Hlavní obsah

Babiš nemá podporu pro další nouzový stav. 30 dní je moc, vzkazuje opozice

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Poslanci budou o prodloužení nouzového stavu o 30 dní hlasovat v pátek dopoledne. Většina stran s tím ale nesouhlasí. Čeká je ale ještě jednání s premiérem.

Článek

Je velmi nepravděpodobné, že vláda sežene dostatek hlasů pro prodloužení nouzového stavu o 30 dní. Většina opozičních stran je proti tomu.

Poslanci budou o prodloužení nouzového stavu, který končí v neděli, rozhodovat v pátek dopoledne. Premiér Andrej Babiš bude s opozičními stranami ještě jednat – partaje nevyloučily, že by mohly podpořit kratší nouzový stav, než vláda navrhuje.

Třicetidenní prodloužení nouzového stavu do 27. dubna zdůvodnil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) potřebou pokračovat v některých opatřeních, zejména v omezování volného pohybu obyvatelstva.

„Těch 30 dnů pro tuto vládu, která pandemickou situaci vede chaoticky, je jen kupování času. To nepodpoříme,“ řekl předseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan. Zda kývne alespoň na kratší prodloužení a za jakých podmínek, zatím nechtěl spekulovat.

Dalších 30 dní nouzového stavu jasně vyloučil i šéf Pirátů Ivan Bartoš. Strana ale bude jednat o dalších možnostech, konkrétní podmínky pro podporu zatím nepředstavila. Bartoš však zmínil třeba zrušení nošení roušek ve městě ve chvíli, kdy je člověk na ulici osamocen. Piráti zároveň podporuji zintenzivnění testování ve firmách.

Třicetidenní prodloužení nepodpoří ani koalice Spolu, ve které jsou ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. I tato koalice ale bude dál jednat. „Před námi jsou další jednání k prodloužení nouzového stavu, včetně zítřka s Andrejem Babišem. Do té doby nemá smysl se nějak vymezovat vůči tomu, co uděláme v pátek,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové „nouzový stav slouží vládě k tomu, aby pod jeho rouškou dělala kšefty, které smrdí“. Fiala dodal, že musí být zrušen zákaz pohybu mezi okresy.

Koalice Spolu v úterý představila svůj plán na rozvolnění po konci nouzového stavu. Podle plánu by například od 29. března neměl být omezen volný pohyb osob mezi okresy či kraji a měl by platit stav pandemické pohotovosti. Od 12. dubna by se postupně mohli navracet žáci do škol. Restaurace by mohly otevřít zahrádky do 23:00, při dalších omezeních nejdříve 10. května, vybrané maloobchody a služby by mohly fungovat od zhruba 19. dubna.

SPD proti, KSČM se poradí

Zcela proti prodloužení nouzového stavu je již tradičně hnutí SPD. „Nepodpoříme ho, ukazuje se, že plošná řešení a lockdown není cesta,“ vysvětlil předseda Tomio Okamura.

Jasno zatím nemají komunisté, kteří menšinovou vládu podporují. Členům KSČM dá doporučení výkonný výbor strany, který si nejprve prostuduje dokumenty poskytnuté Ministerstvem zdravotnictví. Někteří poslanci KSČM však už uvedli, že pro prodloužení hlasovat nebudou.

Reklama

Doporučované