Hlavní obsah

Babiš si z krize dělá PR. Ukazuje své ministry, kteří nemají co říct

Foto: vlada.cz

Stanislav Biler kritizuje chybějící opatření u klimatické krize.

Reklama

„Koronavirus je poslední naděje, která nám zbyla,“ napsal publicista Stanislav Biler na webu A2larm. Podle něj fráze průmyslníků a politiků o nemožnosti jakékoli akce, která by mohla zastavit nebo alespoň zpomalit rozvrat klimatu, znějí tváří v tvář epidemii koronaviru najednou absurdně. Máme se bát více klimatické krize než koronaviru? Odpovídal Stanislav Biler.

Článek

Právě to, že když čelíme nějaké krizi, kterou dokážeme vyhodnotit jako bezprostřední, což je příklad koronaviru, tak dokážeme adekvátně zareagovat. To je příklad Itálie, která je celá v karanténě, nebo aktuální zrušení školní výuky u nás. To považuji za naprosto adekvátní opatření, je to v pořádku. Jenom mě praštilo do očí, že celá léta, v případě klimatické krize celá desetiletí, posloucháme, že není možné nic dělat, že je to všechno moc nákladné, že bůhví jak to bude. A tady to možné je.

Jsou ale podle vás v situaci světové pandemie, kdy Světová zdravotnická organizace v souvislosti s koronavirem vyhlásila pandemii, taková slova namístě? Porovnávat „lehkost“ zavádění opatření v době světové pandemie s těmi, která chybí v souvislosti se změnami klimatu?

Proč by to nemohlo být adekvátní?

Jde o vir, na který lidé i umírají, veřejnost má obavy, protože nevíme přesně, jak nákaza funguje. Je pak to srovnání namístě?

Nevím, proč by nebylo. Světový klimatický panel varuje před důsledky globálního oteplování v tuto chvíli už asi 40 let a ta opatření, která jsou přijímána, tak adekvátní nejsou. To znamená, že na jedné straně máte mezinárodní konsensus vědců o tom, co změnu klimatu způsobuje, jaké mohou být důsledky, a ty mohou být skutečně strašné. Dotknou se milionů lidí po celé planetě. Reakce k tomu adekvátní není.

Podle vás tedy problém klimatické změny je tíživějším než ten, který může způsobit pandemie koronaviru?

Já si nemyslím, že je možné to srovnávat. Nejde říct, že je něco větší, nebo menší. To jsou dvě různé události. Mě na tom zaujala jen ta rozdílná reakce na tyto události. Nechci tím říkat, jestli je pandemie horší než klimatická změna nebo obráceně, to asi není možné porovnat a ani by to nedávalo smysl.

Spíš se ptám, jestli to potom nemůže působit, že zlehčujete situaci? Když se řekne, že klima nás tolik nezajímalo a že koronavirus nás teď zvedá ze židle a děláme všechno pro to, aby se nešířil.

To si nemyslím.

„Z novodobého moru se snaží vytlouct PR kapitál a přízeň voličů premiér.“ To jsou také vaše slova. Je vážně teď pravá chvíle vyčítat premiérovi, popřípadě vládě, že stojí ve světle kamer a snaží se občanům vysvětlovat složitou situaci a co pro ní vláda dělá?

A kdy pro to bude dobrá chvíle? Kdy bude dobrá chvíle to nějakým způsobem reflektovat? Nevidím problém v tom, že premiér mluví. Jde také o to, kým se obklopuje na tiskových konferencích.

Z čeho pramení váš názor, že se snaží vytlouct PR a přízeň voličů?

Pokud si za sebe postaví členy svého hnutí, například paní ministryni financí a vicepremiéra Karla Havlíčka, kteří na tiskové konferenci nevystupují a nemají k tomu co říct. Nacházejí se tam jenom jako tváře, které symbolizují zápal vlády proti koronaviru, to je podle mě vytloukání nějakého PR kapitálu.

Nejsou to ale ministři, kteří jsou součástí vlády, také o tom rozhodují, hlasují o tom, kterých se to prostě týká?

A stojí tam snad celá vláda?

Klimatická krize se týká také milionů lidí

Nestojí tam celá vláda, ale asi je na premiérovi, koho si tam vybere. Takže ten výběr už je podle vás PR kampaň hnutí ANO?

Sama jste to popsala. Premiér si je sám vybere, on sám si vybral členy svého hnutí, které na tiskové konferenci postaví vedle sebe.

Já nevím, jestli si je vybírá, nebo se o to nějakým způsobem hlásí. Neznám ten systém, jak chodí na tiskové konference.

Já také ne. Ale předpokládám, že si premiér určuje, kdo vedle něj stojí.

Vy jste také řekl: „Nyní však díky epidemii víme, že všechny ty výmluvy, proč nelze s klimatickou změnou nic dělat, byly vylhané. Možné je totiž všechno.“ Ve chvíli, kdy rodiny řeší problémy s každodenním hlídáním dětí, živnostníci, firmy počítají možné škody. Nedokážeme zatím vůbec spočítat a říct ty nedozírné následky, jaké bude mít koronavirus na světovou ekonomiku. Je podle vás fér říkat, že se státy doposud, řekněme, vymlouvaly a najednou všechno lze?

Nevím, proč by to nebylo namístě.

A není to aktuální krizová situace, která může negativně ovlivnit životy milionů lidí?

To stejné se týká klimatické krize, která už poslední léta ovlivňuje životy milionů lidí.

Myslíte si, že teď kvůli koronaviru bude veřejnost citlivější na debatu ohledně změn klimatu, že změní nějak svůj postoj?

To si netroufám říct, jestli postoj změní. To se uvidí. Jisté je, že kdyby se o tom začalo mluvit až mnohem později, až celá epidemie opadne, tak už to nikoho nebude zajímat.

Reklama

Související témata:

Doporučované