Hlavní obsah

Babiš ukázal výpis, podle kterého dluhopisy Agrofertu koupil sám. Pak navrhl změnu zákona

Ministr financí podal do Sněmovny návrh na zdanění korunových dluhopisů.

Reklama

Článek

Během pondělního jednání vlády Andrej Babiš řekl, že už předložil pozměňovací návrh, podle něhož by byly korunové dluhopisy, které majitelé nakoupili od svých firem, zdaněny.

Opatření se kromě desítek lidí bude týkat i Babiše. Na státní dluhopisy se vztahovat nebude. Změna by měla platit od příštího roku. Babiš ji ve Sněmovně navrhuje připojit k novele zákona poslanců z opozičního klubu TOP 09 a Starostů, která zvyšuje daňové úlevy zejména pro dárce krve.

Výpis z banky

Ke své dluhopisové aféře pak Babiš předložil první z konkrétních odpovědí na otázky, které nákup dluhopisů společnosti Agrofert – patřící tehdy do jeho portfolia – vyvolal.

Prostřednictvím Deníku zveřejnil potvrzení, které mu letos 14. února vystavila na vlastní žádost UniCredit Bank. Z faksimile se dá vyčíst, že banka při nákupu dluhopisů použila ministrovy vlastní peníze. Z jeho účtu pořídila cenné papíry v nominální hodnotě 1 482 269 996 za 1 556 468 332 korun.

Babiš v Deníku znovu zopakoval svou motivaci, proč dluhopisy nakupoval – chtěl své firmě poskytnout tzv. „dlouhé peníze".

„Moje bývalá firma (Babiš Agrofert převedl letos v únoru do svěřenského fondu – pozn. red.) měla tehdy 22 miliard korun úvěrů, dnes má 37, takže potřeba finančních prostředků je evidentní. Desetileté peníze za šest procent je korektní sazba, existuje na to i posudek," uvedl Andrej Babiš.

Pro Babiše šlo o výhodnou operaci. Desetiletých dluhopisů Agrofertu koupil v letech 2012 a 2014 v součtu za bezmála 1,5 miliardy korun. Úročené jsou šesti procenty ročně. Jen za rok 2015 tak inkasoval Andrej Babiš jako výnos ze své investice do vlastní firmy 90 milionů korun. A ty nemusel danit. Pokud by byly normálně daněné, dostala by díky 15procentní srážce státní kasa 13,5 milionu korun.

Právě kvůli zdanění korunových dluhopisů se do vicepremiéra ostře pustil jeho vládní šéf. Miliardář podle premiéra Bohuslava Sobotky „ojebal" stát.

„Hlavní problém spočívá v tom, zda vydáním korunových dluhopisů Agrofertu nebyla krácena daň. V tuto chvíli musí daňová správa provést příslušná šetření. Předpokládám, že dostanu odpověď na svůj dopis, který jsem adresoval ministru financí právě v této věci," uvedl pro iDnes Sobotka.

Zveřejněný výpis ovšem nijak neosvětluje, z čeho peníze pocházejí. Ani to, jak se na účtu ocitly.

Průvodce výroky Andreje Babiše o jeho příjmech. V čem výpočty stále nesedí?Video: Adam Junek

Reklama

Doporučované