Hlavní obsah

Aukční síň prodává jeden z největších kusů Měsíce

Foto: wikipedia

Big Muley je největším úlomkem, který přivezli astronauti z misí Apollo. NWA 12691 je ještě o dva kilogramy těžší a váží 13,5 kilogramu.

Reklama

Aukční síň Christie‘s prodává pátý největší kus Měsíce na Zemi. Nalezen byl na Sahaře před dvěma lety a kupec za něj zaplatí dva miliony liber.

Článek

Speciální a jedinečná nabídka. Pokud chcete vlastnit kus nejbližšího zemského souputníka – Měsíce, připravte si dva miliony liber (přes 62 milionů korun).

V pátek britská aukční síň Christie’s představila na svých stránkách lunární meteorit, který patří k těm největším, co pocítily pozemskou atmosféru. Se 13,5 kilogramu je pátým největším kusem Měsíce na Zemi, přesahující i jakýkoliv kámen doručený programem Apollo. Velikostně nejpodobnější přivezli na Zemi astronauti z mise Apollo 16, jmenuje se Big Muley a váží 11,7 kilogramu.

NWA 12691

Meteorit na prodej, jenž si vysloužil název NWA 12691, byl nalezen před dvěma lety na Sahaře na pomezí alžírských, mauritánských a západosaharských hranic. Tato oblast se přímo vyznačuje dopadem meteoritů z Měsíce, téměř polovina všech známých úlomků Měsíce byla nalezena právě zde. Meteorit dopadl nejspíše v celé sprše úlomků, protože spolu s ním objevitelé narazili na přibližně třicet dalších meteoritů.

James Hyslop, vedoucí vědeckého oddělení v Christie’s, je z NWA 12691 unesen. „Měl jsem takové štěstí, že jsem v rukou držel několik lunárních meteoritů, co pracuji v Christie’s, ale pokaždé, když vidím tento vzorek ve skladu, se mi zatají dech z jeho velikosti,“ píše Hyslop v tiskové zprávě, která oznamuje prodej meteoritu. „Držet kus jiného světa je zkušenost, kterou nikdy nezapomenete,“ pokračuje Hyslop.

Dále také podotýká, že jde o největší kus Měsíce, jenž byl kdy nabízen k prodeji. NWA 12691 se také nachází v takzvaném soukromém prodeji, nejde tedy o aukci a kámen může ihned koupit kdokoliv, kdo má dost peněz na účtu.

Tuna Měsíce

Nejpravděpodobněji se na Zemi meteorit dostal poté, co do Měsíce narazil asteroid, který kus lunárního povrchu vymrštil do vesmírného prostoru. V nehostinném prostředí otevřeného vesmíru, které geologickým útvarům příliš neškodí, musel urazit 363 až 405 tisíc kilometrů. Podobnou cestu zvládlo pouze malé množství kusů Měsíce, přesněji na Zemi dopadlo přibližně 650 kilogramů Měsíce, dalších 400 kilogramů přivezli astronauti z misí Apollo.

Poté, co byl podle Hyslopa po stovkách až tisícovkách let nalezen, putoval kámen k vědcům, kteří podle jeho specifické textury a mineralogických, chemických i izotopických vlastností zjistili, že pochází z Měsíce. Měsíční kameny bičují proudy nabitých částic ze Slunce, protože je nechrání atmosféra.

Reklama

Doporučované