Hlavní obsah

Banka UBS Francii zaplatí pokutu 115,6 miliardy korun. Napomáhala klientům vyhýbat se daním

Banka UBS Francii zaplatí pokutu 115,6 miliardy korun. Napomáhala klientům vyhýbat se daním.Video: Karolína Štuková, Shutterstock.com

 

Reklama

Francouzský soud ve středu rozhodl o pokutě pro největší švýcarskou banku UBS. Ta podle všeho měla napomáhat francouzským klientům vyhýbat se placení daní.

Článek

Banka má zaplatit na odškodném 115,6 miliardy korun. To je zhruba tolik, kolik byl loňský zisk banky a podle francouzských médií je to nejvyšší pokuta uložená bance ve Francii. UBS obvinění odmítá a podle jejího právníka se proti rozhodnutí odvolá.

Soud nařídil bance zaplatit pokutu 3,7 miliardy eur a dalších 800 milionů eur státu jako škodu vzniklou ztrátou daňových příjmů.

Fio banka vyhlíží miliontého klienta, zisk převýšil miliardu korun čistého

Podle soudu UBS nelegálně poskytovala francouzských klientům v letech 2004 až 2012 bankovní služby, které jim pomáhaly ukrývat majetek před daňovými úřady. Podobnému obvinění čelila UBS i v USA a v Německu. V USA se v roce 2009 dohodla na urovnání ve výši 780 milionů USD. V přepočtu tedy více než 17,7 miliardy korun. V Německu v roce 2014 zaplatila pokutu 300 milionů eur. UBS minulý měsíc oznámila, že její čistý zisk za loňský rok činil 4,9 miliardy USD, napsala agentura Reuters. To je téměř 126 miliard korun.

Reklama

Doporučované