Hlavní obsah

Babiš je nevěsta a shání ženicha. Kdo se chytí na dukáty a chalupu od táty?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Spolu jsme silnější. Exprezident Miloš Zeman by si přál, aby příští vládu daly dohromady ANO a SPD.

Reklama

Článek

ANO nepochybuje o tom, že vyhraje příští sněmovní volby v roce 2025 a opět se ujme moci. Na otázky, s kým budou vládnout, odpovídají lídři Babišova hnutí sebevědomě: Vyhrajeme s náskokem a jako bohatá nevěsta si budeme vybírat!

Což o to, plán je to hezký. Pojďme si tedy projít, jací potenciální ženiši jsou k dispozici. A jaký vztah k nim má naše bohatá nevěsta. Zkusme si představit, jak o nich asi smýšlí Andrej Babiš.

Třetí čtení

Máte rádi podcast Vlevo dole? Seznam Zprávy vám v neděli přinášejí jeho část v textové podobě. Může jít o zprávu, která vám v podcastu unikla, ale stojí za přečtení, širší komentář, nebo detail, který si zaslouží větší prostor.

1. ODS. „Proboha přece se nebudete paktovat s někým, když jejich lídr Petr Fiala je neschopný zoufalec.Vždyť je nejhorší a nejprolhanější premiér od roku 1989, jeho vláda nedělá nic pro lidi, je arogantní a asociální. A navíc chce válku, my chceme mír!“

2. STAN. „Starostové jsou skutečným organizovaným zločinem. Korupci mají v genech, s těmi ani za nic! A navíc teď s tím migračním paktem nás Rakušan všechny podvedl a zradil. Dobře víme, jaká monstra se skrývají pod těmi skautskými tvářičkami.“

3. TOP 09. „Tohle snad ani nikoho v ANO nenapadlo. Každý v hnutí dobře ví, že Markéta Pekarová Adamová je největší symbol zla a nenávisti. A vůbec - k čemu domácnost s pidistranou, která se vejde do jedné pražské kavárny, kde čeká na pokyny z Bruselu.“

4. Piráti. „Dát se dohromady s někým, kdo propaguje drogy, vítá migranty a šíří třídní nenávist mezi miliardáři a pracujícím lidem? Nikdy! V manželství by nás jen podváděli, protože jsou to práskači - když si někdo vezme trochu víc dotací, okamžitě to hlásí v Bruselu.“

5. Lidovci. „S těmi jsme si to už zkusili, pěkně děkujeme, stačilo to jednou. Jejich předseda si hraje na sedláka a křesťana a ostatní moralizuje. Přitom olizuje zlatokopky. Ale to všechno by se dalo ještě skousnout, kdyby vodňanským kuřatům neposílal otrávené ukrajinské obilí!“

Poslechněte si aktuální vydání podcastu Vlevo dole!

Dva šéfové opozičních stran Andrej Babiš a Tomio Okamura se do sebe ostře pustili. Z jejich vyjádření by to vypadalo, že jakákoli spolupráce po volbách je vyloučena. Není to ale jen divadlo?

Nikdo z pětice partnerů, kteří tvoří současnou vládu, se tedy Andreji Babišovi nelíbí. Koho tam máme dál? Zbývá druhá sněmovní opoziční strana. Tedy ženich, který se docela aktivně nabízí a o společný vztah má zájem.

Už dopředu dokonce slibuje, které práce by ve společné domácnosti rád zastával - vnitro, zahraničí, spravedlnost a sociální věci. A co na něj říká Andrej Babiš?

6. SPD. „Jít do vlády s hochštaplerem, jemuž se nedá nic věřit? Vždyť jen okopává kotníky a dokonce zradil, když mě nepodpořil v prezidentské volbě! Tohle se nezapomíná. A o tom, že nás chce odstřihnout od dotačních cecíků vystoupením z EU, ani nemluvím.“

Sečteno, podrženo - zatím to vypadá klasicky. Ano, nevěsta sice není moc hezká ani příjemná, ale má dukáty, má dukáty, a chalupu dostane od táty, má dvě krávy a hezké telátko, hus i kachen dost, samozřejmě nějaké selátko, má kus pole a také novou almaru.

Jenže to nestačí. Naše nevěsta je také dost namyšlená a arogantní. Zatím nevidíme ženicha, který by snesl každodenní urážky a ponižování výměnou za kus pole nebo část hejna hus. Ale třeba se ještě najde.

Občas je Babišovi věštěn osud Jiřího Paroubka, který také hýřil sebevědomím a všechny politické konkurenty jen urážel, až nakonec zůstal sám v izolaci. Ani Marťané, na něž tolik sázel, mu nepřilétli na pomoc.

Je samozřejmě možné, že Andrej Babiš spoléhá, jak se po volbách na podzim 2025 objeví v Poslanecké sněmovně někdo nový. Někdo, kdo bude ochotný s ním jít do vlády, protože se ho nebude štítit jako stávající politické strany. A také ještě nebude Babišem dostatečně ponižovaný.

V hnutí ANO věří, že už se nezopakuje výjimečná situace z říjnových voleb 2021, kdy propadl milion hlasů. Doufají, že tentokrát přes pětiprocentní hranici někdo další přeleze - Přísaha Roberta Šlachty, Trikolora Zuzany Majerové, PRO Jindřicha Rajchla či snad Suverenita Jiřího Paroubka. Ti všichni jsou hladoví po moci a po pomstě.

Vrátit by se do Sněmovny teoreticky mohli také sociální demokraté nebo komunisté. Ovšem pokud by znovu vlezli do vlády s Babišem, dalo by se hovořit o pokročilém stadiu stockholmského syndromu, tedy závislosti na svém trýzniteli.

Andrej Babiš je predátor, který si nemůže pomoci a prostě musí být v každém vztahu - politickém i obchodním - tím dominantním. Nesnese vedle sebe jakoukoliv konkurenci, jakékoliv její náznaky okamžitě postříká roundupem.

Zdá se, že má jen dvě možnosti, jak se vrátit do premiérského křesla.

Buď s hnutím ANO získá rekordní počet hlasů a většinu křesel ve Sněmovně. To se nezdá moc pravděpodobné, ještě nikdy se to nikomu nepovedlo. Nejvíc křesel - přesně 81 - dosud získala ODS po volbách v roce 2006, která vyhrála doposud nepřekonaným ziskem rekordních 35,4 procenta hlasů.

A pak je tu druhá možnost. ANO by si muselo najít nějakého dohazovače Kecala. A ten se parafrází ústřední písně „znám jednu dívku, ta má dukáty“ ze Smetanovy opery Prodaná nevěsta pokusí získat důvěru ženichů. A přesvědčit je, že Babiš nakonec není tak zlý.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované