Hlavní obsah

Babiš si kvůli zásahu policie bude s Maláčovou dopisovat. Probere ho s Hamáčkem

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

IT zakázky na ministerstvu práce podle Babiše nejsou dost transparentní.

Reklama

Ministryně práce nevidí důvod, aby kvůli kauze s IT zakázkou odstoupila.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) pokládá situaci na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) za velký problém a bude chtít po ministryni Janě Maláčové (ČSSD) vysvětlení. Obrátí se na ni nejspíš dopisem. Jednat chce také s vicepremiérem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem, řekl dnes novinářům při návštěvě Benešova. K dalšímu angažmá Maláčové ve vládě řekl, že neví, do jaké míry ministryně za celou věc může, nebo nemůže. Připomněl, že každá strana nominuje do vlády své zástupce.

Maláčová dnes novinářům řekla, že pondělní zásah policie na ministerstvu není věcí, kvůli které by měla odstoupit. Očekává dopis od Babiše, chtěla by se s ním sejít.

Na ministerstvu práce zasahovala v pondělí policie kvůli informačním systémům. Dva manažery obvinila z pletich a přípravy zneužití pravomoci při zadání zakázky. Jedním z obviněných je náměstek pro ekonomiku a ICT Jan Baláč (ČSSD).

Babiš uvedl, že podstatu zásahu nezná. To, že policie zatkla jednoho z nejbližších spolupracovníků ministryně, vnímá jako velký problém. „Určitě budu chtít od paní ministryně nějaké vysvětlení,“ řekl. Uvedl, že situaci na ministerstvu i náměstka pro informační technologie dlouhodobě kritizoval – podle něj neměl předpoklady vykonávat svou funkci. Hamáček naopak Baláče považuje za člověka, který se v problematice orientuje.

IT zakázky na ministerstvu podle Babiše nejsou dost transparentní, poslal kvůli tomu Maláčové už asi deset dopisů. Na dotaz novinářů, zda si ministryni pozve na schůzku, nebo zda bude věc řešit na jednání vlády, uvedl, že se na ni pravděpodobně obrátí písemně. „Musím zjistit, co se stalo, a budu to řešit spíš s panem předsedou Hamáčkem,“ dodal. Nyní je podle něj věc moc čerstvá.

Připomněl také, že každá strana si nominuje do vlády své zástupce. „Kdyby bylo na mně, tak bych takové zástupce nejmenoval, ale my máme nějaký poměrný parlamentní systém, koaliční systém, a na tom já asi těžko něco změním,“ uzavřel Babiš.

Reklama

Související témata:

Doporučované