Hlavní obsah

Až se stanu králem, nebudu do aktuálních témat zasahovat jako doteď, říká princ Charles v dokumentu k jeho 70. narozeninám

Princ Charles z Walesu oslaví 14. listopadu sedmdesáté narozeniny. BBC k této příležitosti s princem natočila dokument.Video: Klára Mališová, AP, Reuters

 

Reklama

Dvanáct měsíců sledovali tvůrci dokument prince z Walesu. K příležitosti jeho 70. narozenin jej vytvořil producent John Bridcut. Ve snímku Charles hovoří o tom, jakým bude králem, až převezme roli monarchy po královně Alžbětě II.

Článek

Princ Charles věnoval většinu svého života charitativní práci – je prezidentem či patronem více než 400 charitativních organizací, podporuje mladé lidi a zaměřuje se na ochranu životního prostředí. V hodinovém dokumentu mluví o posunu, který ho čeká, jakmile dosáhne trůnu, a o své celoživotní charitativní práci, na niž je náležitě pyšný.

Jeho vášeň pro společenské změny však vyvolala i kritické názory – princ několikrát napsal dopis ministrům ohledně témat, která jsou mu blízká a o jejichž změnu usiluje. Tím vzbudil znepokojení u těch, kteří věří, že by se členové královské rodiny neměli zapojovat do debat o takovýchto tématech.

Kritici prince Charlese obviňovali také z toho, že se často vměšuje do věcí, do kterých mu nic není. Princ v reakci podle BBC uvedl, že se k tématům, k nimž se doteď tak silně vyjadřoval, samozřejmě jako král vyslovovat již nebude. „Obě situace jsou naprosto rozdílné a já nebudu schopný dělat ty stejné věci, které dělám teď jako dědic. Samozřejmě budu jako král jednat na základě ústavních parametrů. Je to naprosto odlišná funkce,“ řekl pro BBC princ z Walesu.

Podle slov režiséra dokumentu Johna Bridcuta se Charles ohradil vůči nařčení, že se do věcí míchá, namísto toho své činy označil za motivační.

Princ z Walesu byl následníkem trůnu zvolen v dubnu 53 členy Společenství národů. Ačkoliv pozice monarchy není dědičná, nejdéle vládnoucí panovnice v britských dějinách Alžběta II. vyjádřila přání, aby jednoho dne Charles byl, stejně jako ona, v čele společenství.

Princ Charles je nejstarší syn královny a sedmdesáté narozeniny oslaví 14. listopadu. Dokument o následníkovi britského trůnu odvysílá stanice BBC ve čtvrtek 8. listopadu.

Reklama

Doporučované