Hlavní obsah

Vlevo dole: Proč na prezidenta kandiduje někdo, kdo nemá šanci?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Jaroslav Bašta nejspíš dostal kandidaturu na prezidenta jako stranický úkol.

Reklama

Článek

Pozornost se před prezidentskými volbami soustředí na favorizovanou trojici Pavel–Babiš–Nerudová. Ale zábavné věci se dějí i na konci momentálně devítičlenného prezidentského pelotonu.

„Volební pole se rozdělilo na tři trojice. První jsou tři favoriti. Pak tři kandidáti středního proudu, kteří věří, že se na špičku ještě dotáhnou. A na konci takzvaná hvězdná pěchota, která to snad nemůže ani myslet vážně,“ myslí si Václav Dolejší.

A právě kandidáti s nejnižšími preferencemi jsou tématem nejnovější epizody politického podcastu Vlevo dole. Denisa Rohanová, Tomáš Zima a Jaroslav Bašta jsou jména prezidentských kandidátů, která abyste v předvolebních průzkumech hledali s lupou.

„Ani oni sami si nemůžou myslet, že mají nějakou šanci na úspěch. Takže je otázka, proč to vlastně dělají,“ říká Lucie Stuchlíková.

Někdo může mít další politické ambice – například Zima nevylučuje, že by se později mohl ucházet o post senátora. Ze stejného motivu lze podezírat i současné senátory Marka Hilšera a Pavla Fischera. A Jaroslav Bašta zřejmě kandidaturu dostal jako stranický úkol.

Největší záhadou je tak nakonec kandidátka Rohanová, která všechny překvapila, když se do volby propasírovala díky hlasům bývalých poslanců, například exšéfa ČSSD Jana Hamáčka.

Má SPD v prezidentské volbě svoje tajné béčko? Měli by se kandidáti veřejně svlékat? A jedl Václav Havel radši chleba, nebo rohlíky? A z čeho je nejlepší pekáč buchet – z tuku, nebo z másla? Z trouby právě vytaženou epizodu politické talkshow si poslechněte v přehravači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované