Hlavní obsah

Babičky a dědové, obejměte vnoučata, už je to bezpečné, řekli vědci

Foto: Profimedia.cz

Švýcarské děti už mohou obejmout své prarodiče.

Reklama

Senioři jsou v době pandemie nejvíce postiženou skupinou, a to nejen zdravotně, ale i sociálně. Švýcarsko díky ustupující nákaze oznámilo, že už se mohou prarodiče obejmout se svými vnoučaty. Tedy pokud jsou mladší 10 let.

Článek

Švýcarské děti mohou po několika týdnech karantény opět obejmout své prarodiče. Oznámily to švýcarské úřady s tím, že objetí s dětmi mladšími deseti let nepředstavuje pro seniory riziko. Vědci v zemi helvétského kříže totiž dospěli k názoru, že malým dětem schází receptory, kterými by mohly nemoc covid-19 přenášet. Opatření se samozřejmě týká jen dětí, které nevykazují symptomy nemoci.

„Děti se nakazí jen velice zřídka a virus nepřenášejí. Proto malé děti nepředstavují pro své prarodiče riziko,“ řekl na tiskové konferenci Daniel Koch, šéf infekčního oddělení Federálního úřadu pro veřejné zdraví. Oznámení předcházely výzkumy švýcarských vědců z Curychu, Bernu i Ženevy.

Úřady i nadále doporučují, aby si rodiče udržovali odstup od starších dětí a aby se o vnoučata dlouhou dobu nestarali, aby nebyli vystaveni případnému riziku nákazy.

Studie provedená v dubnu ukázala, že devítiletý britský hoch, který se nakazil během lyžařské dovolené ve Francii, virus na nikoho nepřenesl, přestože se dostal do styku se 170 lidmi. Francouzští epidemiologové proto došli k závěru, že „děti zřejmě nejsou důležitým zdrojem přenosu viru“.

Opatrnější přístup razí podle listu The Independent britští vědci. „Myslíme si, že děti přenášejí covid-19 méně než dospělí, potřebujeme si ale být absolutně jistí,“ řekl profesor Russell Viner z Královské akademie pediatrů a dětského zdraví.

I Britové nicméně souhlasí s tím, že koronavirus zřejmě nenapadá děti mladší 10 let. Právě tato skupina by se proto měla vrátit do škol nejdříve, řekl listu Daily Mirror profesor Keith Neal, epidemiolog z univerzity v Nottinghamu.

Švýcarsko patří v Evropě k zemím, které byly pandemií zasaženy poměrně silně - ve středu registrovalo téměř 30 tisíc nakažených, 1699 lidí už nemoci covid-19 podlehlo.

Reklama

Doporučované