Hlavní obsah

Spotřebitel pláče, investor plesá. Vyšší účty od ČEZu vynahradí jeho akcie

Foto: Shutterstock.com

České akcie jsou teď náš miláček, říká expert podcastu Ve vatě Lubor Žalman.

Reklama

Článek

Když akcie, tak české. Banky a ČEZ vám vynesou slušné dividendy. „V tomto čtvrtletí jsme klientům dali do amerických akcií nula. Jediné akcie, které jsme vzali na milost, jsou ty české,“ říká investor Lubor Žalman.

Přestože se českým akciím v posledních deseti letech dařilo výrazně hůře než těm světovým, zakladatel Encor Wealth Management v nich vidí potenciál.

„České akcie jsou náš miláček. Musíš se podívat na zhodnocení za poslední rok, dva nebo tři. Stal se z nich premiant. Za rok 2021 byly české akcie nejlepší ze všech aktiv, do kterých investujeme. Druhé nejlepší po ropě, “ říká Lubor Žalman.

Tahounem Pražské burzy byly dlouhé roky akcie tuzemských bank. U akcií Erste, Komerční banky nebo Monety se investoři mohli spolehnout na stabilní cenu i slušnou dividendu. Přestože měly banky za první pololetí vynikající zisky, zažívají letos jejich akcie propad.

Lubor Žalman

  • 2004 až 2012 – předseda představenstva a generální ředitel Raiffeisenbank,
  • pracoval pro Home Credit International v Rusku a byl konzultantem poradenské společnosti McKinsey & Company,
  • 2017 – spoluzakládá EnCor Wealth Management, který spravuje finance movitějším klientům,
  • expert investičního podcastu Ve vatě
  • twitter: @lzalman

Tyhle ceny stojí za hřích

Akcie Monety se teď obchodují kolem ceny 74 korun za kus a od začátku roku ztrácí 18 procent. Akcie Komerční banky je aktuálně na 660 korunách a spadla od začátku ledna o 30 procent. Ještě hůře jsou na tom akcie Erste Group, které od začátku ledna propadly o 37 procent na cenu 633 korun za kus.

Podle Lubora Žalmana jsou ale podhodnocené a stojí za nákup. „Kvůli válce na Ukrajině je tu panika z Východu. A my jsme pro trh stále východní Evropa, i když naši ekonomiku žene Německo. Proto jsou akcie českých bank podhodnocené,“ míní zakladatel Encor Wealth Management.

Přes obavy z toho, zda přijde recese a nakolik stát zisky bank mimořádně zdaní, by Žalman bankovní tituly v portfoliu podržel. „Nevsadit všechno na jednu kartu. Ale rozhodně se akcií českých bankovních titulů nezbavovat,“ radí. Už kvůli dividendám.

Průměrný výnos dividend českých akcií je podle investora někde nad 6 %. „To je na úrovni státních dluhopisů. I kdyby ty akcie vůbec nerostly, tak mám přes 6 % ročně,“ vysvětluje.

ČEZ do každé rodiny?

Do portfolia každého Čecha patří podle Žalmana i akcie energetické společnosti ČEZ. Vylepší bilanci každému, kdo platí účty za energie. „Když mi ČEZ naúčtuje víc za energii, pláču jako spotřebitel, ale jako akcionář jsem plný radosti. Je to zajištění.“

I kolem polostátního gigantu ale panuje řada nejistot. Jak moc stát ČEZ mimořádně zdaní? Jaká bude dividenda? Hrozí zestátnění ČEZu? Přes tyto otázky se podle Žalmana hodí na dlouhodobé investování.

„Akcie ČEZ je nejlikvidnější. V roce 2005 jsem kupoval ČEZ za 350 korun a prodával jsem za 1 400. Dnes je za 900,“ vysvětluje expert.

Ani případné zestátnění podle něj nemusí být pro firmu špatná zpráva. „Je to politická akcie, 70 % má stát. Když Francie řekla, že znárodní EDF (energetická společnost, pozn. red.), akcie vyskočily o 10 %. Z hlediska krátkodobého zisku to nemusí být špatně,“ dodává Žalman.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované