Hlavní obsah

Babiš má dva měsíce na klíčové rozhodnutí. Nebudu to komentovat, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK, ČTK

Premiér Andrej Babiš odmítá zjištění bruselských auditorů.

Reklama

aktualizováno •

Do Česka každým dnem dorazí český překlad evropského auditu ke střetu zájmů Andreje Babiše, jehož anglickou verzi Brusel poslal už loni v listopadu.

Článek

AKTUALIZOVÁNO// Jakmile dopis z Evropské komise přistane na stole českých úředníků, začne běžet dvouměsíční lhůta na reakci premiéra Andreje Babiše.

Ten Komisi musí sdělit, jestli její závěry přijímá a jak bude plnit nápravná opatření. Rozhodnutí, jak do budoucna naloží se svým byznysem a politikou, ale Seznamu zatím sdělit odmítl. „Nebudu to komentovat. Ani jste se nepředstavila, nevím, odkud jste,“ odpověděl premiér reportérce, jež mu na tiskových konferencích dotazy pokládá pravidelně.

Evropští auditoři už v listopadu konstatovali, že český premiér je ve střetu zájmů, holding Agrofert by tak neměl v budoucnu pobírat dotace a část těch už vyčerpaných se bude vracet.

Možností, jak na výrok auditu reagovat, má Babiš několik. Smířit se s tím, že Agrofert do budoucna přijde o dotace, nebo odejít z politiky. Případně může dočasně převést Agrofert mimo svůj vliv tak, aby s tím byli v Bruselu spokojeni. O to se sice už pokusil převodem firmy do svěřenských fondů, auditoři ale konstatovali, že šlo jen o zastírací manévr a Babiš má stále na firmu vliv. Možnost je samozřejmě firmu také úplně odprodat, což by ovšem bylo vzhledem k její velikosti velmi obtížné.

Pokud Babiš se závěry auditu souhlasit nebude, o dalším postupu bude Evropská komise dál jednat.

Audit, na jehož český překlad se nyní čeká, se týká peněz z regionálních operačních programů. Agrofertu ale hrozí, že přijde i o zemědělské dotace. Jak informoval server Neovlivní.cz, Brusel už dokončil i druhý audit, se stejným výsledkem jako ten první.

„O tom auditu začalo psát jedno antibabišovské médium, no a tuto jeho lež potom převzala všechna média. A je vidět, že to byla lež," dodal Babiš, který opakovaně navzdory bruselským auditorům tvrdí, že ve střetu zájmů není.

Ještě před Vánoci jsme publikovali překlad toho nejdůležitějšího: závěrů, ke kterým auditoři dospěli. Tedy posledních 20 stran ze zhruba 240stránkového dokumentu. Na nich jsou mimo jiné konkrétní kroky, které mají české úřady podniknout.

Střet zájmů posoudí čeští žalobci

Střet zájmů českého prezidenta řeší i Nejvyšší státní zastupitelství. To ve středu oznámilo, že se zabývá dvěma podněty, které souvisejí s médii z holdingu Agrofert.

„Posuzovaná věc se týká řízení o přestupku dle zákona o střetu zájmů vedeného původně Městským úřadem Černošice, tedy údajného konfliktu zájmů ve vztahu k mediální sféře,“ uvedlo zastupitelství.

Babiš čelil podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert. Premiér se bránil tím, že holding v únoru 2017 vložil do svěřenského fondu. Černošický městský úřad, pod který spadají Průhonice, kde premiér žije, loni v lednu Babišovi uložil za přestupek proti zákonu o střetu zájmů v této souvislosti pokutu 200 000 korun.

Premiér se odvolal a případ převzal krajský úřad, který v březnu rozhodnutí Černošic zrušil. Podle krajského úřadu byly v postupu černošických úředníků procesní i další nedostatky. Černošice v srpnu rozhodly naprodruhé stejně. Krajský úřad pak řízení pravomocně zastavil loni v září.

Rozhodnutí prý ale v nejbližších měsících nepadne, protože je potřeba sesbírat velké množství důkazů, včetně oficiálního překladu auditu Evropské komise.

Reklama

Doporučované