Hlavní obsah

Aukro.cz se vrací ke kořenům: bude se dražit. Hlavně umění a unikátní zboží

Rozhovor s výkonným řeitelem Aukro.cz Lumírem Kunzem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Obchodní portál Aukro.cz má nového majitele. Bezmála 60procentní podíl ve firmě koupila za víc než 100 milionů korun investiční skupina Pale Fire Capital.

Článek

Byl to takový český eBay. Na Aukru v jeden moment nakupovala a obchodovala snad celá republika. Dražilo se oblečení, hodinky, ale taky umění nebo součástky do auta. Jenže po čase se obchodní strategie změnila a Aukro začalo prodávat zboží rovnou bez dražby. Stejně jako desítky tisíc dalších internetových obchodů v Česku.

A to mu skoro zlomilo vaz.

Konkurence byla totiž ohromná a navíc pozice – v čele s Alzou a Mallem – byly pevně rozděleny.

Loni proto firma změnila kurz, respektive zařadila zpátečku a rozhodla se vrátit ke svým kořenům. „Minulé léto jsme si revidovali strategii a dospěli k závěru, že se chceme vrátit k podstatě Aukra a tou jsou aukce. Větší orientace na retailového uživatele,“ říká výkonný ředitel Lumír Kunz.

Umění, starožitnosti a speciálky

A cílit bude i typově na zboží, které se běžně v aukcích prodává. Chce tak u sebe na webu starožitnosti a umění, ale taky domlouvat speciální dražby nového a dosud neprodávaného zboží nebo jinak výjimečného.

„Chceme pracovat s přebytkovým, lehce poškozeným nebo vráceným a rozbaleným zbožím jiných e-shopů,“ popisuje další obchodní plány Kunz.

Firma letos cílí na obrat skoro 2 miliardy korun, loni to přitom bylo asi o čtvrtinu méně – 1,5 mld. korun.

„Aukro je reálné dostat do pozice, kde se nacházelo, co se týká čísel, v roce 2010–2011,“ uzavírá Kunz.

Tehdy byl portál lídrem trhu.

Aukro je se svými čtyřmi miliony registrovaných uživatelů největší aukční online tržiště v ČR. Celkem se od roku 2003 přes Aukro prodalo 73 milionů kusů zboží za 40 miliard korun. Orientuje se na aukce i prodej a nákup za pevné ceny. V současnosti poskytuje své služby jak pro veřejnost, tak profesionálním obchodníkům a firmám.

Na celý rozhovor s výkonným ředitelem Aukro.cz Lumírem Kunzem se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované