Hlavní obsah

Vlevo dole: Pavel má první velký průšvih. Může za něj nechuť dělat politiku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Prezident nečekal, že jeden z jeho návrhů na ústavní soudce vzbudí v Senátu tak bouřlivou reakci.

Reklama

Článek

Prezident řeší první velký politický průšvih – přes senátory protlačil svého kandidáta na ústavního soudce Roberta Fremra, jen aby vzápětí nominaci pozastavil kvůli pochybnostem o jeho minulosti komunistického soudce.

Odborná skupina, kterou Pavel pro výběr soudců sestavil, nedokázala odhalit, že figuroval ve zpolitizovaném procesu a odsoudil řadu lidí za emigraci. Fremr navíc o své minulosti neřekl celou pravdu při senátním slyšení, čímž nadzvedl zákonodárce.

Poslechněte si předchozí epizodu Vlevo dole

„Jedna věc je tým, který vytipuje kandidáty po odborné stránce. Ale pak by měl někdo přijít a promyslet to politicky – prolustrovat kandidáta, zhodnotit rizika, projednat to s politiky. Jediné štěstí Hradu je, že i senátoři mají máslo na hlavě a nemohou si ho za jeho přehmat víc vychutnat,“ říká v podcastu Lucie Stuchlíková.

Hradní tým teď bude posuzovat, co udělá větší škodu: jestli na jmenování trvat, nebo zařadit zpátečku – a tím přiznat chybu.

„Petra Pavla dohnala jeho nechuť dělat politiku. On by se rád zavděčil všem, což jsme viděli i v jiných situacích, ale to není vždycky možné,“ myslí si Václav Dolejší.

Proč na Hradě podcenili dělání domácích úkolů? Je dobrý nápad znovu otevírat debatu o předrevolučních kariérách? A je lepší jet do Českých Budějovic autem, nebo letět letadlem? Čerstvou epizodu Vlevo dole si pusťte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované