Hlavní obsah

Babiš kličkuje: Faltýnek pověření neměl. Ať policie koná

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Faltýnek si v hnutí ANO vypracoval přezdívku „Anděl smrti“. Když bylo potřeba vyřešit nepříjemnou záležitost, dostal ji na starost on. Teď však „Anděl smrti“ svou kauzou vrhá pochybnosti na celé hnutí a jeho šéf Andrej Babiš se nemá k tomu proti svému klíčovému muži zakročit.

Reklama

Premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že již řešil s předsedou poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem případ jeho diáře. „Počkám na závěry policie,“ pronesl šéf ANO. Kauzu svého klíčového politika ale kope do outu.

Článek

Jsou tomu už tři týdny od chvíle, kdy Jaroslav Faltýnek, mediální tým ANO i samotný premiér obdrželi sadu dotazů týkajících se kauzy Faltýnkova diáře.

Za celou tu dobu nebyl předseda ANO schopen říci, jakým způsobem se k podezřelým okolnostem kolem bývalého 1. místopředsedy hnutí postaví.

Navenek sice Babiš říká, že vybudoval protikorupční hnutí, které si nenechá kazit korupčními nánosy, na straně druhé se snaží Faltýnkův případ zahrát mimo hřiště tvrzeními o tom, že případ nejdříve musí vyšetřit policie.

Před jasným vyjádřením k Faltýnkově kauze a striktním zásahem (jako vůči jiným politikům) Andrej Babiš kličkoval i v tomto rozhovoru pro Seznam Zprávy, který jsme s ním pořídili na ulici poté, co vycházel z budovy po interview v deníku Blesk.

Z Babišovy tváře během rozhovoru šlo vyčíst, že Faltýnkovy podezřelé manévry v řadě obchodních případů, z nichž některé jeví i korupční náznaky, mu nejsou příjemné. Zároveň však svého šéfa poslanců kryje a nadále nad ním drží ochranu.

Mám alergii na korupci

Kdy si pozvete Jaroslava Faltýnka na kobereček kvůli kauze jeho diáře?

Už jsem s ním o tom mluvil. Nečetl jsem to, ale vím, že věc vyšetřuje policie a státní zastupitelství. Znovu říkám, že u nás platí heslo Padni, komu padni. Pokud by se prokázalo, že dělal něco nekalého… Založil jsem protikorupční hnutí, na korupci jsem alergický.

Co vám na naše zjištění pan Faltýnek řekl?

Tvrdí, že je to manipulace a fabulování.

Přijde vám v pořádku, když právník blízký panu Faltýnkovi Zdeněk Klapka zcela vážně říká, že mu přijde normální brát si 10 procent ze zakázek?

Pokud je to pravda, v pořádku to určitě není. Proto je zapotřebí, aby se to vyšetřilo.

Takže čekáte na výsledky policie a žalobců?

Samozřejmě.

Vy jako předseda ANO tvrdíte, že jste o Faltýnkově jednání nevěděl. On a další poslanci ale říkají, že měl v Praze pověření od předsednictva ANO. Vymýšlí si pan Faltýnek? Jak si má občan vysvětlit ten rozpor?

Nevymýšlí si. Je pravda, že vedení ANO v době, kdy na magistrátním klubu hnutí probíhaly konflikty s paní primátorkou, pověřilo pana Faltýnka, aby situaci řešil.

To je politická věc, co ale jeho zásahy do městských podniků a obchodních sporů?

Samozřejmě, že ne. My ho pověřili k řešení vnitřních problémů hnutí.

Takže ty obchodní věci řešil Jaroslav Faltýnek na vlastní pěst?

Žádné pověření neměl. On ale odmítá, že by něco udělal. Říká, že je to manipulace, vydírání a trestný čin.

Tak to není. Přinesli jsme důkazy. Budete chtít, aby rezignoval na funkci šéfa poslanců?

Pane redaktore, tak to není, vy mě neposloucháte. Pan Faltýnek říká, že je to manipulace. Já říkám, ať se to vyšetří.

Případy z Faltýnkova diáře

Seznam Zprávy zmapovaly byznysové vazby druhého muže hnutí ANO. Reportéři v minulých měsících promluvili s řadou svědků a Faltýnkových souputníků. Podařilo se jim tak získat i ztracený Faltýnkův „diář“, soubor obsahující jeho poznámky z řady obchodních jednání. Informace dotýkající se věcí veřejného zájmu následně redakce ověřovala u mnoha zdrojů a porovnávala s dostupnými daty. Vznikla tak série reportáží odkrývající odvrácenou tvář pravé ruky Andreje Babiše.

V sérii článků už jsme publikovali:

1. část: Skutečný svět vládního šéfposlance

2. část: Faltýnek zařizoval na školství 30 milionů pro souseda

3. část: Do boje o reklamu povolal Faltýnek Švachulu

4. část: „Pověřilo mě předsednictvo ANO,“ hájí své kroky Faltýnek

5. část: „Krnáčová je neřízená střela. Paktuje se s Křetínským“

6. část: Faltýnek řídil byznys vymahačů

7. část: 10 procent ze zakázky je normální

8. část: Jak se dostalo zlaté vejce Českých drah k miliardářům

Reklama

Doporučované