve složeném úročení

„Celý jeho majetek pochází z toho, že dostával podíl na výnosu, který vytvořil pro své investory a ten dále reinvestoval.  A došel k těm téměř 200 miliardám dolarům, které by dnes měl, kdyby větší část nerozdal na charitu,“ popisuje Gladiš. Buffettův průměrný roční výnos je unikátních 20 %.

„Je geniální investor. Celý byznys Berkshire Hathaway je ale složené úrokování. Investuje především do akcií, jak říká, loví především tam, kde jsou ryby tučné. Jako kdyby lovil kapry v kádi a předtím ještě vypustil vodu,“ uzavírá Daniel Gladiš.

Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované