Hlavní obsah

Babiš chce urychleně svolat koaliční radu. Má připravené jméno svého nástupce

Babiš chce urychleně svolat koaliční radu. Oznámí jméno svého nástupce.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Spekuluje se, že by finance mohla vést dosavadní Babišova náměstkyně Alena Schillerová.

Článek

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) žádá premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) o co nejrychlejší svolání koaliční rady. Chce na ní řešit současnou vládní krizi. Hnutí ANO podle svého předsedy navrhne nového kandidáta na ministra financí. Babiš ale neřekl, zda se funkce vzdá. Prezident Miloš Zeman zatím Sobotkovu návrhu na odvolání Babiše nevyhověl.

Babiš zopakoval, že nevidí důvod pro svůj odchod z kabinetu. „Ale respektuji právo premiéra, že mě odvolá, nebo podá návrh na odvolání," řekl. Uvedl, že nechce být předmětem sporu mezi prezidentem a premiérem. Nevyjádřil se ale k tomu, zda dobrovolně z vlády odejde, což dosud odmítal.

„My máme zájem, aby tato krize skončila co nejdřív, aby vláda dovládla. Proto navrhneme na místo ministra financí někoho jiného," řekl. Jméno kandidáta chce poslat Sobotkovi dopisem, veřejně ho zatím zmiňovat nechtěl. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek ve středu zmínil jako možnou kandidátku na ministryni financí dosavadní Babišovu náměstkyni Alenu Schillerovou.

Reklama

Doporučované