Hlavní obsah

Premiér Babiš ukončil návštěvu Zlínska, celou cestu ho pronásledoval případ Ondráček

Andrej Babiš po návštěvě Zlínska.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vláda v demisi Andreje Babiše zahájila v pondělí cestou do Zlína seriál svých návštěv v krajích České republiky. Podobné cesty pravidelně podniká prezident republiky Miloš Zeman.

Článek

Vláda premiéra Babiše ukončila návštěvu Zlínského kraje. O náklady na vládní cestu se podělí Úřad vlády a hejtmanství. Úřad zaplatí ubytování, dopravu či pronájem sálu a techniky na tiskovou konferenci. Konkrétní částka ještě není vyčíslena, řekla agentuře ČTK mluvčí vlády Barbora Peterová. Hejtmanství zaplatí zástupcům vlády, kraje, jejich doprovodu a vybraným starostům oběd. Podle mluvčí Zlínského kraje Adély Kousalové přijde maximálně na 40 tisíc korun a je určen pro 56 lidí.

Babiš spolu s většinou ministrů přicestoval do kraje vlakem v neděli večer. Přenocovali v jednom z hotelů na kroměřížském Velkém náměstí. Od rána navštívili nemocnici v Kroměříži a Krajskou nemocnici T. Bati ve Zlíně, prohlédli si místa plánované výstavby dálnic D49 a D55 nebo vodní nádrže Vlachovice.

Během cesty se premiér víckrát vrátil k volbě šéfa komise pro dohled nad GIBS, kterým se v pátek ve Sněmovně stal komunista Zdeněk Ondráček. „Demonstrace dnes večer jsou zbytečné, ODS předložila návrh (na odvolání Ondráčka - pozn. red.) a my zítra na klubu ANO se k tomu postavíme,” naznačil Babiš, že i ANO se přikloní k odvolání Ondráčka z funkce.

Členové vlády po regionu jezdí mikrobusem, který v koloně doprovází vozidla s představiteli kraje a policie. Někteří ministři však mají v regionu vlastní program. Cesty se navíc neúčastní ministryně obrany, ministr spravedlnosti, ministr vnitra a ministr dopravy, který se omluvil ze zdravotních důvodů. „Ostatní ministři tu nejsou proto, že tu nemají momentálně žádnou svoji agendu. Stejně tak budeme návštěvy přizpůsobovat i v jiných krajích. Pokud tam nějaký ministr nenajde přímo svoji agendu, tak se té cesty nebude účastnit,” uvedla Peterová. Cesta vlády do Zlínského kraje se podle ní začala připravovat po Novém roce.

Dalším regionem, do něhož vláda vycestuje, bude v úterý 13. března Liberecký kraj.

Reklama

Související témata:

Doporučované