Hlavní obsah

Basketbaloví sympaťáci vzbuzují zájem v zahraničí. Šanci proti Austrálii mají, říká agent českých hráčů

Podaří se českým basketbalistům znovu překvapit celý svět? Čtvrtfinále proti Austrálii začíná v 15 hodin. (Foto: ČBF/Václav Mudra)

Reklama

Životní zápas, utkání pravdy, mač kariéry. Hranice nejdůležitějšího zápasu českých reprezentantů se na mistrovství světa už několikrát posunula. Ten další je čeká dnes ve čtvrtfinále proti Austrálii. „Z týmu přímo sálá touha vyhrát každý zápas,“ říká basketbalový agent Phillip Parun.

Článek

Jako agent zastupuje hned šest hráčů z týmu, který pobláznil český národ. Pod křídla Phillipa Paruna spadají kromě Tomáše Satoranského také Jaromír Bohačík, Ondřej Balvín, Patrik Auda, Pavel Pumprla a Tomáš Vyoral. V současné době byste tak v basketbalovém prostředí nenašli moc lidí, kterým úspěch české reprezentace udělal větší radost. „Byl jsem přímo v Číně a viděl jsem na vlastní oči zápasy proti Japonsku a Turecku. Celý tým působí neuvěřitelně kompaktně a ukazuje velkou vnitřní sílu. Co je však podle mě nejdůležitější je to, že z týmu přímo sálá touha vyhrát každý zápas, ať stojí na druhé straně palubovky kdokoliv,“ říká basketbalový agent Phillip Parun.

Výhry proti Japonsku, Turecku a Brazílii společně s přijatelnou porážkou od Řeků vynesly český celek do čtvrtfinále světového šampionátu. Postup mezi nejlepších osm výběrů planety způsobil mezi basketbalovými experty velký poprask. „Věřil jsem, že můžeme postoupit do osmifinálové skupiny přes Japonsko a Turecko, ale postup do čtvrtfinále? To předčilo veškeré očekávání. Pozitivních reakcí na české výkony je samozřejmě spousta. Češi si v Číně získali přízeň i fanoušků z ciziny, tým je vnímán jako velmi sympatický a většinu lidí, se kterými jsem mluvil, ohromně překvapil,“ popisuje Parun.

Svěřenci trenéra Ronena Ginzburga už na turnaji několikrát předvedli, že dokáží přehrát i mnohem zvučnějšího a papírově silnějšího soupeře. S výjimkou úvodního utkání proti Spojeným státům americkým však na tak kvalitního soupeře, s jakým se utkají dnes, ještě nenarazili. Austrálie vyhrála v Číně všech pět utkání, na konci srpna v přípravě porazila i americký výběr, pro který to byla první porážka po 13 letech. V dnešním zápase tak bude družina kolem rozehrávače Pattyho Millse superfavoritem. Pro Čechy nic neobvyklého, v podobné situaci nastupují prakticky celý šampionát. „Ve čtvrtfinále už si těžko můžete vybírat hratelného soupeře. Austrálie bude nesmírně těžkým protivníkem. Pokud nám ale bude vše vycházet jako v posledních zápasech, pak věřím, že můžeme uspět i dnes,“ doplňuje optimisticky Parun.

Jedno je před dnešním kláním jisté. Češi do zápasu rozhodně nepůjdou s tím, že si jdou čtvrtfinále „jen“ užít. Stojí za tím už zmíněná touha po úspěchu a také povaha lídra Tomáše Satoranského. Sedmadvacetiletý hráč Chicaga Bulls neodpustí sobě ani týmu žádné polevení, což potvrdil například jeho proslov k týmu po překvapivém postupu ze skupiny. V šatně současného českého týmu zkrátka není prostor na uspokojení.

„Tomáš předvádí výborné výkony, není pochyb o tom, že je tahoun a srdce týmu. Jeho hlavní motivací je uspět na světovém šampionátu jako tým, být součástí týmového úspěchu pro něj znamená strašně moc, to je jeho motor. Navíc potvrzuje, že je právoplatným hráčem NBA. Díky jeho povaze a výkonnostnímu zlepšení v posledním období ho Chicago podepsalo,“ míní Phillip Parun.

Pro českého agenta, který žije v Americe, znamenají dosavadní výkony reprezentace příjemné starosti. Například po fotbalových šampionátech je zvykem, že si nečekané hvězdy turnaje vybojují mnohem zvučnější angažmá. Na tyto akce se sjíždějí dychtící agenti z celého světa a samotným hráčům může pár povedených zápasů zcela změnit život. „Basketbal a fotbal v tomto nelze moc srovnávat, funguje to trochu jinak. Je ale pravdou, že někteří hráči už vzbudili zájem několika zahraničních klubů. Nerad bych předbíhal, navíc musíme rozlišit zájem a samotný přestup, to jsou dvě rozdílné věci,“ dodává Parun.

V průběhu turnaje zaznívala mnohokrát slova o přepisování basketbalové historie v podání českého týmu. Jak jinak také popsat výsledky Čechů při premiérové účasti na mistrovství světa v samostatné historii státu. Pokud však uspěje národní tým i dnes, dojde k doslovnému přepsání i čísel československých. Čechoslováci se totiž na mistrovství světa probojovali celkem čtyřikrát, maximem je pak šesté místo z roku 1970, kdy v reprezentaci válela taková jména jako Zídek, Bobrovský, Zedníček nebo Růžička. Na turnaji v tehdejší Jugoslávii se národní tým utkal stejně jako letos například se Spojenými státy, Brazílií nebo Austrálií. A mimochodem, Československo tehdy zvítězilo 94:70. Za takový výsledek by se dnes v Česku nikdo nezlobil.

Reklama

Doporučované