Hlavní obsah

Opozice váhá s delším nouzovým stavem. Omezení pohybu je zbytečné, říká Fiala

Foto: Jan Mihaliček

Šéf ODS Petr Fiala: „Sněmovna před nedávnem schválila pandemický zákon, který by měl vládě k zvládání pandemie stačit.“

Reklama

Vláda opět nemá zaručeno, že opoziční poslanci podpoří prodloužení nouzového stavu. Podle ministra zdravotnictví je nutný pro udržení proticovidových opatření. Velká část opozice si to ale nemyslí.

Článek

Vláda má znovu problém. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) chce prodloužit nouzový stav i přes Velikonoce. Jinak podle něj není možné například omezit pohyb lidí mezi okresy.

Podpora jeho požadavku je ale zatím vlažná. Opoziční strany se k tak dlouhému nouzovému stavu staví s despektem a přesvědčit poslance nejspíš nebude lehké. Nouzový stav a na něj navázaná opatření by tak měly platit pouze do neděle 28. března.

Piráti už několikrát pro nouzový stav nehlasovali. Podle předsedy Ivana Bartoše strana opět udělá maximum, aby nouzový stav nebyl potřeba. Během tohoto týdne proto jednali s Blatným. „Abychom s ním diskutovali vývoj epidemie, plán na příští týdny, funkčnost platných opatření a hlavně výhled, kdy bychom se mohli nouzového stavu zbavit a konečně využít schválený pandemický zákon. Žádali jsme, aby vláda zveřejnila data, na základě kterých zavádí jednotlivá opatření. A aby doložila efektivitu daných nařízení – například nošení roušek v zástavbě, když v okolí nejsou žádní lidé,“ řekl Bartoš. „Pokud se některé pravidlo ukáže jako neúčinné, budeme požadovat jeho zrušení. Blatný slíbil, že v pondělí požadované údaje dodá.“ Jednání s vládou budou podle Bartoše příští týden pokračovat.

Také hnutí STAN si stejně jako Piráti počká na konkrétní čísla a rovněž chce slyšet, jestli by nestačil pandemický zákon. „Počkáme si ještě na čísla v příštím týdnu, kdy by se měly projevit, s dvou až třítýdenním zpožděním, účinky dosavadních opatření. A pak se rozhodneme,“ napsal v SMS Seznam Zprávám předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Fiala: Omezení pohybu mezi okresy je zbytečné

A co koalice Spolu? Podle šéfa ODS Petra Fialy se čeká na konkrétní data od Ministerstva zdravotnictví, která by měla vyhodnotit stávající opatření. „Za zcela zbytečné považujeme například omezení pohybu mezi okresy, které snad ani rozumně odůvodnit nelze. Sněmovna před nedávnem schválila pandemický zákon, který by měl vládě k zvládání pandemie stačit. Přišli jsme také s vlastním plánem dalšího postupu, vláda nic takového zatím nepředložila,“ řekl Seznam Zprávám předseda ODS Petr Fiala.

Komunisté nemají jasno ohledně toho, jak se k dalšímu nouzovému stavu postavit. „Zatím nemáme projednáno ani ve VV ÚV KSČM, ani v klubu, takže se ptáte předčasně,“ reagoval předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Seznam Zprávy se také ptaly, zda komunistům například vadí omezení pohybu mezi okresy a zda bude zrušení tohoto omezení třeba jejich podmínka pro to, aby nouzový stav podpořili. „Nejsem epidemiolog, tedy dám na odborníky. Doporučí-li mít přes Velikonoce ještě zavřené okresy, budu to respektovat,“ dodal Kováčik.

Co je nouzový stav?

- Nouzový stav zatím platí do 28. března.

- Jde o stav vyhlašovaný vládou, případně předsedou vlády v případě živelních pohrom, ekologických nebo průmyslových havárií, nehod či jiného nebezpečí, jež ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost.

- Nouzový stav se vyhlašuje na základě ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky. Doba trvání nouzového stavu je nejvýše 30 dnů. Prodloužit se může pouze po předchozím souhlasu Poslanecké sněmovny. Nouzový stav se vyhlašuje jako zákon. Vyhlášení, prodloužení a zrušení nouzového stavu se oznamuje sdělovacími prostředky.

SPD dlouhodobě kritizuje nouzový stav. Předseda hnutí Tomio Okamura uvedl, že jeho poslanci další prodloužení nepodpoří. „Hnutí SPD jasně říká, ze plošné zákazy nejsou cesta a lockdown není řešení, takže stejně jako dosud nepodpoříme prodloužení nouzového stavu,“ napsal v SMS pro Seznam Zprávy šéf SPD Tomio Okamura.

Omezení pohybu a další opatření proti šíření nemoci covid-19 budou platit i po 21. březnu, dokdy byla původně vyhlášena. Vláda ve čtvrtek prodloužila platnost opatření do konce nouzového stavu. Zatím platí do 28. března.

Reklama

Doporučované