Hlavní obsah

Banky zdražují hypotéky. Splátky budou vyšší o stokoruny měsíčně

O kolik vám stoupne měsíční splátka hypotéky? České banky zvyšují úrokové sazby u hypotečních úvěrů.Video: Aleš Černý

 

Reklama

České hypoteční banky zareagovaly na centrální bankéře a jejich zvýšení úrokových sazeb. Řádově o nízké desetiny procentních bodů stoupají úrokové sazby u hypotečních úvěrů.

Článek

Česká národní banka (ČNB) začátkem listopadu zvýšila základní úrokovou sazbu, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta.

Velmi záhy přišly s reakcí i komerční hypoteční banky. Zatím ale Česká spořitelna, UniCredit Bank, Hypoteční či Komerční banka nepromítají do zvýšení celý krok ČNB. Úrokové sazby hypotečních úvěrů tak zdražují jen o jednu či dvě desetiny procentního bodu.

I to ale ve výhledu dvacetileté či třicetileté hypotéky může znamenat, že na úrocích celkem klient zaplatí o desetitisíce korun více než podle předešlého sazebníku. Měsíční splátky potom změna těchto parametrů prodražuje řádově o stokoruny.

Situace se navíc dost možná bude opakovat před Vánoci, kdy čeká centrální bankéře další hlasování. Pokud by opět zvýšili sazby, banky je pravděpodobně budou následovat.

Z dlouhodobého hlediska (s přihlédnutím třeba k Hypoindexu) jsou ale stále i úvěry za 2,5 procenta poměrně levné. Myslí si to i poradce Vladimír Weiss ze společnosti Partners. „Pokud jsou úrokové sazby v průměru do čtyř procent, tak žadatelé o hypotéku na tu výši nejsou tolik citliví,“ říká.

Připomíná také dva roky starý proslov ekonoma Bank of England Andyho Haldana, který toto tvrzení rozšiřuje a říká, že zdroje jsou globálně nejlevnější za pět tisíc let.

O kolik přesně momentální změny zvýší splátky průměrné nebo „pražské rodinné“ hypotéky, se podívejte ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované