Hlavní obsah

Vávra o bitcoinu: Nepalte peníze na trhu, který nejspíš půjde ještě dolů

Foto: Shutterstock.com

Bitcoin padá. Kdo by do něj měl investovat teď, a kdo v žádném případě? Ve vatě s Radovanem Vávrou

Reklama

Článek

Bitcoin padá. Na důchod ho klidně kupte, na pět let ale ne, míní investor Radovan Vávra. K růstu se podle něj vrátí. Teď se svět ale bojí, jak americká centrální banka v březnu zvýší úrokové sazby.

Propad kryptoměn – bitcoin minulý týden klesl pod 38 000 dolarů – přišel po ztrátách akcií zejména technologických firem. Index Nasdaq Composite tento týden oslabil téměř o pět procent.

„Bitcoin prokázal, že se chová jako akcie malé americké technologické společnosti. Kopíruje Teledocy, Palantiry, které umírají,“ říká investor Radovan Vávra v podcastu Ve vatě. Taky index S&P 500, který reprezentuje 500 významných amerických firem, zaznamenává ztráty. Už třetí týden v řadě.

Čeho se S&P 500, Dow Jones a bitcoin vylekaly? Bojí se, jak se americká centrální banka postaví k zvýšení úrokových sazeb. Fed ve středu naznačil, že základní úrokovou sazbu zvýší v březnu. Od vypuknutí pandemie v březnu 2020 se pohybuje blízko nuly.

„Všichni se bojíme, že to Fed netrefí přesně. Trhy už předpokládají, že to Fed netrefí,“ vysvětluje bývalý bankéř Vávra. „Když se zvýší sazba, Američan má menší disponibilní zůstatky, míň utratí za spotřební zboží. Míň se ho vyrobí, firmy mají menší zisky. Pekelné kolo je na světě. My investoři si myslíme, že tohle docela hrozí,“ dodává.

Nenastupujte na trh, když je jako ruleta

Má smysl teď nejznámější kryptoměnu nakupovat? Záleží, s jakým horizontem budete investovat. Varianta první – bitcoiny jako dlouhodobá příprava na důchod – je podle Vávry „hratelná“.

„Pokud si to chceš schovat do svého penzijního fondu na 30 let, tak je jedno, co teď bitcoin dělá. Je vysoká pravděpodobnost, že jak bitcoin, tak S&P 500 budou za 30 let výš než teď,“ vysvětluje investor.

Naopak těm, kteří už mají s nashromážděným majetkem důchod na dosah, investor vstup na trh s bitcoiny v tomto bouřlivém roce nedoporučuje. „Investovat s pětiletým horizontem by bylo finančně nezodpovědné. Je technicky nesprávné nastupovat na trh, když je to ruleta. Bereš riziko, které nejsi schopná řídit,“ říká.

Radovan Vávra

*1963. Investor, bývalý bankéř, majitel twitterového účtu @BlanikZ.

V 90. letech byl členem představenstva Citibank. Mezi roky 2000 až 2001 byl generálním ředitelem a předsedou představenstva Komerční banky. V letech 2002 až 2003 šéfoval Union bance.

Je řadovým členem TOP 09 na Praze 1.

Pro spekulanty je teď bitcoin eldorádo

Na long-term investici do bitcoinu (dlouhodobé držení, pozn. red.) Vávra i tak doporučuje počkat až do chvíle, kdy bude jasnější, co se stane s americkými úrokovými sazbami. „Volatilita tu s námi bude možná měsíc, tři, šest. Je zbytečné své peníze pálit na trhu, který pravděpodobně ještě půjde dolů.“

Pro zkušené tradery je ale volatilní trh příležitost. Kdo si chce zaspekulovat a věří si, že dokáže chytat mezidenní výkyvy, pro toho je to podle Vávry eldorádo.

Kdy se bitcoin k růstu vrátí? „Obavy ze zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech Fed jednou tiskovkou nesmázne. Já bych doporučil nakupovat tehdy, až bude zcela jasné, co se s úrokovými sazbami v USA stane. To může být klidně v září,“ říká Vávra.

Čeho se teď trhy bojí? Jak je to s daněním bitcoinu? A co je metoda DCF? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Zajímá vás další obsah o investicích a osobních financích? Podívejte se do naší rubriky Finance.

Ve vatě

Podcast Radovana Vávry a Markéty Bidrmanové. Poslechněte si konkrétní rady známého investora na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství.

O čem byste chtěli poslouchat příště? Co máme zlepšit? A co naopak určitě neměnit? Vaše připomínky, tipy i výtky uvítáme na adrese audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované