Hlavní obsah

Babiš je blíž k prodloužení nouzovému stavu. Podpořit ho mají komunisté

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Vládě se rýsuje možnost, jak protlačit Sněmovnou další prodloužení nouzového stavu.

Článek

Kabinet Andreje Babiše zřejmě v bitvě o prodloužení nouzového stavu podpoří tradiční spojenec. Výkonný výbor KSČM doporučí poslancům v pátek hlasovat pro pokračování nouzového stavu. Informoval o tom místopředseda strany Petr Šimůnek.

Předseda KSČM Vojtěch Filip nepředpokládal, že výkonný výbor rozhodne s tímto výsledkem. V doporučení jsou podle něj podmínky, za kterých mají poslanci s prodloužením souhlasit. Část komunistických poslanců již dříve avizovala, že podpořit nouzový stav už nechce.

Současný nouzový stav skončí v neděli. Vláda ho chce prodloužit o 30 dnů, za klíčové považuje zachovat ho minimálně přes Velikonoce. Pokud by nouzový stav skončil, nemohl by kabinet omezovat pohyb mezi okresy.

Komunisté nouzový stav podporovali dlouhodobě, v první polovině února ovšem podporu odmítli a kabinet Andreje Babiše měl kvůli tomu velké problémy. Proti prodloužení se postavila celá opozice a Babišovu vládu zachránili až hejtmani, kteří ji požádali o vyhlášení nouzového stavu nanovo.

Vláda ještě může získat i některé hlasy z ostatních opozičních stran. Místopředseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík ve čtvrtek pro Seznam Zprávy připustil, že hnutí bude o možné podpoře ještě jednat na základě dopolední schůzky s ministrem školství Robertem Plagou. Opozice a ministr se na ní shodli na některých parametrech návratu dětí do škol.

„V případě, že ruku pro prodloužení nouzového stavu zvedneme, bude se nám po dnešní schůzce zvedat lehčeji,“ řekl Gazdík, podle nějž vstřícnost a rozumnost ministra školství přispěla k případné podpoře nouzového stavu.

Starostové budou o věci jednat ještě v pátek ráno. Stejně budou postupovat i lidovci, kteří si chtějí počkat na páteční statistiky nakažených a obsazenosti nemocnic.

Naopak proti nouzovému stavu zůstává ODS, která nechce jednání s ministrem školství jakkoliv spojovat s nouzovým stavem. „Andrej Babiš má jediný plán - pokračování v současném lockdownu. To naši podporu nemá,“ řekl předseda občanských demokratů Petr Fiala. Dlouhodobě proti je také SPD.

Reklama

Související témata:

Doporučované