Hlavní obsah

Babiš o konci nouzového stavu: Hospody a školy zavřené, obchody otevřou

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Prezident Miloš Zeman se na zámku v Lánech sešel s premiérem Andrejem Babišem. Nejvyšší ústavní činitelé se potkali poprvé po rozhodnutí Sněmovny, která se ve čtvrtek rozhodla neprodlužovat nouzový stav.

Článek

Premiér Andrej Babiš se z Úřadu vlády přesunul za prezidentem Milošem Zemanem po videokonferenci s hejtmany. S těmi vláda řešila, jaká opatření budou platit od pondělí i bez nouzového stavu.

Vláda považuje opatření, kterými může po skončení nouzového stavu bránit šíření epidemie, za nedostatečná. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka z ČSSD to dnes ministři sdělili při odpoledním jednání hejtmanům. Zástupci krajů se o dalším postupu poradí, na žádost o nouzový stav nemají jednotný názor.

Premiér po schůzce s prezidentem zopakoval informace z analýzy Ministerstva zdravotnictví, co by se změnilo v případě, že od pondělí skutečně přestane nouzový stav platit.

„Je jasně napsáno, co se nezmění – neotevřou školy, ale bude problém s nákupem testů, restaurace zůstanou u take away. Změní se však obchody, ty nebudou uzavřeny. Otevřou se tržiště, wellness, bazény, sauny. Tady se rozvolňuje hodně moc,“ vyjmenoval Babiš.

Vláda si podle Babiše nemůže dovolit obejít Poslaneckou sněmovnu a znovu vyhlásit nový nouzový stav. Jediným řešením je podle něj to, že by hejtmani o vyhlášení kabinet požádali. Jednat s nimi bude v sobotu a rozhodnutí vlády musí podle Babiše padnout nejpozději v neděli dopoledne.

„Jediné řešení je podle zákona o krizovém řízení, kde hejtman, pokud vzniká ohrožení v rámci stavu nebezpečí, může požádat vládu o vyhlášení nouzového stavu. To je jediné legislativní řešení, které máme na stole, a jediná možnost pokračování nouzového stavu,“ řekl Babiš. Podle předsedy vlády se pro vyhlášení stavu nouze vyjádřilo pět nebo šest hejtmanů.

Premiér Babiš po jednání s prezidentem také řekl, že řešili téma ruských a čínských vakcín. Podle premiéra teď debata o těchto vakcínách není na stole, dokud nebudou mít potřebná povolení.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček po schůzce napsal, že prezident Miloš Zeman kritizuje to, že Sněmovna neprodloužila nouzový stav, protože to podle něj ohrožuje zdraví lidí.

„Prezident republiky Miloš Zeman vyjadřuje nespokojenost s neprodloužením nouzového stavu, protože tato situace ohrožuje zdraví a životy české populace,“ napsal Ovčáček.

Prezident Zeman dostal dnes druhou dávku vakcíny proti koronaviru. První dávku lékaři prezidentovi aplikovali koncem ledna. „Prezident republiky Miloš Zeman byl v pátek dne 12. února 2021 v Ústřední vojenské nemocnici v Praze očkován druhou dávkou vakcíny Pfizer/BioNTech proti onemocnění covid-19,“ napsal mluvčí.

Zeman se s Babišem potkávají pravidelně zhruba jednou za měsíc. V lednu se sešli dvakrát, a to na tradičním novoročním obědě na začátku ledna a o necelé dva týdny později při jednání prezidentova poradního týmu.

Reklama

Doporučované