Hlavní obsah

Babiš po schůzce se Zemanem: Prezident je na tom dobře, Fialu jmenuje premiérem

Foto: Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta

Premiér Andrej Babiš na návštěvě prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

aktualizováno •

Miloš Zeman měl v Ústřední vojenské nemocnici poprvé od své hospitalizace osobní setkání s premiérem Andrejem Babišem. „Jsem překvapen, jak je na tom prezident dobře,“ řekl Babiš. Zeman prý Fialu jmenuje premiérem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) byl v podvečer na návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici. „Jsem po různých prognózách mile překvapen, jak je na tom pan prezident zdravotně dobře,“ řekl po schůzce Babiš.

Zeman mu sdělil, že šéfa ODS a lídra koalice Spolu Petra Fialu jmenuje premiérem.

Prezident podle něj běžně funguje a úřaduje. „Musím říci, že oproti předchozímu stavu pana prezidenta, je to úplně neuvěřitelná změna,“ podělil se Babiš o dojmy.

Kdy přesně prezident jmenuje Fialu, prý Zeman Babišovi neřekl.

Zemana prý Babiš ujistil, že jeho vláda v demisi bojuje s covidem. „Ten vir řešíme, ale samozřejmě ho nezničíme. Musíme hlavně ochránit nejohroženější skupinu, a to jde pouze očkováním,“ dodal Babiš. „Pokud se mě ptáte, co bude na Vánoce, tak to nikdo neví. Musíme sledovat, jaká bude situace na konci listopadu a postupovat dál,“ míní premiér.

Jsem po různých prognozách mile překvapen, jak je na tom pan prezident zdravotně dobře.
Andrej Babiš, premiér v demisi

Babiš přijel do ÚVN deset minut před pátou. Krátce před tím nemocnici opustila choť prezidenta Ivana Zemanová.

Lékaři přesunuli právě dnes Zemana z akutního lůžka na běžné oddělení, což znamená i možnost omezeně přijímat návštěvy. Zeman je ve střešovické nemocnici už přes měsíc.

Naposledy se viděl Babiš s prezidentem osobně 10. října v neděli, kdy Zemana krátce po příjezdu Babiše odvezla speciální sanitka rovnou do nemocnice.

Mluvčí ÚVN Jitka Zinke Seznam Zprávám poslala, jaká platí pravidla pro návštěvníky pacientů na lůžkách dlouhodobé péče. Oznámila, že je také omezený počet osob během návštěv na dvě.

Pravidla návštěv v ÚVN u prezidenta Miloše Zemana

- pro všechny návštěvy pacientů na lůžkách dlouhodobé péče platí bez výjimky, ve snaze minimalizovat rizika nákazy covid-19, jednotná pravidla.

Všechny návštěvy pacientů na lůžkách dlouhodobé péče musí splňovat stanovené protiepidemické zásady:

·         osoba nejeví příznaky covid-19, příp. jiného respiračního onemocnění.

·         po celou dobu mají mít návštěvy ochranu úst a nosu FFP2 (tomu adekvátní).

·         návštěva se uskuteční pouze na pokoji, kde je pacient hospitalizován.

·         návštěva může trvat max. 30 minut, přičemž u pacienta během návštěvy mohou být přítomny max. 2 osoby.

·         návštěva doloží, že absolvovala jedno z kritérií O-N-T (plné Očkování – Nemoc covid-19 – u neočkovaných Testování PCR splňující aktuálně platné podmínky)

- je omezený počet osob u návštěvy na 2 osoby.

- vždy je žádoucí konzultovat vhodnost termínu a času návštěvy s ošetřujícím personálem, aby návštěva byla plánována vhodně pro pacienta, mimo dobu, kdy probíhají například vyšetření, stravování, hygiena apod. - personál provádí kontrolu dodržování těchto pravidel u všech návštěv, rovněž tomu tak bude u všech návštěv pana prezidenta.

Zdroj: Jitka Zinke, mluvčí Ústřední vojenské nemocnice

Se Zemanem se v úterý při návštěvě Česka setká slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ve 12 hodin. „Prezidentka se i v uplynulých týdnech zajímala o zdravotní stav Miloše Zemana. V říjnu mu v osobním dopise přála mnoho zdraví, sil a rychlé zotavení. Zároveň vyjádřila naději, že se budou moci v blízkém čase sejít. Prezident Zeman ji sám v dopise informoval, že jeho zdravotní stav se zlepšil natolik, že se už zotavuje na standardním nemocničním pokoji, kde může přijímat i návštěvy, a proto se mohou potkat osobně,“ informují oficiální stránky slovenské prezidentky.

Prezident chystá na středu i schůzku s předsedou ODS Petrem Fialou, kterého tento týden pověřil vyjednáváním o sestavení nové vlády.

Návštěvy u prezidenta zkomplikovala kromě jeho zdravotního stavu i koronavirová epidemie, kvůli níž ÚVN zakázala minulý týden návštěvy na některých odděleních.

Zeman se v ÚVN léčí od 10. října kvůli zhoršení svého chronického onemocnění. Minulý čtvrtek ho lékaři přeložili z jednotky intenzivní péče na rehabilitační oddělení. I toto lůžko se však považuje za akutní, takže trval zákaz návštěv. Babiš se proto se Zemanem spojil telefonicky, Fiala s ním o den později hovořil prostřednictvím videokonference. V budoucnu Zeman plánuje i jednání s adepty na ministerské posty.

Reklama

Doporučované