Hlavní obsah

Bartoš vyrazil na poslední výjezd. Na místo, kde platí za slabšího

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ivan Bartoš v Liberci.

Reklama

Kampaň se chýlí ke konci. Pirát Ivan Bartoš končí s agitací v ulicích a odteď hodlá cílit na diváky televizních debat.

Článek

V programu společného kandidáta na premiéra koalice Pirátů a Starostů Ivana Bartoše to byla poslední veřejná položka: velký pondělní mítink v Liberci před radnicí na Benešově náměstí.

Sám Bartoš zde přitom nekandiduje, je lídr Pirátů a Starostů v sousedním Ústeckém kraji. Do Liberce přijel sám, bez šéfa STAN Víta Rakušana. Ten se omluvil kvůli nemoci. „Covid to ale není,“ omlouval svou „dvojku“ Bartoš před libereckým náměstím.

Po úvodním proslovu se vyfotil s první velkou skupinou teenagerů, kteří přišli cíleně „na Bartoše“. Před redaktorkou pak přiznají, že jim není osmnáct, aby mohli volit. „Vyfotili jsme se ze srandy,“ vysvětlují.

Prý je to něco jako vyfotit se s hercem nebo zpěvákem. Fotili by se i s Babišem? „To asi ne, to by byla ostuda,“ kroutí před odchodem hlavou jeden z nich. Dalšímu by to prý zas tak nevadilo.

Proč Bartoš jede na poslední výjezd jen pár dní před volbami právě do Liberecka, druhého nejmenšího kraje s pouhými sedmi nebo osmi poslanci? Prý to tak prostě vyšlo a je potřeba se věnovat také předvolebním debatám. „Návštěvy krajů se upravovaly podle toho, jak mají lídři možnosti, a dnes žádná velká debata nebyla, jen dopoledne v Mladé frontě,“ dodal.

Debaty jsou v kampani důležité, líčí Bartoš – a několik seniorů se ho v průběhu odpoledne skutečně zeptá na nedělní debatu na Primě. „Bylo to opravdu nepřátelské prostředí,“ postěžuje si Bartoš.

Do Ústeckého kraje, kde svede nejsledovanější souboj voleb s Andrejem Babišem, už nepojede. „Byl jsem tam dvanáctkrát, tam jsme začínali ostrou část kampaně s Vítkem Rakušanem. Dělám kampaň podle strategie, ne podle toho, co očekáváte,“ reagoval Bartoš trochu podrážděně na dotaz, proč se poslední volební mítink odehrává právě v Liberci.

+20

Stojí si za tím, že se svému volebnímu kraji věnoval dostatečně. „Nevím, jestli někdo spočítal, jestli je lepší někde sedět a rozdávat knížku, nebo si s někým jen tak promluvit a ten dál bude vyprávět, o čem jsme se bavili. Já myslím, že to druhé je lepší,“ srovnává kampaň hlavního konkurenta v Ústeckém kraji Andreje Babiše.

Na libereckém náměstí se na něj chvílemi tvoří fronta. Mladí se ptají hlavně na školství, senioři řeší, že je potřeba bránit svobodu. Za Bartošem, který z Libereckého kraje pochází, se zastaví i spolužáci z gymnázia.

Nemalou část odpoledne ale šéf Pirátů místo s voliči tráví se zahraničními novináři, které zajímá aktuální kauza Pandora Papers i jeho volební postoje.

Povinnost vyhrát

Mezitím náměstí obchází dvě známé figury Starostů a nezávislých – mimo jiné poslanec Jan Farský a hejtman Martin Půta. Rozdávají fialové gerbery – tradiční barva zdejších Starostů ostře kontrastuje s ostatními volebními předměty v koaliční zeleno-žluto-černé grafice.

Starostové jsou na Liberecku ti silnější v ringu. Pravidelně tu vyhrávají volby – v posledních parlamentních volbách tu Piráty porazili o tři tisíce hlasů. V loňských krajských volbách pak získali skoro 39 procent hlasů, zatímco Piráti 10 procent.

„Vyhrát tady není cíl, je to spíš povinnost,“ říká místní celokrajský lídr Jan Farský, jedna z hlavních postav libereckých Starostů, když za zvuků písničkáře Václava Koubka konverzuje s voliči. Byl to totiž právě on, kdo STAN minule jako celostátní lídr přivedl do Sněmovny, ačkoli jim průzkumy prorokovaly méně než 5 procent hlasů.

Přehled všech kandidátů do voleb

Foto: Seznam Zprávy

Podívejte se v našem speciálu Volby 2021, kdo kandiduje ve vašem kraji.

„Věřím, že v kraji vyhrajeme a že budeme mít i celostátně většinu a že s ní rozumně naloží,“ dodává další známá tvář, liberecký hejtman Martin Půta, který letos nekandiduje. Oba jsou zvyklí na Liberecku vyhrávat.

Od touhy libereckých Starostů vyhrát znovu a nepromarnit hlasy z loňských krajských voleb se pak odvíjí i hlavní důvod místního pnutí mezi koaličními partnery. Na celostátní úrovni se lídři Pirátů a Starostů dohodli, že nebudou zviditelňovat své domovské strany. Což se ovšem s ambicemi libereckých Starostů tluče.

Hledají tak vlastní cesty, jak si udržet svých 54 tisíc voličů z krajských voleb. Kromě fialové gerbery mají i vlastní volební noviny ve svých barvách a do schránek obyvatel Libereckého kraje dojdou ještě speciální dopisy.

Místní Piráti se domnívají, že liberečtí Starostové to se svou kampaní trochu přehánějí. Podle dvojky místní kandidátky, Piráta Tomáše Martínka, zas tak velký rozdíl mezi Piráty a Starosty v Libereckém kraji, co se týče parlamentních úspěchů, není.

„V krajských volbách to je jiná věc. Chápu, že tady mají dominantní postavení, tomu odpovídá i postavení na kandidátce. Mají ho lepší, i když platíme kampaň z větší části my,“ popisuje Martínek před stánkem na libereckém náměstí.

I Pirát je člověk

Mítink ale potvrzuje, že obavy Starostů nejsou úplně liché – část voličů zvyklých je volit spojení s Piráty nechápe. „Když slyším nějakou námitku proti Pirátům a řeknu, že jsem Pirát, tak se lidé začnou trochu divit. Pak jim dojde, že jsme normální lidé a že ta emoce je vytvořená na základě nějaké dezinformace. Většinou se to dá vysvětlit,“ líčí zážitky z kampaně Martínek.

Farský sice přiznává, že skutečně zná lépe kandidáty Starostů, a lépe se mu tedy na ně reaguje, ale v důsledku mu prý jde hlavně o výhru. „Chci dostat co nejvíce lidí z naší kandidátky do Sněmovny, a kdo konkrétně to bude, to je mi vlastně jedno. I kdybych to nebyl já sám,“ říká poslanec. S Martínkem pak nakonec oba ochotně zapózují – oba v šedém saku, jen košile se liší – aby dokázali, že se „k sobě hodí“.

Na dalšího účinkujícího pondělního programu – písničkáře Jaroslava Hutku – se kvůli zpoždění musí čekat a náměstí se téměř vylidní. Znovu se zaplní až s blížícím se vystoupením kapely Znouzectnost. Ivan Bartoš se ještě fotí, ale začíná se smrákat. „Pak jedu rovnou domů, mám doma mimino,“ uzavírá poslední výjezd.

Reklama

Doporučované