Hlavní obsah

Babiš mi slíbil, že budu ministr, tvrdil bývalý poslanec ANO. Teď chce odškodnění

Případem bývalého poslance za ANO Bronislava Schwarze se musí znovu zabývat soud.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Obvodní soud pro Prahu 2 bude muset znovu řešit, zda má bývalý poslanec za ANO Bronislav Schwarz nárok na odškodnění ve výši 5,6 milionu korun.

Článek

Pražský městský soud zvrátil případ bývalého poslance za hnutí ANO Bronislava Schwarze. Ten se soudí o odškodnění kvůli tomu, že byl roky policií stíhán, ale nakonec byl zproštěn obžaloby.

Obvodní soud pro Prahu 2 letos v lednu řekl, že nemá na částku šest milionů korun nárok. Zdůvodnil to tím, že Schwarz žádost o odškodnění podal téměř rok a půl poté, co ho soud očistil.

Přitom tato žádost se podle zákona musí podat do šesti měsíců. Z tohoto důvodu měl být již případ promlčený. Schwarz argumentoval tím, že se řídil pokyny Ministerstva spravedlnosti, které mu prý sdělilo, že bez písemného verdiktu nemůže jeho případ řešit. Na tento rozsudek čekal patnáct měsíců.

Teď však pražská městská soudkyně Iva Březinová v úterý rozhodla, že jeho případ vrátí na začátek. Podle ní bude muset Obvodní soud pro Prahu 2 řešit, zda má Schwarz nárok na zhruba 5,6 milionu korun.

„Rozsudek soudu prvního stupně se v zamítavém výroku I. ohledně částky 250 000 korun se zákonným úrokem z prodlení potvrzuje. Ohledně zbývající částky 5 676 968 korun s příslušenstvím a ve výroku II. se rozsudek zrušuje a v tomto rozsahu se věc vrací soudu I. stupně k dalšímu řízení,“ řekla Seznamu mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Schwarz pak doplnil, že samozřejmě vnímá toto rozhodnutí soudu pozitivně. Ministerstvo spravedlnosti mu již dříve přiznalo 300 tisíc korun. Teď by tak mohl dostat ještě další peníze.

Bronislav Schwarz, který je dnes radním v Lomu na Mostecku, byl obviněn kvůli policejního zásahu proti varně pervitinu, ke kterému došlo v lednu roku 2006. Schwarz byl tehdy vedoucím oddělením policie v Mostě. A podle obžaloby při tomto zásahu zneužil svou pravomoc a měl se také dopustit trestného činu omezování osobní svobody.

Jenže v únoru 2015, po více než devíti letech od tohoto zásahu, nakonec Schwarze ústecký krajský soud zprostil obžaloby.

Podle bývalého poslance to byla fraška. Státní zástupce prý uvěřil osobám, co byly v době zásahu pod vlivem pervitinu a tvrdily třeba, že na ně policisté mířili brokovnicí. Přitom ti tuto zbraň prý vůbec neměli. Naopak tomu, jak zásah popsali zasahující policisté, žalobce nevěřil.

„Důvodem pro vedené řízení nebyla skutečnost, že bych měl spáchat trestný čin, ale skutečnost, že určité osoby chtěly mít ode mě klid a chtěly mě všeobecně znevěrohodnit, což se jim bohužel částečně podařilo,“ tvrdil Schwarz v žalobě, kterou podal k soudu.

Upozornil ve své žalobě také na průtahy. Třeba zprošťující rozsudek odvolacího soudu dostal až po 15 měsících a kvůli obvinění nemohl pracovat na místech, která vyžadovala, aby disponoval bezpečnostní prověrkou.

„V době sestavování vlády (po volbách v roce 2013) se mnou bylo počítáno na pozici ministra vlády (zřejmě ministra vnitra) nebo pozici ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů. První ze jmenovaných pozicí mi byla přislíbena předsedou politického hnutí ANO Andrejem Babišem,“ uvedl také Schwarz s tím, že kvůli stíhání nakonec na tyto funkce nemohl být nominován.

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek i kvůli těmto slovům vypovídal u Obvodního soudu pro Prahu 2. Nedokázal ale odpověď na otázku, zda Schwarzovi byla funkce ve vládě tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky přislíbena.

Ve volbách do Sněmovny v roce 2017 již Schwarz za hnutí ANO nekandidoval. V současné době působí v komunální politice.

Reklama

Doporučované